Announcement

Collapse
No announcement yet.

Front and Rear Volume Match - Possible?

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Front and Rear Volume Match - Possible?

    OKay, I got my carputer set up and the two front speakers and two rear speakers are seperate on my amp, however, when I lower the volume on the computer it only lowers the front speakers, and doesnt lower the rear speakers...

    So my question is: Is there a way to link the front and rear speakers so they lower and raise volume at the same time?

    Thanks In Advance for any advice/help...
    Carputer Progress
    [||||||||||] 100%
    Finally Installed!!
    Everything is in the car and working.
    I painted the cilpboard mount and it looks good.
    Shutdown/Startup is working excellent!
    View My Progress Here

  • #2
    try lowering the master volume, not just the front channels. What software are you running, or are you just trying to do this in windows?

    have a look at this. XxAndyxX was working on this. You might be able to get it modified to suit your application.
    Never let the truth get in the way of a good story

    Comment


    • #3
      Originally posted by meddler
      try lowering the master volume, not just the front channels. What software are you running, or are you just trying to do this in windows?

      have a look at this. XxAndyxX was working on this. You might be able to get it modified to suit your application.
      For some reason my main volume IS my front speakers... In NMC, the volume doesnt lower the rears, and in Windows (Winamp Stand-Alone and such) the rears dont budge.... This is un-acceptable.

      I saw that application by Andy but it doesnt have rear and front support. I guess I'll try PM'ing him and see if he could re-write it.

      Any other ideas for the time being though?
      Carputer Progress
      [||||||||||] 100%
      Finally Installed!!
      Everything is in the car and working.
      I painted the cilpboard mount and it looks good.
      Shutdown/Startup is working excellent!
      View My Progress Here

      Comment


      • #4
        ok.. what the hell are we talking about. when you lowe the master volume it should lower all channels. What sound card are you using? I use an audigy and i can control right left frotn rear you name it. and master controls them all. need mroe info to help you.. how do you have this wired too?
        MII12000 | 512MB PC3200 | 60GB 2.5" Samsung
        M2-ATX 160W PS | SlotLoad DVD/CDRW | BU353 GPS
        7" Lilliput 619 | WinTV | WIFI | Bluetooth
        Audigy2 ZS | HQCT | Kyocera KR1 Mobile Router(3G)
        Roadrunner | LSXvoid | IGuidance 3


        My Worklog

        Comment


        • #5
          I'm using the onboard audio with my motherboard, a Gigabyte GA-7VAXP. And for some reason I dont have a "master" volume anymore. I have a "Front" volume and thats what Windows defaults to the master volume. I know this because whenever I lower the volume on my media keys on my keyboard, it lowers the front speakers. Also when I single-click the volume icon by the clock in the taskbar, it brings up the front speaker volume....

          So, I need to link them together.
          Carputer Progress
          [||||||||||] 100%
          Finally Installed!!
          Everything is in the car and working.
          I painted the cilpboard mount and it looks good.
          Shutdown/Startup is working excellent!
          View My Progress Here

          Comment


          • #6
            cntrol panel->Sounds and audio devices.

            Check your advanced settings on the volume tab. check your advaced and properties in there.

            under speaker settings. make sure the right speakers are selected. along with going into the speaker volume button and check.

            it really sounds like your speaker setup isnt correct. and its not outputting like its supposed to. id start there. you might not be able to contorl front or rear but you should be able to contorl the total volume regardless. also might want to look at your wiring to make sure everythings plugged in correctly acccording to what the manufacture states. worse comes to worse, you could wire it to have the front jack split to go rear and front so its all coming out of 1 channel. its kinda rigging it and not the correct way but it works as a last resort.

            1 last thing i just thoguht of. you can makesure that you have the latest software from the mobo manufacture to control the onboard sound.
            MII12000 | 512MB PC3200 | 60GB 2.5" Samsung
            M2-ATX 160W PS | SlotLoad DVD/CDRW | BU353 GPS
            7" Lilliput 619 | WinTV | WIFI | Bluetooth
            Audigy2 ZS | HQCT | Kyocera KR1 Mobile Router(3G)
            Roadrunner | LSXvoid | IGuidance 3


            My Worklog

            Comment


            • #7
              let us know if you find a fix for this.
              Never let the truth get in the way of a good story

              Comment


              • #8
                y-splitter?
                carputer - done.

                Comment


                • #9
                  Originally posted by shrinkydinx
                  y-splitter?
                  thats just a "band-aid" not a fix
                  New System in progress:
                  M10k
                  Phaze TD1500 ~> Dynaudio MD130
                  Phaze TD1500 ~> Seas g18rnx/p
                  Zapco Ref 500.1 ~ 12" tc-9
                  Behringer DCX2496 ~ Envision Electronics psu
                  Transflective Xenarc

                  My Car Pc Install
                  My Boat Pc worklog

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by scott_fx
                    thats just a "band-aid" not a fix
                    uh, no...

                    all hes trying to do is make the voltage coming out of the rear outputs match the voltage from the front outputs. which is exactly what a y splitter does.
                    carputer - done.

                    Comment


                    • #11
                      actually hes trying to make his volum control front and rear channels. which it should. if hes going to be watching movies he might want front and rears. A Y splitter from the front would band-aid what he needs instead of fixing the software issue. like i said it would work but he would no longer have a rear channel, only right and left. if its acceptable to him so be it. I personally would figure out whats really wrong and fix it.
                      MII12000 | 512MB PC3200 | 60GB 2.5" Samsung
                      M2-ATX 160W PS | SlotLoad DVD/CDRW | BU353 GPS
                      7" Lilliput 619 | WinTV | WIFI | Bluetooth
                      Audigy2 ZS | HQCT | Kyocera KR1 Mobile Router(3G)
                      Roadrunner | LSXvoid | IGuidance 3


                      My Worklog

                      Comment


                      • #12
                        you need to get a sound card that has a rear output so you can control front and rear sound level. any surround card will do that
                        99.9% complete.

                        http://www.cardomain.com/ride/212327

                        Comment


                        • #13
                          Thanks guys, but none of this works...

                          My speakers are set up correctly in the advanced settings... Four Quadrophonic Speakers. I tried 5.1 setup, but it didnt sound right and it still didnt fix it. So that didnt work....

                          And yes, a Y-Splitter is out of the question. I want to have four channels, and I cant believe that something so simple is so hard to do? I would think this would be a standard thing to do? Lower both sets of speakers at the same time? If I had a four speaker setup in my house on a desktop I would want the same thing.....
                          Carputer Progress
                          [||||||||||] 100%
                          Finally Installed!!
                          Everything is in the car and working.
                          I painted the cilpboard mount and it looks good.
                          Shutdown/Startup is working excellent!
                          View My Progress Here

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by we87
                            Thanks guys, but none of this works...

                            My speakers are set up correctly in the advanced settings... Four Quadrophonic Speakers. I tried 5.1 setup, but it didnt sound right and it still didnt fix it. So that didnt work....

                            And yes, a Y-Splitter is out of the question. I want to have four channels, and I cant believe that something so simple is so hard to do? I would think this would be a standard thing to do? Lower both sets of speakers at the same time? If I had a four speaker setup in my house on a desktop I would want the same thing.....

                            you never did tell us what soundcard you are using...
                            New System in progress:
                            M10k
                            Phaze TD1500 ~> Dynaudio MD130
                            Phaze TD1500 ~> Seas g18rnx/p
                            Zapco Ref 500.1 ~ 12" tc-9
                            Behringer DCX2496 ~ Envision Electronics psu
                            Transflective Xenarc

                            My Car Pc Install
                            My Boat Pc worklog

                            Comment


                            • #15
                              keep in mind that the only advantage of 4 channels is for dvds, and if you ever play a dvd with passengers, they arent going to be happy with only hearing the rear output in the back
                              carputer - done.

                              Comment

                              Working...
                              X