Results 1 to 7 of 7

Thread: Has anyone used S/PDIF out on EPIA motherboard?

  1. #1
    Low Bitrate rmjjensen's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    New Jersey
    Posts
    104

    Has anyone used S/PDIF out on EPIA motherboard?

    I'm having a bit of a problem. The digital out is working from the motherboard and I get sound from my MP3s and CDs (using DAE). But, I can't get the line-in or mic-in to feed through the digital output.

    It's really ****ing me off and I have a feeling that the VIA just doesn't support an analog input when using the digital out. The Line-in (and mic) is unmutted in volume control and maxed out, but I hear nothing. When I go into sound recorder it can record it and when I play it back I can hear it.

    So - is there a program that can feed the line-in and mic analog inputs into the WAVE output? I suppose basically I'd need a program that's recording these inputs into a buffer and then playing it almost in real-time. This sounds doable - no? I might just say heck with it and use my sound card ....although I really wanted to ditch PCI cards.

    Any suggestions?

  2. #2
    Maximum Bitrate LagunaICE's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Czech republic
    Posts
    772
    pardon me, but you have not activated "Enable smart 5.1" in advanced audio pannel settings, have you? If you did, switch it off. The only option to be activated is "Enable SPD/IF".

  3. #3
    Low Bitrate rmjjensen's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    New Jersey
    Posts
    104
    Well I have the old Via 800Mhz ...the original.

    In volume control under Advanced there's only the one option "enable SPDIF output." That's checked.

    Under the actual audio settings (windows) in control panel I changed speakers from 2-channel to 5.1 surround.

    But I didn't see any specific "smart 5.1"

  4. #4
    Maximum Bitrate LagunaICE's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Czech republic
    Posts
    772
    somehow, I expected you to have EPIA M with VT1616 codec.... so thats not a case.

  5. #5
    Low Bitrate rmjjensen's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    New Jersey
    Posts
    104
    bump

    I tried installed RealTec AC'97 Drivers. What an improvement - you get a lot more features with these drivers! But, didn't solve my problem. I might have to just throw the SantaCruz back in the PCI slot. I was really hoping to use it for a new video card w/ widescreen support

  6. #6
    Jesus Freak antimatter's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    California
    Posts
    4,545
    i have the same problem. You would have known that if you searched though.

    I haven't found a fix though. It appears that the line in and mic just loop to the line out.

    I ended up running analog RCA as well as the spdif to my DSP
    -Jesus- King of Kings Lord of Lords

  7. #7
    Low Bitrate rmjjensen's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    New Jersey
    Posts
    104
    Okay now I'm mad. I gave up on the VIA and put my turtle beach santa cruz back in and whatdayou know .......SAME THING! I can't get line-in and mic to loop back out through my digital, which doesn't make any sense because it was working 100% before.

    The only thing I did was an nLite windows xp install ...........so guess what - I'm going back to windows bloated edition.

    Any ideas what services/programs I might have removed from my nLite that I wasn't supposed to?

Similar Threads

  1. VIA EPIA MII 12000 1.2Ghz Motherboard questions
    By arise360 in forum General Hardware Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 12-30-2004, 02:38 PM
  2. FS: Casetronics C134 and EPIA M9000 Motherboard
    By jusatry in forum Classified Archive
    Replies: 13
    Last Post: 05-17-2004, 05:38 PM
  3. WD HD with Epia Motherboard
    By h22lude in forum General Hardware Discussion
    Replies: 15
    Last Post: 02-10-2004, 12:48 PM
  4. Epia vs. Regular Motherboard
    By jnusaira in forum Newbie
    Replies: 14
    Last Post: 02-09-2004, 09:49 PM
  5. FS/FT: Via EPIA 800 Mini-ITX motherboard including 128mb PC100!
    By Ashlawn Kemling in forum Classified Archive
    Replies: 14
    Last Post: 12-19-2003, 02:54 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •