Results 1 to 10 of 10

Thread: Problem with GPS probably voltage

  1. #1
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Netherlands
    Posts
    382

    Problem with GPS probably voltage

    Hi, i am having some problems with my GPS its a BU 303 for the record,

    well its like this i have a M10000 epia with 512 ram lilliput touchscreen, 40gb notebook hdd, normal dvdrom ps2 keybord wireless using an itps for voltage regulation, and a PW70A as dc-dc power supply

    hooked the itps directly to car battery just like the lilliput. used the ciggaret lighter as a switched 12v+ line

    everything works fine pc boots up, BUT GPS doesn't work windows detects it, alturion , destinator they al recieve the 'data' but no signal so i though wel lets try my laptop in the car installed installed the GPS works like a charm so i thought wel maybe some settings, whent thru everything could find the problem, finally ripped the whole thing out again, put the stuff on a normal atx supply, hung the gps out of the window, and works :S

    so i think that my gps isn't getting enough power through the USB port, when on the car battery. is there a way to solve this or isn't this the problem, i've been frustrated by this a long time because one of the main reasons for the carputer was the navigation.

    hope somebody can help and that this is the right section to post this in and don't just shout buy an opus supply because i just dont have the funds at the moment and there should be a solution for this i think... hope

    Michael

  2. #2
    Maximum Bitrate bertybassett's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Gloucester (UK)
    Posts
    600
    get an extneral power supplied usb hub this should fix the power problems.

  3. #3
    Variable Bitrate
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Central California
    Posts
    368
    Is the GPS plugged in to an external USB hub? If yes, how many devices you have plugged in to it? Last, is the usb hub externally powered?
    EPIA Nehemiah M10k, M1-ATX, 20GB 4200 RPM 2.5", 256MB RAM, Win XP Home, Gyration RF Keyboard & Mouse, Zoltrix Nightingale Optical 4.1 PCI Sound Card, Lilliput 619GL-70NP, XM-PCR w/ optical upgrade, Garmin GPS-25LVS, Microsoft MN-710 USB Wireless NIC

  4. #4
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Netherlands
    Posts
    382
    It is plugged directly into the motherbord, the only other USB device is the touchscreen interface from the lilliput. but i just rememberd something

    it used to work sometimes, so very flaky, now i had to buy a new itps, and now it doesnt work at al so i think this itps doesn't give as much voltage through?

    @ bertybassett

    where do i get a 12V usb hub from ( i live in the netherlands)

    Michael

  5. #5
    Variable Bitrate
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Central California
    Posts
    368
    It would be kinda strange if the power problem only affected your GPS. Some other things should be not working properly too.

    Have you tried bertybassett's suggestion (post #2)?
    EPIA Nehemiah M10k, M1-ATX, 20GB 4200 RPM 2.5", 256MB RAM, Win XP Home, Gyration RF Keyboard & Mouse, Zoltrix Nightingale Optical 4.1 PCI Sound Card, Lilliput 619GL-70NP, XM-PCR w/ optical upgrade, Garmin GPS-25LVS, Microsoft MN-710 USB Wireless NIC

  6. #6
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Netherlands
    Posts
    382
    Quote Originally Posted by edikp
    It would be kinda strange if the power problem only affected your GPS. Some other things should be not working properly too.

    Have you tried bertybassett's suggestion (post #2)?
    well i think its just on the edge of not enough power to get a fix, because when i use my laptop it works fine with the gps reciever, with the reciever behind the glass. when i put it on the epia it doesnt work behind the glas and has great dificulties when i put it on the roof (outside) i got it to get a signal, but when i put it inside again it looses it and when i put it outside again it cant get a fix (it see's soms sats though)

    i just got a usb hub (self powerd) from a friend of mine but it needs 6V 2.1A as input, (it has a 230 adapter but that is of no use) how can i wire it up (i'm a kinda n00b when it comes to that kinda stuf)

    Michael

  7. #7
    Variable Bitrate
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Surrey, BC, Canada
    Posts
    246
    It's most likely not a power issue... it only uses 5 watts. I would think it's a combonation of the placement of the receiver and interference from the other devices in your system (ie. people have complained lilliputs cause interference for some reason). Try putting the receiver on the roof of the car (it acts as a nice metal ground plane and far away from the rest of the system). Try not to put it under glass (or anything for that matter) and have a clear view of the whole sky.

    Once you get it working you can prove that it is not a power issue, then you can start looking for a place where it works and is discrete and protected from the elements (it took me a while to find one... have fun ).

  8. #8
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Netherlands
    Posts
    382
    Quote Originally Posted by Bobby Digital
    It's most likely not a power issue... it only uses 5 watts. I would think it's a combonation of the placement of the receiver and interference from the other devices in your system (ie. people have complained lilliputs cause interference for some reason). Try putting the receiver on the roof of the car (it acts as a nice metal ground plane and far away from the rest of the system). Try not to put it under glass (or anything for that matter) and have a clear view of the whole sky.

    Once you get it working you can prove that it is not a power issue, then you can start looking for a place where it works and is discrete and protected from the elements (it took me a while to find one... have fun ).
    i put it on the roof, it works then with great difficulty, if it looses thhe signal IE, put it inside the car and then outside again it kant get a signal anymore, when i use my laptop it works fine INSIDE the car under the glass. its not really an option putting it on the outside of the car because of theft. and the BU303 has a indicator that flashes if it has a fix, it flashed inside the car til the windows started up so the cpu needed more power, if it didn;t work with my laptop then i would say it is not a power issue, but works perfect with it. and i used it on the car 12v battery didnt work if i started driving it lost signal, put it on a lead acid battery, not attached to the car it worked ON the roof but NOT inside. so that also indicates that it is a power issue :/

    i will do some testing with the location of the gps but i'm almost sure it wont really make any difference, thanks anyways. will keep you posted

  9. #9
    Variable Bitrate
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Central California
    Posts
    368
    Actually, GlobalSat's website says that BU-303 consumes only 80mA -> 5V x 0.08A = 0.4W.

    The 'try putting the receiver on the roof' idea is worth a try though.

    @Greetoz: you need a different adapter then. Make sure it has the same ratings and plug size. Also, do not forget to observe the polarity.
    EPIA Nehemiah M10k, M1-ATX, 20GB 4200 RPM 2.5", 256MB RAM, Win XP Home, Gyration RF Keyboard & Mouse, Zoltrix Nightingale Optical 4.1 PCI Sound Card, Lilliput 619GL-70NP, XM-PCR w/ optical upgrade, Garmin GPS-25LVS, Microsoft MN-710 USB Wireless NIC

  10. #10
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Netherlands
    Posts
    382
    Quote Originally Posted by edikp
    Actually, GlobalSat's website says that BU-303 consumes only 80mA -> 5V x 0.08A = 0.4W.

    The 'try putting the receiver on the roof' idea is worth a try though.

    @Greetoz: you need a different adapter then. Make sure it has the same ratings and plug size. Also, do not forget to observe the polarity.
    ok i think its the lilli interfering if i take the power of the lilli gps signal is back gonna try finding a place for the gps :S

Similar Threads

  1. Question on Garmin 16 GPS receiver
    By cproaudio in forum GPS
    Replies: 19
    Last Post: 05-23-2008, 01:32 AM
  2. Window Tint's effect on GPS signal
    By MoFo in forum GPS
    Replies: 3
    Last Post: 07-19-2004, 05:08 PM
  3. Mediacar V1.8.5
    By coyote in forum MediaCar
    Replies: 47
    Last Post: 02-16-2004, 01:16 PM
  4. GPS and Touchscreen Problem!
    By bjm2020 in forum GPS
    Replies: 2
    Last Post: 12-12-2003, 03:25 PM
  5. Music and GPS
    By Mikesz in forum GPS
    Replies: 1
    Last Post: 02-28-2003, 02:26 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •