Results 1 to 8 of 8

Thread: heat lock ups?

  1. #1
    Variable Bitrate warnockm's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Virginia
    Posts
    433

    heat lock ups?

    I know i posted about this months ago, but after fixing the problem... it's back. As a background, i've been running my car computer in its current form for about 3 months. it ran 2 months very smoothly, rarely a lock up. about 1 month ago, i added a powered USB port and ran the power off of an molex power cable. I also added a bluetooth dongle. Well since then, it's been locking up every so often. before coming to the forum about it, i wanted to run through everything i could and gather as much info as i could, so i started logging everytime i used my car and when it locked up. Well after a week or two of this, i noticed that it only seems to lock up on my afternoon drive home from work. This is about a half hour drive. It never locks up in the morning or on short trips to the store. i started thinking maybe it was a heat problem because its warm in the afternoon. I started running the AC on my way home... made no difference. There's two fans in the case, one in one out. I ran SpeedFan a few times to see if i could figure out the temp. In morning it runs between 47 and 49 degrees C on teh CPU and 36 in the case, but in the afternoon it was between 48 and 51. NOt much difference. I also removed the bluetooth device to see if it made a difference, and it did not. Also, if you saw my post about a switch, i started turning of my car computer and turning it back on when it locks up. It would boot up, but most of the time lock up as soon as it was going for a while. This also made me feel it was a heat issue. could it lock up because of a 51C cpu? i read other threads w/ people running theres into the 70 degree area.
    Progress - VIA EPIA SP8000 | 120 Opus Power Supply & Case | 1GB Ram | 120GB 2.5" Hard Drive | Bluetooth 2.0 | GPRS/3G | Wifi | Road Runner/LSX 2.0 (waiting for a day skin for 3.0) | iGuidance 4.0 | Lilliput 7"

  2. #2
    Maximum Bitrate mushin's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    SE Michigan
    Posts
    750
    While your symptoms do sound like a heat issue, your CPU temps are well within the safe range. I've had a dead video card fan cause locks, so if you're running a card you might check that. The chipset fan too.

  3. #3
    Super Moderator. If my typing sucks it's probably because I'm driving.... turbocad6's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    NY
    Posts
    6,234
    try taking some power drain off it & see if the problem goes away... it sounds more like that opus 90 is on the edge of what your running..... & the fact that it started after adding a hub... etc.... leads more to power issues being likely

  4. #4
    Variable Bitrate warnockm's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Virginia
    Posts
    433
    Quote Originally Posted by turbocad6
    try taking some power drain off it & see if the problem goes away... it sounds more like that opus 90 is on the edge of what your running..... & the fact that it started after adding a hub... etc.... leads more to power issues being likely
    when the car is off, voltage to carcomputer is 12.6v and current draw is 4.5A. that should be around 56W power consumption. THat sounds well within Opus's range. Does that logic make sense?
    Progress - VIA EPIA SP8000 | 120 Opus Power Supply & Case | 1GB Ram | 120GB 2.5" Hard Drive | Bluetooth 2.0 | GPRS/3G | Wifi | Road Runner/LSX 2.0 (waiting for a day skin for 3.0) | iGuidance 4.0 | Lilliput 7"

  5. #5
    Super Moderator. If my typing sucks it's probably because I'm driving.... turbocad6's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    NY
    Posts
    6,234
    only if you assume the opus is rock solid stable to 90 watts.....

  6. #6
    Low Bitrate
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Missouri
    Posts
    61
    check your motherboard, look for swollen and leaky capacitors. i have a MB w/ 7 bad capacitors that freezes when they warm up (no electric flow through them)
    William Surritte, Technician
    No Limit Technologies
    1931 U.S. HWY. 160, Caulfield, MO 65626
    http://home.centurytel.net/nolimititech/
    Planning: |++++ |
    Software Development: |++++ |
    Hardware Development: |++ |

  7. #7
    Variable Bitrate warnockm's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Virginia
    Posts
    433
    I can't see any problems w/ the caps. However, it hasn't locked up in days. Not sure if its the cooler weather we're having or if something else changed. Either way i'm not complaining!
    Progress - VIA EPIA SP8000 | 120 Opus Power Supply & Case | 1GB Ram | 120GB 2.5" Hard Drive | Bluetooth 2.0 | GPRS/3G | Wifi | Road Runner/LSX 2.0 (waiting for a day skin for 3.0) | iGuidance 4.0 | Lilliput 7"

  8. #8
    Maximum Bitrate XxAndyxX's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Edmond, Oklahoma
    Posts
    609
    Here in Oklahoma we have such extreme weather, I get to test the CarPC is all sorts of conditions. I've noticed on the REALLY hot days the computer will lock up easily, it will also boot slower. The CPU temp would be around 56 when it would lock up. I'm also using a Athlon Mobile.

Similar Threads

  1. Found someting interesting on E-Bay!!!
    By outragis in forum Classified Archive
    Replies: 929
    Last Post: 01-23-2006, 09:38 AM
  2. Rant against the laziness of UPS
    By Skipjacks in forum Off Topic
    Replies: 31
    Last Post: 03-06-2005, 11:03 PM
  3. 300watt inverter, 700va ups and a 90watt powersupply?
    By MikeXP in forum Power Supplies
    Replies: 2
    Last Post: 08-22-2004, 07:29 AM
  4. 12v -> 120v + UPS + Extra Battery
    By kmfdmk in forum Power Supplies
    Replies: 3
    Last Post: 03-01-2003, 03:16 AM
  5. I HATE UPS!!!!
    By Squeezer in forum Off Topic
    Replies: 3
    Last Post: 11-01-2001, 10:44 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •