Announcement

Collapse
No announcement yet.

Speakers + amp + bass = fuzz problem

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Speakers + amp + bass = fuzz problem

    hey all, this is my first post so be nice

    So i recently installed me speakers, tweeters and amp in my car, and ive noticed when i play music with high bass the speakers (all four) make a buzz sound. Ive check all the wires if they were loose and my amp ground wire. I believe the problem is with the amp which i got for free off a friend.
    This is the amp http://www.dooyoo.co.uk/car-audio-am...255ex/details/

    Now would getting an amp with higher Watts fix this problem?
    If you need more details to solve this problem let me know.

  • #2
    Do you think it could be the quality of the speakers?
    Originally posted by ghettocruzer
    I was gung ho on building a PC [until] just recently. However, between my new phone having internet and GPS and all...and this kit...Im starting to have trouble justfiying it haha.
    Want to:
    -Find out about the new iBug iPad install?
    -Find out about carPC's in just 5 minutes? View the Car PC 101 video

    Comment


    • #3
      If it is only happens with high bass music i would say there is a good possibility that your speakers may not be capable of playing them. if you want to look at getting a subwoofer to help release the stress from your speakers. Speakers are not designed to carry heavy bass loads for long periods of time.

      Problem #2 is that amp is a 2 channel amp. Made for at most amplifying 2 speakers though more commonly they are bridged to run subwoofers..... so you have the wrong amp for the job....

      My semi professional opinion would be to install a subwoofer before amping your speakers... other wise you have a jelly sandwich without the peanut butter. They really belong together.

      Comment


      • #4
        Google 'crossovers'

        Comment


        • #5
          It would appear that the amp you are using does not have a high pass filter, only a low pass for use with a sub woofer. See if your head unit has a high pass filter and if so try setting it about 100hz for starters and see if that helps. You made no mention of what you are using for a head unit, so we can answer that question for you.
          Data911 M5 system
          RR and iGo8PC
          Pioneer head unit
          Pioneer DEQ-9200 digital processor
          Phoenix gold line drivers
          Ultimate and Visonik amplifiers
          SMT 3 way active front stage
          Digital Design sub woofers
          3 runs of 0 gauge wire

          Comment


          • #6
            yup its a 2ch amp, i did a dodgey wire up with all 4 speakers hoping it would amp them all. I took off the amp to see if it was my speakers and it wasnt, they play fine with the same song i tested it with the amp.

            The headunit is a Alpine CDE-100EUB

            Comment


            • #7
              there is also your speaker selection-- what speakers are they? and what type of crossover do the speakers/tweeters have?

              you can run more than 2 pairs of speakers on a two channel amp, you only need to get the resistance right.
              My OLD 2001 Mitsubishi Eclipse GT:
              "The Project That Never Ended, until it did"


              next project? subaru brz
              carpc undecided

              Comment


              • #8
                My head unit is a Alpine CDE-100EUB and my fronts are Lanzar VX6C they have tweeters and crossover. I think the fuzz was from the amp for sure now, because i took off the amp today, and put the volume up really high and it was clear, no buzzing when it was connected to the amp.

                Im thinking bout getting an amp off ebay, could any recommend on how many watts and channels ill need?
                My front speakers state "50 watts RMS/ 100 watts max" if that helps..

                Comment


                • #9
                  Originally posted by koop123 View Post
                  My head unit is a Alpine CDE-100EUB and my fronts are Lanzar VX6C they have tweeters and crossover. I think the fuzz was from the amp for sure now, because i took off the amp today, and put the volume up really high and it was clear, no buzzing when it was connected to the amp.

                  Im thinking bout getting an amp off ebay, could any recommend on how many watts and channels ill need?
                  My front speakers state "50 watts RMS/ 100 watts max" if that helps..
                  Don't jump the gun. Try matching the impedance between the speakers and amp first. Look at your amp's specs...
                  how much power does it deliver at how many ohms? It should say something like 100 watts per channel @ 2 ohms. The numbers are made up but that's what to look for.

                  Now look at the impedance of the speakers. You need to get those numbers to match between the amp and the load on the amp. If not, you will blow something.

                  Come back with those numbers, and we'll tell you how to wire it up. (If it can be done)
                  My Nearly Complete Car:
                  http://www.mp3car.com/vbulletin/show...ed-car-pc.html

                  Micro Control Center... Control Your Car Across the Internet
                  http://www.mp3car.com/fusion-brain/1...-internet.html

                  Website: (It's a work in progress, really. All my projects have taken me from ever really developing it.)
                  http://paulfurtado.com/

                  Comment


                  • #10
                    Paul F is correct you can wire them all together... i did it temporarily in my car with my old sub amp while gathering funds for a new 4 channel. Problem is it can become quite a pain to match impedence and whatnot. once we see the specs again as john said we can look but your easiest, best, and proper bet may be to just hook 2 speakers to the amp see if you get that buzz. Sell that amp on ebay and get a 4channel amp. They will give you so much more control over the speaker sets individually. that is what i would recomend

                    Comment

                    Working...
                    X