Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Is this an OBD port or not??

  1. #1
    Variable Bitrate stimps's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    brisbane
    Posts
    326

    Is this an OBD port or not??

    This port is in the australian 2002 Turbo Ford Falcon. (XR6T) Someone else here has plugged in a OBD 2 compliant interface and it has'nt worked. I have biult a ELM320 based interface and .....it dont work

    what is it?
    I know that the furtherest pin top right (with metal in it of course) is GND
    and the one furtherest pin bottom left is +12. But no idea what the others is.
    anyone got any clues?


  2. #2
    Constant Bitrate OdysseyPC's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    ACT, Australia
    Posts
    114
    Like most things ... first, you have to realise that this forum is on the majority american based, and like most other things, something that works for their car systems may (but may not) for australian cars.

    OBDII is only available in models built after 1996 and then number is very small. There is a better chance of being OBDII compatible in models built after 2000.
    Caputer Mk. II
    '02 VX Holden Commodore Series II Executive
    MII12000, 512MB RAM, 60GB HDD (5400rpm), 16X DVD, TS200V
    Morex 60W DC-DC, Custom S/SDC
    OS/Software: Developing...

  3. #3
    Maximum Bitrate kiltjim's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    PA, USA
    Posts
    805
    Ok, Ok, Ok... Maybe its just upside down because its an Australian car! Get it? Because of the whole hemisphere thing? Get it? Alright, I know it wasn't that funny. And to Australia, us dumb Americans are upside down... Get it?

    Its OBDII, but you're going to have to see what format. And of course, they may have swapped the connectors in your model.
    2000 Subaru OBS

    Dell P3 @ 900 Mhz
    7" Lilliput TS w/DigitalWW in-dash mount
    80GB External HD

    I am Zero Bitrate....

  4. #4
    Newbie jyaron's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    26
    Quote Originally Posted by stimps
    This port is in the australian Ford Falcon. Someone else here has plugged in a OBD 2 compliant interface and it has'nt worked. I have biult a ELM320 based interface and .....it dont work

    what is it?
    I know that the furtherest pin top right (with metal in it of course) is GND
    and the one furtherest pin bottom left is +12. But no idea what the others is.
    anyone got any clues?

    My guess at some pins... 13 == Flash Voltage, 2&10 == classic USA Ford PWM, 7 == FISO (Ford ISO)

  5. #5
    Newbie jyaron's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    26
    Quote Originally Posted by stimps
    This port is in the australian Ford Falcon. Someone else here has plugged in a OBD 2 compliant interface and it has'nt worked. I have biult a ELM320 based interface and .....it dont work

    what is it?
    I know that the furtherest pin top right (with metal in it of course) is GND
    and the one furtherest pin bottom left is +12. But no idea what the others is.
    anyone got any clues?

    oops... can't forget pins 6&14 == HiSpeed CAN

    What year is it?

  6. #6
    Variable Bitrate stimps's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    brisbane
    Posts
    326
    yeah high speed CAN....is what im fearing....
    This is on a 2002 model XR6Turbo (still brand new model actually)
    I have tried and tried to source information from techs at ford via email, but of course, they keep their cards held close to their chest......BASTARDS. :P
    Ive just biult and got up and running a ELM320 based interface, as someone else,
    http://www.emergent.com.au/~cmoran/my_xr6.html
    thinks it works, but I have emailed him and like so many people using email these days, no reply

    This stinks....Ive spent so much time on this and still no results.
    oh and Odessy, i HAVE googled, what on EARTH makes you think i didnt?
    I have googled and googled this subject so damn much its getting obsessive!
    Jyaron... thank you SO much for your input......much more appreciated than Mr "Oddessy" here, ...ill try that connection tonite


    Ive noticed that from this info
    http://www.scantool.net/products/obdii_cable_type_b.htm
    That the GND pin lines up correct, and the J1850 Bus + pin agrees with the standard, but not the Bus -.
    Also, the Standard says Pin 16 is the power. On my car its Pin 9.

    Hrmm.......

    cheers

  7. #7
    Variable Bitrate stimps's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    brisbane
    Posts
    326
    Jyaron: no good dude, those pins dont even exist in the plug. There's no metal in there. Actually thats sorta good news, coz it disagree's with CAN which im hoping its not. Want another guess?

  8. #8
    Variable Bitrate stimps's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    brisbane
    Posts
    326
    stupid bloody FORD....
    somebody help me PWEAAASSE?

    Ford XR6T blueprint 4.0 L twin cam turbo.
    Xenarc 7" touchscreen M10000 Audigy 2 NX
    ITX 120W PS 80gig HD, 256MB Ram, USB wireless internet/LAN
    Griffin Powermate Panasonic DVD-CDW
    Pioneer 5x7 Four way, 2x12 pioneer subz
    600watt 6chan USA audio AMP

  9. #9
    Newbie jyaron's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    26
    Quote Originally Posted by stimps
    Jyaron: no good dude, those pins dont even exist in the plug. There's no metal in there. Actually thats sorta good news, coz it disagree's with CAN which im hoping its not. Want another guess?
    referencing picture: upper right is Pin 1, lower right is Pin 8, upper left is Pin 9, lower left is Pin 16

  10. #10
    Variable Bitrate stimps's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    brisbane
    Posts
    326
    your serious?
    ok that changes things:P
    thanks.
    Ford XR6T blueprint 4.0 L twin cam turbo.
    Xenarc 7" touchscreen M10000 Audigy 2 NX
    ITX 120W PS 80gig HD, 256MB Ram, USB wireless internet/LAN
    Griffin Powermate Panasonic DVD-CDW
    Pioneer 5x7 Four way, 2x12 pioneer subz
    600watt 6chan USA audio AMP

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Confused about OBD II
    By tom2112 in forum Engine Management, OBD-II, Engine Diagnostics, etc.
    Replies: 30
    Last Post: 10-19-2007, 01:06 AM
  2. serial port to game port adapter wiring
    By asif in forum General Hardware Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 08-17-2006, 04:47 PM
  3. ? Potential damage to Carputer if dealer connects OBD device ?
    By SAScooby in forum Engine Management, OBD-II, Engine Diagnostics, etc.
    Replies: 2
    Last Post: 03-08-2004, 12:56 PM
  4. OBD USB or LPT1 Connectors?
    By Ritalin Kid in forum General Hardware Discussion
    Replies: 11
    Last Post: 09-19-2003, 10:01 PM
  5. Via Mini-ITX Epia 5000 serial port not working
    By vash in forum General Hardware Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 08-13-2002, 08:48 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •