Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 10 of 31

Thread: Help: Biostar MB w/ Athlon XP 2500+ Mobile = crash

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    8

    Help: Biostar MB w/ Athlon XP 2500+ Mobile = crash

    Hello,
    I purchased a Biostar M7NCG400 mb along with an Athlon XP Mobile 2500+ cpu and when it boots up into Windows XP, it will crash/freeze! I can't figure out why... all the bios settings are correct. I've swapped out 5-6 different pieces of RAM and even tried removing devices from the system.

    I'm running an Opus 150w PS as well.... If I put another CPU in, ie: Athlon 1600+, it boots and works just fine with the same hardware and ram. If i put the new Athlon 2500+ mobile cpu into another PC, it works fine! So my conclusion is that it must be the Biostart MB causing the crash (freezing) with the 2500+ cpu.

    I've tried upgrading the bios on the Biostar as well as underclocking the cpul, but no luck...


    I see alot of people on MP3car using this combination... can anyone shed some light? Thanks!

  2. #2
    MySQL Error MatrixPC's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Beach City, Socal
    Posts
    4,053
    I don't have the Biostar mobo, so I can't really give you the exact problem/solution.
    Did you check the FSB setting for the CPU (voltage) and other regarding to the "un-usuall" CPU?
    Maybe some setting that make the combination won't work.
    Also, what type of RAM are you using? If you are using onboard video card, make sure the RAM is not DDR400 (PC3200). Cuz the onboard video card/memory don't work with DDR400.
    2004 Matrix XR A7N8X-VM/400 AMD XP-M 2500+, DS-ATX
    89 Supra Turbo P3 600E@750/Abit BE6 II, Alpine M-BUS Car2PC.
    Y2K Accord Dell GX150
    RoadRunner is the best FE PERIOD
    EmoRebellion is a SCAMMER

  3. #3
    Constant Bitrate gizak's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Phoenix, AZ
    Posts
    198
    I currently have the same mb sitting on the desk w/ a mobile 2200. I have a similar problem. Basically I can't get windows xp even installed. As soon as it gets to the part where it's trying to load windows (blue bar going back and forth screen) it will freeze. *Sometimes* I'll make it to the next screen where it will then freeze again.

    I've tried 2 different ram types (kingston value ram & corsair extreme xms - both 333mhz) in different slots and had no luck. I also swapped out the cd-rom drive (i was using an old one which I thought may have gone bad).

    I might have to try using one of my desktop athlons as you have to see if I get the same result, but after extensive research I've found that many people experience memory/video issues with the board. Since the board uses onboard ram, it's finicky about what it likes. I read that the kingston value ram works fine for many people but I'm still leaning toward the motherboard being too picky on it.

    If I have time tonight, I'll try a few last things and if it doesn't work I'm gonna RMA it back to Newegg (thank god I bought it from them!). If that's the case, does anybody have some suggestions on other micro-atx motherboards that support the amd mobile chips well as well as being able to underclock/undervolt them?? (yes I did a search and seen the epox & asus ones, but would like some confirmation)

    C-speed, let me know if you have any luck and I"ll do the same.
    -GiZak-
    Carputer Project: 98% Complete!! *tweakin'*
    Xenarc 7TSV | Opus 150 | Biostar M7NCG400 | Athlon Mobile2200 | Seagate 160Gb | Kingston 2x256mb | BT Holux GR-231 GPS | LiteOn CD-R/DVD| Keyhole Rev. Cam | Zippy Mini-glow Keyboard

  4. #4
    Newbie
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    8
    gizak: ya, it sounds like you're having the exact same problem as I am... the system works fine with my cheapo ram and an AMD 1600+ XP cpu... it just will not work with any combination of RAM (cheap or other) and the AMD XP 2500+ mobile.

    I've even tried a different AMD 2500+ cpu and it does the same thing. However, if i put the cpu in a Shuttle system or any desktop system, it works fine!

    I read that the cpu needs to have the voltage and FSB, etc settings perfect, so i'll play with those and see what i come with.

    Let me know what you find.

  5. #5
    Constant Bitrate mpfjr's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Corona, CA
    Posts
    215
    Running same mobo and cpu with zero problems. look under Newbie forum and under shopping list thread for my components.

  6. #6
    Newbie
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    8
    gizak: figured it out tonight! The cpu and MB are VERY finicky (sp) about the FSB and multiplier settings. With my XP 2500+ mobile, it would not work with the default (detected) settings in the bios.

    Once I set the FSB and multiplier, the system booted up and ran stable with no problems whatsoever!

    Select EXPERT in the advanced menu, then set the following options (this is for my 2500+ mobile):
    Voltage: 1.45
    FSB: 166
    Multiplier: 11

    Good luck!

  7. #7
    Constant Bitrate gizak's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Phoenix, AZ
    Posts
    198
    omg man, i think it's working...you are my hero. I was so ready to either RMA this thing, or pour my vodka all over it and throw a match on it lol. It's finally finishing the install of XP as we speak...hopefully it makes it all the way through. I'll let ya know if any other problems come up.

    btw, I found this site: http://www.thedigerati.us/info/amdcpuchart.html#xpm to find the default settings, but even though I'm running a 2200, I still used your settings, except lowered the voltage to 1.35v. Hey, it's working and it's overclocked by 200ish mhz which is fine by me, at least until I get it in the car lol. I'll run some stress tests on it to make sure it's in tip top shape.
    -GiZak-
    Carputer Project: 98% Complete!! *tweakin'*
    Xenarc 7TSV | Opus 150 | Biostar M7NCG400 | Athlon Mobile2200 | Seagate 160Gb | Kingston 2x256mb | BT Holux GR-231 GPS | LiteOn CD-R/DVD| Keyhole Rev. Cam | Zippy Mini-glow Keyboard

  8. #8
    Newbie
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    8
    Congrats!! Ya, i'm stoked that its working now... I can finally enjoy the carpc haha..

    Glad I could help... Enjoy!

  9. #9
    Low Bitrate Cheech's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Columbus, OH
    Posts
    57
    thread resurrect - I had the same issue with a 2200+ 35w Athlon, and this thread saved my ***

  10. #10
    Constant Bitrate gizak's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Phoenix, AZ
    Posts
    198
    Glad you managed to find it via searching! FYI: I still havn't touched my bios settings since I set it, and it's still running fine lol - despite it being over 100 degrees outside =) The only problem I'm currently having is I think my BT dongle isn't liking the heat, as I have to unplug and replug it to work with my BT GPS.
    -GiZak-
    Carputer Project: 98% Complete!! *tweakin'*
    Xenarc 7TSV | Opus 150 | Biostar M7NCG400 | Athlon Mobile2200 | Seagate 160Gb | Kingston 2x256mb | BT Holux GR-231 GPS | LiteOn CD-R/DVD| Keyhole Rev. Cam | Zippy Mini-glow Keyboard

Page 1 of 4 1234 LastLast

Similar Threads

  1. Mobile Athalon XP
    By vcbb5 in forum General Hardware Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 05-09-2005, 04:06 PM
  2. Opus 150 and Athlon XP?
    By philstuf in forum Power Supplies
    Replies: 1
    Last Post: 04-18-2005, 08:05 AM
  3. Amd Athlon XP to Mobile Athlon Conversion
    By Quattro in forum General Hardware Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 01-25-2005, 08:43 PM
  4. A7N8X-VM/400 & Athlon XP Mobile?
    By Coeus in forum General Hardware Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 01-16-2005, 06:39 AM
  5. Athlon xp + mb for $99
    By shak in forum General Hardware Discussion
    Replies: 10
    Last Post: 10-09-2004, 03:59 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •