Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: CPU Usage 100% with CF

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    8

    Question CPU Usage 100% with CF

    Hi.

    I have CF installed on a 800mhz/512mb/5400rpm laptop hdd/ car pc running a tweaked xp with 18 processes running.

    Only CF is running and it maxes to 100% with 46% ram available. Is this normal? It seems like the program lags when going though menus and whatnot.

    Also, when I go full screen with visualizations it gets really choppy but yet I can play music videos just fine. Any thoughts?

    Thanks,
    Travis

  2. #2
    Maximum Bitrate
    Join Date
    May 2006
    Location
    Seattleish, WA
    Posts
    823
    Which version is this? What modules do you have active?

    Also, can you define "Tweaked"? CF doesn't like much of anything stripped out of XP.
    :: Mark

  3. #3
    Newbie
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by midiwall View Post
    Which version is this? What modules do you have active?

    Also, can you define "Tweaked"? CF doesn't like much of anything stripped out of XP.
    I'm running 1.47

    Not sure what you mean by modules. I have not really touched anything besides the resolution 800x480. I go straight to media.

    I really shouldn't say tweaked all that much i guess. Just a bunch of services turned off that were unneccesary. I followed some guides on the forums here.

  4. #4
    Constant Bitrate pijo1971's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Novara - Italy
    Posts
    147
    I've the same problem too..

    furthermore I've noticed this usage:

    about 15%-20% while playing FM radio
    about 30%-40% while playing mp3 without visual effect
    about 90% while playing mp3 using the 1st visual effect

    100% while playing video clips... and sometime the application doesn't respond, so it's impossible for me playing video clips with CF. Otherwise when I playing video clips with windows media player the CPU usage is below 80% (it depend of how the file is encoded).

    I would like to know what kind of playier it's used in CF appllication and if it is possible optimize the player in order to reduce the CPU Usage.

    bye,
    pijo.
    CarPC in Progress [||||||||-] 90%
    Visit my Project

  5. #5
    Banned
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    167
    I've seen this happen. I think that the culprit might be the PhoneCo software within CF. Have both of you activated or have tried to activate and failed with the Phoco software within CF?

  6. #6
    Newbie
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    8
    I've never even hit the Phone button yet in CF or set up anything. I'm not using Bluetooth at all.

  7. #7
    Maximum Bitrate
    Join Date
    May 2006
    Location
    Seattleish, WA
    Posts
    823
    Quote Originally Posted by TravisH View Post
    I'm running 1.47

    Not sure what you mean by modules. I have not really touched anything besides the resolution 800x480. I go straight to media.
    You just answered about PhoneCo, but "modules" would be anything in CF.. Email, Sat, Nav, Radio,Web, Weather... Are you using WiFi or any Bluetooth devices?


    I really shouldn't say tweaked all that much i guess. Just a bunch of services turned off that were unneccesary. I followed some guides on the forums here.
    On the _CF_ forums or other forums here on MP3Car? I ask 'cause CF has different tolerances for this compared to RoadRunner or mobile computing "in general".



    Quote Originally Posted by pijo1971
    about 90% while playing mp3 using the 1st visual effect
    Are you on 1.47 as well? There have been issues in the past with the effects, but 1.47 cleared them for me.


    I would like to know what kind of playier it's used in CF appllication and if it is possible optimize the player in order to reduce the CPU Usage.
    CF is acting as a frontend to the stock WMP libraries. "Some" additional CPU overhead could be expected for CF doing it's own stuff in the background (like managing a network connection or a bluetooth device) but it "shouldn't" be pegging the CPU.

    Which Media Player are you running? 9, 10 or 11?
    :: Mark

  8. #8
    Newbie
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    8
    I hadn't used anything else but Media. I have no bluetooth/wifi/nav/xm/am-fm, nothing. I tried to isolate the problem so I made sure nothing else was running.

  9. #9
    Variable Bitrate dMand's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    The Evergreen State, Washington
    Posts
    346
    That sounds like normal CPU usage with an 800Mhz processor and Windows XP in the background of CF.

  10. #10
    Newbie
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by dMand View Post
    That sounds like normal CPU usage with an 800Mhz processor and Windows XP in the background of CF.
    Anything you can suggest to make it run better?

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Latest instructions on XP/EWF/CF please
    By strangeangle in forum WinNT Based
    Replies: 50
    Last Post: 06-27-2007, 04:04 PM
  2. 100 % CPU usage...
    By Audioman in forum StreetDeck
    Replies: 1
    Last Post: 09-28-2006, 11:07 AM
  3. Strange CPU usage
    By BikeBoy24 in forum Road Runner
    Replies: 3
    Last Post: 10-04-2005, 02:20 AM
  4. CF 1.4 skin for CF 1.2
    By superbowl in forum CF Skins
    Replies: 15
    Last Post: 08-08-2005, 04:19 AM
  5. winamp cpu usage
    By awh4992 in forum Software & Software Development
    Replies: 8
    Last Post: 01-07-2004, 10:13 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •