Announcement

Collapse
No announcement yet.

Power Cut Out

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Power Cut Out

    Hello,

    After I installed my carPc it worked great for about a week. Then the weather started to warm up and I noticed my 100 w inverter would stop supplying power to my laptop, which would make it think the it was running on battery and shut down. I originally thought the inverter was overheating because it was in a confined center console. So I unplugged it for a couple days. I soldiered the power cables to a wire of the same gauge, about a foot-long, and it worked great, for about 20 minutes.

    Now I'm thinking it's pulling more than the alternator is supplying the car. Before I had the monitor, I had run the laptop(dell d400) and inverter for a couple months, using an iTouch to change the songs. So I'm thinking that the monitor (7" lilliput eby 701) and the laptop are now pulling too much. The power brick says it pulls about 65w and the monitor says it pulls about 10w.

    How would I got about testing this? Hook up a multimeter to the battery? What would I be looking out for? I want to thoroughly test this before I do something like replace the alternator. Also, If the laptop were booting up on battery, and turning back off a few times over a couple days, would that make the charger pull more current to charge the laptop battery? I am going to pull the laptop in and charge it off the wall socket and put it back in with a charged battery to see if I get a change...

    Any answers would be greatly appreciated.
    Hardware: Two Diamond Audio D3 10" subs, 7" Lilliput eby701, 2.7Ghz AMD 45w Sempron, Gigabyte mobo, 512MB nVidia 9800, 1GB RAM, 500 GB, M4ATX

    Software: OpenMobile

    My First Build

  • #2
    You are definatly overloading that 100 watt inverter, don't forget that 100 watts is peak i am sure not constant, either buy a bigger inverter or get dc laptop brick or a real power supply for carputing hope this helps SNO

    Comment


    • #3
      defiantly helps, thanks SNO; I plan on a real PSU when I build a real carPc.. for now I'm running the broke student approach with a laptop. I'll check to the dc-dc bricks.

      Thanks
      Hardware: Two Diamond Audio D3 10" subs, 7" Lilliput eby701, 2.7Ghz AMD 45w Sempron, Gigabyte mobo, 512MB nVidia 9800, 1GB RAM, 500 GB, M4ATX

      Software: OpenMobile

      My First Build

      Comment


      • #4
        I'm not sure where you live but here http://www.canadacomputers.com/produ...item_id=016109 is the best deal i have found on a dc laptop converter, and they ship fast and reliable. this is what i use for my aopen bb10 unit more than enough power and run your monitor either from 12v car power or through your lighter socket or 100 watt inverter SNO

        Comment


        • #5
          Well, I don't see dc-dc being my fix any more. Being an apple wannabe, dell keeps most of their products from working with aftermarket products. I've been reading that dell chargers have a chip in the brick that opens the laptop to take power. The dell branded dcdc bricks were about $80. Instead I ordered a continuous 220w inverter for about $20; I'll see how it acts when it's delivered and report back for any one else having a similar issue...
          Hardware: Two Diamond Audio D3 10" subs, 7" Lilliput eby701, 2.7Ghz AMD 45w Sempron, Gigabyte mobo, 512MB nVidia 9800, 1GB RAM, 500 GB, M4ATX

          Software: OpenMobile

          My First Build

          Comment


          • #6
            Did a salesperson claim the brick-chip?
            I wonder if it's a 3rd pin of if they use ac signaling...?

            I doubt the brick chip story, but I have seen companies that stupid.

            Comment


            • #7
              Originally posted by OldSpark View Post
              Did a salesperson claim the brick-chip?
              I wonder if it's a 3rd pin of if they use ac signaling...?

              I doubt the brick chip story, but I have seen companies that stupid.
              I don't remember.. it was a while back when I was ac-dc brick for dell laptop, on dell's website I thought... but the plug into the laptop has an outer connector, an inner connector, and a male plug in the middle; it could be for ac signaling..
              Hardware: Two Diamond Audio D3 10" subs, 7" Lilliput eby701, 2.7Ghz AMD 45w Sempron, Gigabyte mobo, 512MB nVidia 9800, 1GB RAM, 500 GB, M4ATX

              Software: OpenMobile

              My First Build

              Comment


              • #8
                Originally posted by OldSpark View Post
                Did a salesperson claim the brick-chip?
                I wonder if it's a 3rd pin of if they use ac signaling...?

                I doubt the brick chip story, but I have seen companies that stupid.
                no, sadly, this is true-- there is a 'signal injector'(i want to say that it is the 3rd pin on the charger, but not sure) on some of the dell chargers that tell the laptop to accept the charge from the charger, and without that signal, it will not charge. there are at least 2-3 threads on this in the laptop section i remember coming across-- where people actually tried to use a standard charger, but it wouldn't work because of this signal injector junk...
                My OLD 2001 Mitsubishi Eclipse GT:
                "The Project That Never Ended, until it did"


                next project? subaru brz
                carpc undecided

                Comment


                • #9
                  That's a good enough reason to avoid Dell.
                  I bet they do not sell those here (in Aus).

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by OldSpark View Post
                    That's a good enough reason to avoid Dell.
                    I bet they do not sell those here (in Aus).
                    I recommend avoiding dell... custom built ftw.. but, i never argue with free... the laptop came from my grandma and was useless. I wiped the hd and took it apart, put it back together and now it runs in my car

                    I got my new inverter in and no problems at all.. just under $20 delivered, its a 400w, 220w continuous from walmart online.
                    Hardware: Two Diamond Audio D3 10" subs, 7" Lilliput eby701, 2.7Ghz AMD 45w Sempron, Gigabyte mobo, 512MB nVidia 9800, 1GB RAM, 500 GB, M4ATX

                    Software: OpenMobile

                    My First Build

                    Comment


                    • #11
                      good to hear you got it all worked out.
                      My OLD 2001 Mitsubishi Eclipse GT:
                      "The Project That Never Ended, until it did"


                      next project? subaru brz
                      carpc undecided

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by soundman98 View Post
                        good to hear you got it all worked out.
                        thanks! and thank you everyone for your comments and suggestions
                        Hardware: Two Diamond Audio D3 10" subs, 7" Lilliput eby701, 2.7Ghz AMD 45w Sempron, Gigabyte mobo, 512MB nVidia 9800, 1GB RAM, 500 GB, M4ATX

                        Software: OpenMobile

                        My First Build

                        Comment

                        Working...
                        X