Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 17 of 17

Thread: Help me push my subwoofers to the max

  1. #11
    Newbie LeonGR's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Piraeus - Greece
    Posts
    13
    If the amp shut off so easy means that it can not handle the load of 2 Ohms.
    Try to connect the subs at series to load with 8 Ohms your amp, that will make the amp deliver more power to the subs before it goes to protect mode and maybe you can have a little of what you wand.
    Another thing that i have in mind that some times goes wrong is the polarity between the two subs or between the subs and the other car speakers.
    Try to play only with the sub and only with speakers, if you hear that your sub sounds louder without the speakers or that the speaker bass goes down when you bring the sub on then it means that you have a polarity (i think its called face in english) problem. Some times i have see that the polarity between the speakers was wrong and have no bass at all with all front speakers playing together. With 4 x 6" and 2 x 6x9" you must easily make your rear view mirror shake without any sub connected.
    If it's difficult to do the test then just try to change the polarity of the sub.
    So please double check that you have connect the subs and the speakers polarity correctly (positive with positive and negative with negative).

    PS. Sorry about my bad english and sorry if something that i have wrote has been wrote above and didn't see it.

  2. #12
    Low Bitrate
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    60
    Quote Originally Posted by LeonGR View Post
    If the amp shut off so easy means that it can not handle the load of 2 Ohms.
    Try to connect the subs at series to load with 8 Ohms your amp, that will make the amp deliver more power to the subs before it goes to protect mode and maybe you can have a little of what you wand.
    Another thing that i have in mind that some times goes wrong is the polarity between the two subs or between the subs and the other car speakers.
    Try to play only with the sub and only with speakers, if you hear that your sub sounds louder without the speakers or that the speaker bass goes down when you bring the sub on then it means that you have a polarity (i think its called face in english) problem. Some times i have see that the polarity between the speakers was wrong and have no bass at all with all front speakers playing together. With 4 x 6" and 2 x 6x9" you must easily make your rear view mirror shake without any sub connected.
    If it's difficult to do the test then just try to change the polarity of the sub.
    So please double check that you have connect the subs and the speakers polarity correctly (positive with positive and negative with negative).

    PS. Sorry about my bad english and sorry if something that i have wrote has been wrote above and didn't see it.
    Thanks for the tip. I actually found out first hand what happens if you mix up the polarities. The subs will sound like crap, and they only play quietly. So if the polarity is reversed I will know as soon as I play music.

    Right now I get very little bass from my 4x6's and my 6x9's. My 4x6's do not handle any bass at all.
    My 6x9's are Kenwood KFC-6982IE
    My 4x6's are Phoenix Gold Ryval V460

    I thought I would have to cut my doors up to fit 6.5's in them, but it looks like I can buy a cheap adapter or even make my own.

  3. #13
    Low Bitrate
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    60
    I got my hands on an oscilloscope. I tested both of my amps and my subwoofer amp was majorly clipping. Here are the highest settings my amp can go before clipping at max volume.



    I set it according to a test tone first, but then I played several songs to make sure it wasnt clipping, and I was able to turn the gain down a small amount before I saw clipping in the signal.

    I made sure to set all my gains to look like the wave below. If I increase any setting the wave starts to flatten at the top and bottom.


    Now I am very disappointed in the volume of my subs. They barely even shake my mirror. So now what? Surely two 250 watt rms subs with a 500 watt rms can be louder, right?

  4. #14
    FLAC PhilG's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    999
    If the 2 subs are in separate chambers, try only 1 sub. You might be suprised. If the subs are inefficient (power hungry), the amp may not be up to the task of powering 2 of them even though the numbers on paper seem to work.

    If they are in a shared chamber and you have (or have access to) a shop, throw together a box for 1 sub and try that. You might be plesantly suprised. Also positioning of the sub can make a huge difference so if you have a smaller single sub box, you can play around with positioning. I am a big fan of down firing if the sub is in the passenger compartment.

    I am running 1-12" RD Sonance sub with 657w RMS and I'll tell you it can get pretty uncomfortable in there if you crank it up and thats in a very large crewcab truck.

    The other thing I question is the sound card. Is it producing enough clean pre out voltage?
    The quickest way to rule that issue out is if you have a decent head unit with pre-outs laying around: hook it up temporarily to the vehicle power, move your RCA's over from the amp and pop a cd in.
    My 2007 Ford F350 Work Log located HERE

  5. #15
    Constant Bitrate kolton5543's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Safford Arizona
    Posts
    170
    You should make sure that your amp is stable at 2 Ohms. It seems like it is not.

  6. #16
    MySQL Error soundman98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    on the border of northern IL/IN
    Posts
    5,820

  7. #17
    Constant Bitrate kolton5543's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Safford Arizona
    Posts
    170
    Quote Originally Posted by soundman98 View Post

    Oh hey, look at that. Scratch that then.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Similar Threads

  1. 2 ohm subwoofers
    By bosman18 in forum Car Audio
    Replies: 2
    Last Post: 01-21-2007, 08:06 PM
  2. AVI Subwoofers
    By dsignguy_35 in forum Car Audio
    Replies: 0
    Last Post: 10-13-2006, 02:48 PM
  3. Subwoofers
    By LowLux in forum Car Audio
    Replies: 15
    Last Post: 01-07-2006, 10:52 AM
  4. push buttons
    By scott_fx in forum Centrafuse
    Replies: 17
    Last Post: 01-21-2005, 09:15 PM
  5. Modified ITPS as push-on/push-off
    By Ricky327 in forum Power Supplies
    Replies: 34
    Last Post: 11-17-2004, 06:23 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •