Announcement

Collapse
No announcement yet.

If I could only get this thing to work....

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • If I could only get this thing to work....

    Just bought the fusion brain. Installed .net 2.0. Installed hardware drivers 2.0. Grabbed 2.2.1 for Vista and XP. Grabbed the latest skin designer.

    The driver is Da Fusion Brain
    Driver Date: 8/29/2007
    Driver Version 1.0.0.0

    In the skin designer, my brain is displayed when I try to create a new skin. When I click the 'start blinking' option. The program hangs. Ok, after restart, I just just select my brain.
    When I try to add a analog input, I get an assertion failure when I click the add button from the input configuration dialog box.

    When I try to run the Fusion Control Center, I get the following message:
    "There are no Fusion Brain product connected to the computer that are setup in your skin file. ........#SETDEVICEINSTANCE#...."

    From previous forum messages, I tried to specify the ID by configuring that setdeviceinstance file in the skin file. But that field does not exist in the file!

    It there a tutorial project out there? Is there some way to test this card independent of the Fusion Center software?

    Help anyone?

  • #2
    Originally posted by fermentation View Post
    In the skin designer, my brain is displayed when I try to create a new skin. When I click the 'start blinking' option. The program hangs. Ok, after restart, I just just select my brain.
    When I try to add a analog input, I get an assertion failure when I click the add button from the input configuration dialog box.

    When I try to run the Fusion Control Center, I get the following message:
    "There are no Fusion Brain product connected to the computer that are setup in your skin file. ........#SETDEVICEINSTANCE#...."
    The skin designer is very finnicky. You must specify all parameters correctly. Unfortunately right now it is hard to know what each parameter is. The skin file needs a "#SETDEVICEINSTANCE#" filed in the Main section (between ">>MAIN" and the first "<<END" in the skin file.

    Originally posted by fermentation View Post
    From previous forum messages, I tried to specify the ID by configuring that setdeviceinstance file in the skin file. But that field does not exist in the file!
    You may need to add that field. Depending on what version of the skin file you are using and what version of the program you are using, you may just need to add it. Go to device manager, right click on the Fusion Brain, properties. Then Go to driver information, and choose "device instance" or "hardware ID" from the dropdown (depends on XP or Vista) and you should see something like "USB/vid_04d&pid_000c/gf324f23423". Copy that into the skin file as "#SETDEVICEINSTANCE#USB/vid_04d&pid_000c/gf324f23423|MainBrain".

    Originally posted by fermentation View Post
    It there a tutorial project out there? Is there some way to test this card independent of the Fusion Center software?

    Help anyone?
    Here is the main skin designer tutorial: http://www.fusioncontrolcentre.com/F...php?tutorial=3

    If the drivers installed correctly, then it should be working just fine. If you are using XP then you can download the old version 1 (Non-Dynamic) version and it should work. This old version is not Vista compatible: http://www.fusioncontrolcentre.com/F...&submit+8.y=15
    Fusion Brain Version 6 Released!
    1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
    30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
    15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
    Buy now in the MP3Car.com Store

    Comment


    • #3
      So you had some luck getting the power light to blink? I would have been very pleased to just get that to work.

      Comment


      • #4
        Originally posted by fermentation View Post
        So you had some luck getting the power light to blink? I would have been very pleased to just get that to work.
        Power lights? The power light (blue) should not blink...

        The output lights should blink. Are you using XP or Vista?

        And when you click the add brain, there is 1 that shows up correct? If so, then the Brain works.

        Out of curiosity, do you have a little jumper near the bottom of board (by the LED)? There should be one included when you buy it. Without that jumper no output lights will light up.
        Fusion Brain Version 6 Released!
        1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
        30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
        15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
        Buy now in the MP3Car.com Store

        Comment


        • #5
          I am running XP. There is a jumper in place closest to the power light.

          Comment


          • #6
            Using the non-dynamic version, does the program give any indication that it is connected to a Brain? When I click the digital output buttons, should I see lights change? Will I need to rollback the hardware driver version to get the old software to work?

            Comment


            • #7
              Ok.. I went back to try the very latest drivers. I opened opened up the new program. I entered the debug console ( click + ctrl + alt + shift + debug, open raw debug ). When I plug in a thermosister into on the analog ports, I get data readings displayed on all of the Analog Inputs visual. Seem to me that this card is busted.

              Thoughts?

              Comment


              • #8
                Originally posted by fermentation View Post
                Ok.. I went back to try the very latest drivers. I opened opened up the new program. I entered the debug console ( click + ctrl + alt + shift + debug, open raw debug ). When I plug in a thermosister into on the analog ports, I get data readings displayed on all of the Analog Inputs visual. Seem to me that this card is busted.

                Thoughts?
                Nope that is normal. If you are seeing data, then it works!

                If there is nothing connected to the other port, then it "floats". It is highly suggestive to noise when floating. This is ok because if there is nothing attached you wont be monitor it. As soon as you attach a sensor to the input, it no longer floats, and the noise will go away.

                If you want, you can connect a jumper between the sense line and ground on the Brain, which will effectly get rid of that. But like I said, it doesnt matter because you wont be measuring it!

                And to get the previous non-dynamic version to work, yes you need to install version 1 drivers too. But now that you know it works, we should really concentrate on getting the newer version setup.
                Fusion Brain Version 6 Released!
                1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
                30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
                15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
                Buy now in the MP3Car.com Store

                Comment


                • #9
                  Are there some schematics available to help me along?

                  Comment


                  • #10
                    schematic for?

                    Here is the preliminary manual with what pins are what are the Brain if that is what you mean: http://www.fusioncontrolcentre.com/F...r%20Manual.pdf
                    Fusion Brain Version 6 Released!
                    1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
                    30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
                    15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
                    Buy now in the MP3Car.com Store

                    Comment


                    • #11
                      Thanks for the help so far.

                      Ok.. After I am starting to have some progress. I have been able to verify, using the debug window, that the analog and digitial inputs work. I have not been able to very any of the outputs. What debug command should I use to turn on some of these outputs. I still have not been able to see any output lights on the board light up.

                      When connected to the device, the output zero checkbox is swapping states constantly by itself--checked, unchecked, checked..... If that is true, shouldn't I see the output zero light flickering like mad?

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by fermentation View Post
                        Thanks for the help so far.

                        Ok.. After I am starting to have some progress. I have been able to verify, using the debug window, that the analog and digitial inputs work. I have not been able to very any of the outputs. What debug command should I use to turn on some of these outputs. I still have not been able to see any output lights on the board light up.

                        When connected to the device, the output zero checkbox is swapping states constantly by itself--checked, unchecked, checked..... If that is true, shouldn't I see the output zero light flickering like mad?
                        That debug window wasnt actually meant for public use, so I didnt make the digital output checkboxes actually show state.


                        What skin are you using? As long as the device instance is set correctly, then the buttons should get the outputs on and off.

                        Just make sure the name in the vid/pid section (like "MyBrain") is the same as the name in each of the DO areas.
                        Fusion Brain Version 6 Released!
                        1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
                        30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
                        15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
                        Buy now in the MP3Car.com Store

                        Comment


                        • #13
                          I have been having trouble getting the skin create app to work for me. It asserts when trying to add an analog input. I will try again to get an output button working.

                          Comment


                          • #14
                            Just use Notepad. Open the skin file in notepad, and there is very little needed to be changed to test it.
                            Fusion Brain Version 6 Released!
                            1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
                            30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
                            15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
                            Buy now in the MP3Car.com Store

                            Comment


                            • #15
                              Which output is port zero? How do I load a skin? Do I have to rename it to FusionFormDynamic.skin?

                              Comment

                              Working...
                              X