Results 1 to 6 of 6

Thread: help with mobo audio

  1. #1
    Variable Bitrate
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    342

    help with mobo audio

    I currently have an amd board with the fusion technology (same as intel's atom). It has the audio jacks for center/sub/etc, instead of just the 1 normal green speaker/head phone jack.

    With that said, the current setup is as follows:
    mobo (green audio jack) -> split = 1 side, 2 channel amp (front factory speakers), other side, sub amp (hooked in mono - where only 1/2 rca's can be plugged in for input (or else it barely moves the subs like low volume). Now, with the current sub amp installed, I can't recall any LPF jumper/setting, but I know the amp does have input and output rca's, but it also has extra bass control inputs. This amp drives the subs pretty decently, and sounds good inside the car.

    Today, I switched the sub amp with another amp (a little more wattage and an LPF setting/jumper). This new amp only has rca inputs (no outputs). The only think I did was change the amp, kept all wiring the same, including wiring the subs in mono/bridged. This new amp didn't even move the subs at all, not even in the slightest. So, I turned up the only voltage/gain setting on the new amp to max, and it barely moved the subs at all. I tried wiring not in mono (2 channel ?), nothing, same effect.

    I then went to the pc audio or mixer settings and saw inside configurations that there were other audio jacks on the mobo. Bingo I thought, I'll run the amp wire from the mobo to the amp rca's. I ran through a configuration wizard and dropped center/rear speakers, keeping a sub and front speakers of a 5.1 surround setup. The test of clicking the sub to check the sound was successful and the subs pounded.

    I thought I was good, so I loaded up music (in openmobile with audio device set to the speakers I configured earlier) and no subs going at all. *This is not a post about openmobiles audio*. I loaded up the music in windows media player and no sound through the subs either. Ah great, ran the configuration wizard for the audio stuff about 5 more times and never anything causes the subs to go but the test...

    I ended up reverting the amps back, and just using the older/smaller one since it works decently. I've never used the motherboard audio stuff, not through WinXP nor Win7. The most I've done is an external amplifier for a laptop to run a home theater system. Any ideas what I might be able to do, or any hints about why things aren't working they way I think by default of what I'm used to?

    Win7, amd with 5.1 jacks and all hardware/software drivers up to date, including windows updates.
    Current Worklog: TBA - '05 Rav4 (Mobo Dead).
    www.rav4world.com - Forums for Rav4 owners
    www.flavorfeasts.com - Cooking website/forums
    -Basic forums live atm, come contribute!

  2. #2
    MySQL Error soundman98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    on the border of northern IL/IN
    Posts
    5,848
    it doesn't work because that sub output is only for material with a 5.1 encoded audio signal--there are some boards that can change it, but i haven't a clue how to go about it..

  3. #3
    Variable Bitrate
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    342
    it doesn't work because that sub output is only for material with a 5.1 encoded audio signal--there are some boards that can change it, but i haven't a clue how to go about it..
    Thanks soundman, always knowing your audio stuff! I'll keep it the way I have it since it just 'works' lol. Seems dumb to me having the audio jacks but not being to use them, but oh well.
    Current Worklog: TBA - '05 Rav4 (Mobo Dead).
    www.rav4world.com - Forums for Rav4 owners
    www.flavorfeasts.com - Cooking website/forums
    -Basic forums live atm, come contribute!

  4. #4
    MySQL Error soundman98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    on the border of northern IL/IN
    Posts
    5,848
    there are ways to use them, but there is not a easy way to use them without a lot of work.. if you look up my audiomulch or console tutorials in the high end car audio area-- either of those would allow full control and manipulation over which jacks you use and how they are used, but neither option is cheap, and there is a learning curve that i don't think would be worthwhile for what you are currently looking to do..

  5. #5
    Variable Bitrate
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    342
    I'm bringing this thread back for one more question if anyone has the answer. I'm not gonna be bothered to get any audio processing stuff, but what about usb that has more than 1/2 channels? Do they "just work" or do they need to be configured somehow with processing software like the onboards? If a cheap usb audio device would sound better than the onboard anyways, I might go that route for now to save some money....
    Current Worklog: TBA - '05 Rav4 (Mobo Dead).
    www.rav4world.com - Forums for Rav4 owners
    www.flavorfeasts.com - Cooking website/forums
    -Basic forums live atm, come contribute!

  6. #6
    MySQL Error soundman98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    on the border of northern IL/IN
    Posts
    5,848
    i don't recall any usb cards having the capability that you're looking for in the original post, but i could be wrong with the most recent batch-- some of those cards change things way too often..

Similar Threads

  1. Configuring a MOBO audio sub out.
    By Fondles in forum Car Audio
    Replies: 7
    Last Post: 03-19-2012, 10:14 AM
  2. Replies: 5
    Last Post: 04-09-2010, 11:57 AM
  3. Mobo audio to aux port on radio?
    By lethallarry in forum Newbie
    Replies: 0
    Last Post: 12-23-2008, 08:20 PM
  4. WTB / WTTF: HIDs, Audio Cap, Mobo / Proc
    By xdjxklusivex in forum Classified Archive
    Replies: 5
    Last Post: 02-13-2006, 08:51 PM
  5. mobo audio jack sloppy
    By cybermob2 in forum General Hardware Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 05-12-2004, 08:27 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •