Results 1 to 6 of 6

Thread: MP3 head unit issue - ALPINE DVA-9861

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    May 2006
    Posts
    20

    Angry MP3 head unit issue - ALPINE DVA-9861

    Greetings. Everyone here seems to be really knowledgible so I figured I would pick your brains.

    I have an Alpine DVA-9861 HU that I am using. Everything on it is GREAT, except...

    When playing an MP3 DVD or CD, the ID3 tag information sometimes doesn't show on the HU's display. Sometimes on the same song it will. And, when it is not showing, turning the HU off and back on results in the information being displayed.

    To check a theory, I connected an external monitor to the HU and the ID3 information displayed perfectly on the display, but on the HU, it shows up as if the ID3 information is missing.

    Here are some pics so you can see what I am talking about...

    http://ssbbs.dyndns.org/IMG_0565.JPG
    http://ssbbs.dyndns.org/IMG_0566.JPG
    http://ssbbs.dyndns.org/IMG_0567.JPG

    Sometimes it just shows an empty album name as in pic 0565, but other times it will show missing information in all three fields.

    It appears that it is reading the MP3 tag correctly, and works fine with IPOD and CD Changer, just not on the internal disk.

    I reset the unit and it will work fine for about 2 days and this starts happenong again. This happens on any MP3 disk (CD or DVD) placed into the HU's internal disk reader.

    Am I the only one having this problem, or has someone else had the same (or similar) problem and has found a resolution? I'm not fond of shipping this unit back to Alpine and be without tunes for 2 weeks as I drive 8+ hours a day...

    I also hope that I'm not posting this in the wrong forum, it seemed the closest one to what I was needing.

    Thank you all VERY much in advance.

    Disker.

  2. #2
    _
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Little Elm, Texas
    Posts
    13,500
    Quote Originally Posted by Red GTi VR6
    this forum is dedicated to CarPCs and installing them.

    The car audio forum is dedicated to integrating your car audio system with your CarPC.

    For specific questions such as the one you have I would recomend checking out car audio specific forums:

    http://www.elitecaraudio.com
    http://www.carsound.com
    http://www.caraudioforum.com
    http://forum.sounddomain.com
    http://www.realcaraudio.com
    http://www.carstereo.com
    http://www.caraudiomag.com
    http://www.termpro.com
    http://www.the12volt.com
    http://www.talkaudio.co.uk
    http://www.caraudiosecurity.com
    et. al.

    there is a chance that someone on here might have an answer for you, I would just hate for you to wait around for it when I know you could get an answer much quicker on a dedicated forum.

    Good luck.
    Quote Originally Posted by Red GTi VR6
    Welcome to the site.

    This site is dedicated to CarPCs and all that goes with that.

    Since your questions is strictly related to Car Audio, might I suggest that you find a dedicated car audio forum to post your question on.

    It's not that you won't find your answer here, it's that you are more likely to find it and more likely to find it quicker on a dedicated car audio forum.

    Good luck.
    Jan Bennett
    FS: VW MKIV Bezel for 8" Lilliput - 95% Finished

    Please post on the forums! Chances are, someone else has or will have the same questions as you!

  3. #3
    Maximum Bitrate
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    chicago, Illinois
    Posts
    752
    Contact the manufacturer or the authorized retail establishment where you purchaced it from for additional help or servicing
    "In the beginners mind there are many possibilities, but in the experts mind there are few."- Shunryu Suzuki
    "Do it right or don't do it at all"

    PROGRESS:
    [-------90%-] (New Car=New Build)

  4. #4
    Variable Bitrate
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    CT
    Posts
    316
    The only thing I can think is to check the specs to see what ID3 tag the unit is looking for (ID3v1 or v2). Maybe it can only read v1 and for some reason is sometimes making a v1 tag out of a v2 tag . I have an Eclipse unit that will sometimes play my MP3 cd's and sometimes it won't. I found out from Eclipse that I needed to burn the cd's at a lower ISO level than I was. Sometimes the player could handle it and sometimes not... It was weird.
    Good Luck

  5. #5
    Low Bitrate GRod's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    San Diego
    Posts
    98
    Quote Originally Posted by disker View Post
    .......I have an Alpine DVA-9861 HU that I am using. Everything on it is GREAT, except...To check a theory, I connected an external monitor to the HU .......
    Disker, I just got the same headunit and I'm trying to hook up the video to my Lilliput composite input, but it doesn't see the signal. Did you hook up either of the remote output lead (white/brown) or monitor control leads (white/pink)? If so, what did you connect them to (ground, +12v,???)?

    Any help would be greatly appreciated.

    Thanks,

    GRod
    Carputer/AV System ~95% complete
    Parts all acquired - testing underway
    Fabrication and integration underway
    More on my Ride

  6. #6
    Newbie
    Join Date
    May 2006
    Posts
    20
    Quote Originally Posted by GRod View Post
    Disker, I just got the same headunit and I'm trying to hook up the video to my Lilliput composite input, but it doesn't see the signal. Did you hook up either of the remote output lead (white/brown) or monitor control leads (white/pink)? If so, what did you connect them to (ground, +12v,???)?
    I just plugged the composite output lead (yellow RCA) into the RCA video input on my lcd screen. Neither the white/pink nor the white/brown are connected. The only output you will get from this unit is either when playing a DVD movie, or playing a CD or MP3 CD/DVD.

    Hope this helps.

Similar Threads

  1. 800X1280 narrowscreen???
    By turbocad6 in forum LCD/Display
    Replies: 281
    Last Post: 06-02-2009, 09:33 AM
  2. Headless solution / carputer as head unit?
    By roothorick in forum Newbie
    Replies: 14
    Last Post: 09-02-2005, 11:54 AM
  3. Need a head unit
    By EvilInside944 in forum General Hardware Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 10-07-2002, 09:25 PM
  4. Slot load dvd in a head unit
    By mp3truckstereo in forum General Hardware Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 09-01-2002, 11:17 PM
  5. car head unit
    By BoneMan in forum General Hardware Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 07-29-1999, 10:30 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •