Results 1 to 10 of 10

Thread: Noise from my SAT Radio hook up

  1. #1
    Constant Bitrate funkyphil's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    CHI-TOWN
    Posts
    220

    Unhappy Noise from my SAT Radio hook up

    Hello Friends,

    Here is my problem, I have installed my carpc and it works great. I have a 120 gig external hard drive that runs off of usb power. In this hd I have all my mp3's, videos, and pics. I am using RR with digitalfx 3.0. Everything works like it suppose to without any kind of problems.

    Now, I hooked up my sirius sat radio adapter (see link) http://www.rush2112.net/mkportal/mod...products_id=35

    the way I have this setup is, positive connected to the IGN of the power supply, negitive to a direct ground. USB from the adapter to the pc and the audio output from the adapter to the MIC IN on the sound card.

    When I turn the engine on, I have a loud hum that gets louder as the engine goes faster. Here is the catcher, when I unplug the AUDIO OUTPUT from the sat adapter the hum goes completely away!

    I can even listen to my MP3's and or video's at any volume driving at any speed and I have no Hum!

    My question is, should I think about grounding the sound card it's self? Or is there another way to get rid of this hum while using my Sirius Sat Radio adapter?

    Oh and by the way the sat radio works perfect both with the engine on or off! Just has this hum when it's on.

    I am using creative labs Audigy2z see link: http://images.google.com/imgres?imgu...%3Den%26sa%3DN So it's not the intergrated sound card.

    Please help if you can.

    Thanks Phil

  2. #2
    Low Bitrate
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    63
    Same Problem... Any help?

  3. #3
    Constant Bitrate scatebase's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    146
    It sounds like a grounding issue. That hum that gets louder with the engine is called a ground loop. Check all of your ground connections and try to have them all grounded to the same point.

    Is the Sat radio grounded at the same point as the pc? If not, that should fix it.

  4. #4
    Constant Bitrate scatebase's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    146
    Quote Originally Posted by funkyphil View Post
    My question is, should I think about grounding the sound card it's self?
    If the sound card is in a pci slot, it is grounded by the screw that holds it in the case. Make sure you have it in a well grounded case with a screw holding the sound card in place.

  5. #5
    Low Bitrate
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    63
    If I unplug the SCC1 tuner from the mjs adapter the whine goes away. So this leads me to believe their is an issue with the tuner?

  6. #6
    Constant Bitrate scatebase's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    146
    Quote Originally Posted by aplusmiami View Post
    If I unplug the SCC1 tuner from the mjs adapter the whine goes away. So this leads me to believe their is an issue with the tuner?
    I don't know what SCC1 or mjs is. I'm assuming the SCC1 is the sat radio and the mjs is the soundcard.

    If you have multiple devices grounded in different places, each of those devices will work fine if they are not connected. When you connect those devices, you create a ground loop. Disconnecting the device that has a different ground would fix this problem.

    In your situation, when you unplug the "SCC1 tuner" you are disconnecting the device with a different ground. You need all of your devices to be grounded to the same location.


    edit: after figuring out what those devices actually are, It seems like your tuner is not grounded properly.

  7. #7
    Variable Bitrate
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Southern Calif
    Posts
    423
    How come you're using the MIC IN to feed the Sat Radio audio?

    Have you tried using the same ground from the SC-C1 to the soundcard? Try grounding the ground from the audio outputs off the SC-C1 see if that helps.

  8. #8
    Low Bitrate
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    63
    I am not using the mic in - someone else was. I am using line level or line in. I will check my grounds and post back l8r.

  9. #9
    Low Bitrate
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    63
    Ok all my grounding point are the same. Still got a whine ONLY when SAT Radio is selected. I am going to try to use a isolator on the sound card input. I will post results tomorrow.

    Vince

  10. #10
    Constant Bitrate scatebase's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    146
    what connection are using for audio from the tuner? if its an 1/8" out, try using headphones to see if you can still hear the noise. If so, the problem might be internal to the tuner.

Similar Threads

  1. Noise, Noise, and no Noise
    By Splash-X in forum Car Audio
    Replies: 19
    Last Post: 02-25-2008, 02:30 PM
  2. Indexing music in 1.0.9.8 Failed
    By hovalistic in forum StreetDeck
    Replies: 0
    Last Post: 07-07-2007, 12:19 PM
  3. How do I get XM/Sirius Sat Radio?
    By PatInTheHat in forum Newbie
    Replies: 4
    Last Post: 07-03-2007, 02:12 PM
  4. Replies: 3
    Last Post: 08-07-2005, 11:41 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •