Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 31

Thread: OBD Gauges required for RR

  1. #11
    Maximum Bitrate wizz's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Leicestershire UK
    Posts
    652
    Quote Originally Posted by PPE View Post
    Hi Wizz,

    Can you please download the demo version of PCMSCAN and see if it also has trouble connecting. Both applications share the same code for connecting to the OBD-II port, so I'd like to determine if there is a problem there, or somewhere else.

    -Brian
    PCMSCAN doesn't work either. I hit connect and it just sits there saying "opening OBD-II connection" , have to Ctl/Alt/Del to get out of the program.
    If I go to OBD-II settings..the interface is set to ELM...I adjust the Protocol manually to J1850-PWM.
    BUT...I can't set a Com port because it's greyed out and displays N/A. ????
    FYI... I ran EasyOBDII both before and after trying to run PCMSCAN, just to make sure the ELM320 was connected and functioning correctly.
    I also checked the bios version on the 320....if I send it atz it returns ELM320 v2.0.
    Whats happening ??
    Car : Ford Focus Zetec S 1800cc
    Carpc :Galaxy GT-P1000 Original 7in Tab
    Mounted in "On Dash" Custom Install

  2. #12
    PPE
    PPE is offline
    Constant Bitrate
    Auto Apps:loading...
    PPE's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    165
    Quote Originally Posted by wizz View Post
    PCMSCAN doesn't work either. I hit connect and it just sits there saying "opening OBD-II connection" , have to Ctl/Alt/Del to get out of the program.
    If I go to OBD-II settings..the interface is set to ELM...I adjust the Protocol manually to J1850-PWM.
    BUT...I can't set a Com port because it's greyed out and displays N/A. ????
    FYI... I ran EasyOBDII both before and after trying to run PCMSCAN, just to make sure the ELM320 was connected and functioning correctly.
    I also checked the bios version on the 320....if I send it atz it returns ELM320 v2.0.
    Whats happening ??
    You don't need to manually set the COM port with our software. It will automatically detect it for you.

    You don't have any Bluetooth COM ports on your computer do you? The only time I've seen hangs like this is when the Bluetooth stack is trying to do device discovery and it sometimes takes FOREVER. If you do have Bluetooth COM ports, can you try disabling them in the device manager and let me know if that is the problem?

    -Brian
    Brian @ Palmer Performance Engineering, Inc.
    http://www.palmerperformance.com

  3. #13
    Maximum Bitrate wizz's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Leicestershire UK
    Posts
    652
    Quote Originally Posted by PPE View Post
    You don't need to manually set the COM port with our software. It will automatically detect it for you.

    You don't have any Bluetooth COM ports on your computer do you? The only time I've seen hangs like this is when the Bluetooth stack is trying to do device discovery and it sometimes takes FOREVER. If you do have Bluetooth COM ports, can you try disabling them in the device manager and let me know if that is the problem?

    -Brian
    Yes, I do have bluetooth on my laptop which I will uninstall. But I also have bluetooth on my carpc which is essential because I use it with Phoco for phone integration.
    Bit late here in the UK.....I'll let you know how I get on tommorrow.
    Car : Ford Focus Zetec S 1800cc
    Carpc :Galaxy GT-P1000 Original 7in Tab
    Mounted in "On Dash" Custom Install

  4. #14
    PPE
    PPE is offline
    Constant Bitrate
    Auto Apps:loading...
    PPE's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    165
    Quote Originally Posted by wizz View Post
    Yes, I do have bluetooth on my laptop which I will uninstall. But I also have bluetooth on my carpc which is essential because I use it with Phoco for phone integration.
    Bit late here in the UK.....I'll let you know how I get on tommorrow.
    I'm not suggesting that you disable the entire Bluetooth stack. I'm just suggesting that you go into the device manager and disable any unused Bluetooth virtual COM port devices. If the virtual COM port device is in use, then it wouldn't cause this problem anyways. Please let me know how it goes.

    -Brian
    Brian @ Palmer Performance Engineering, Inc.
    http://www.palmerperformance.com

  5. #15
    Maximum Bitrate wizz's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Leicestershire UK
    Posts
    652
    Quote Originally Posted by PPE View Post
    I'm not suggesting that you disable the entire Bluetooth stack. I'm just suggesting that you go into the device manager and disable any unused Bluetooth virtual COM port devices. If the virtual COM port device is in use, then it wouldn't cause this problem anyways. Please let me know how it goes.

    -Brian
    I uninstalled the bluetooth on my laptop. This is no big deal because I was only using a bluetooth dongle to link to a BT sat receiver for another project, and the laptop was a testbed for your software, so everything can be restored, if required. Once the BT software was gone DashCommand worked.
    I then installed it on my carpc, and despite BT being present, it also worked on there too.
    The only problem I have now (which is not yours !) is my CPU temperature goes through the roof...probably because of the additional ELM device and I had to add a USB hub because I ran out of USB ports.
    Maybe there is such a thing as a USB to serial connector....I'll have to look on Ebay.
    Thanks for your help.
    Wizz
    Car : Ford Focus Zetec S 1800cc
    Carpc :Galaxy GT-P1000 Original 7in Tab
    Mounted in "On Dash" Custom Install

  6. #16
    PPE
    PPE is offline
    Constant Bitrate
    Auto Apps:loading...
    PPE's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    165
    I'm glad you got it all figured out and working. Please let me know if there is anything else you need help with.

    -Brian
    Brian @ Palmer Performance Engineering, Inc.
    http://www.palmerperformance.com

  7. #17
    Maximum Bitrate bes51659's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vasastaden, Stockholms Län, Sweden, Sweden
    Posts
    852
    Hi PPE

    I was intrigued to find this thread and hear about your fully configurable skinable touch screen friendly product. I downloaded it, but the demo does not give me much. Forum did not give me much either.

    I want to know if it works with my hardware (and car, a BMW325ti -01) and how configurable it is.

    I want a trip computer more or less. Distance, time of trip, fuel consumption, average speed, distance left in tank, outdoor temp... That kind of stuff.

    I do not want speed, revs, oiltemp, watertemp... Things that I can see already elsewhere.

    If it does what I want I do not mind spending $25 on a license.

    BR, B-O

  8. #18
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    379
    :BUMP:

    PPE or anyone else can you please answer bes51659's questions I am looking for the same functionality..

  9. #19
    PPE
    PPE is offline
    Constant Bitrate
    Auto Apps:loading...
    PPE's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    165
    Quote Originally Posted by bes51659 View Post
    I want to know if it works with my hardware (and car, a BMW325ti -01) and how configurable it is.
    What kind of hardware interface do you use? Our DashCommand™ software (currently) supports all flavors of ELM style interfaces and clones.

    As for the configurability - it is very configurable. You can change the look and feel of the dashboard completely.

    I want a trip computer more or less. Distance, time of trip, fuel consumption, average speed, distance left in tank, outdoor temp... That kind of stuff.

    I do not want speed, revs, oiltemp, watertemp... Things that I can see already elsewhere.
    Unfortunately, our DashCommand™ software only supports generic OBD-II parameters currently. However, ambient air temperature is one of the generic parameters.

    For the others - distance travelled, time of trip, fuel consumption, etc. you would need to create custom calculations based on the parameters available. Our PCMSCAN™ software supports a custom Javascript parameter system that will let you do just this. In fact, there are already example scripts for fuel economy, fuel flow rate, and boost.

    Unfortunately, PCMSCAN™ is not as easy to embed into a front end as DashCommand™ is. But people have been able to do it. This thread is an example of one guy embedding it.

    Please let me know if you have any more questions (or feature requests), and I'd be happy to assist.

    -Brian
    Brian @ Palmer Performance Engineering, Inc.
    http://www.palmerperformance.com

  10. #20
    Maximum Bitrate bes51659's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vasastaden, Stockholms Län, Sweden, Sweden
    Posts
    852
    Thanks for your reply. I've had a readthru of your pointers.

    It seems like PCMSCAN is doing what I want. I just need the javascripts and a wrapper for the whole thing to make it work nice with RR. (If I've got it right)

    I don't know how many that is acctually using OBDII. I think that the info I want (remaining distance on tank, average speed, average consumption, trip start time and duration, total trip distance...) is what people in general is after. What I'm saying is that something like that is not available at the moment (?) and that OBDII probably would be a lot more popular if there was.

    If there was an application like that I would gladly pay upto say $40. I've spent a hundred on the OBDII interface already :-)

    At the time this is of "nice to have" priority for me. I've got bigger hurdles to climb at the time :-)

    Not knowing how far RR has gone since I last looked at it (flash an all), this is what I want if someone is in the business for this:

    I would like it to work as a pop-up that stays up for maybe 60s and does not cover the full screen. It slides into screen and slides out. On it are fields for each data with explanation and a ticking clock.

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Similar Threads

  1. G Series Vans Look here. DASH GAUGES (BACKLIT)
    By ChevyG20SS in forum General Hardware Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 09-12-2007, 03:12 AM
  2. OBD Port on Cavalier not Working!
    By rogergolf in forum Engine Management, OBD-II, Engine Diagnostics, etc.
    Replies: 1
    Last Post: 05-01-2007, 10:31 AM
  3. OBD or special hardware?
    By Jirka Jirout in forum General Hardware Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 03-04-2007, 06:01 AM
  4. OBD 1 Diagnostics software?
    By MaleBuffy in forum Engine Management, OBD-II, Engine Diagnostics, etc.
    Replies: 3
    Last Post: 06-13-2005, 08:05 PM
  5. OBD USB or LPT1 Connectors?
    By Ritalin Kid in forum General Hardware Discussion
    Replies: 11
    Last Post: 09-19-2003, 11:01 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •