Results 1 to 9 of 9

Thread: CarPC Installed... Need some help.

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    11

    CarPC Installed... Need some help.

    I finally got my audio and carpc installed today. It's been off and on getting everything in because of my work schedule, but the largest chunk of it is completed.

    Though, I am having a couple of issues.

    First, which I think I know the answer to, is that I have a hiss coming from my front speakers, and this is there whether I'm stationary (car off) or driving. The hiss is the same. This is there when music is and isn't playing.

    Second, whining in the speakers. Alternator? My RCA's are relatively close to my power cables. Should I move my RCA's to the other side of my vehicle?

    LASTLY (THIS IS A BIG ONE)...

    When I turn the car on in auxiliary, and not ignition, the carpc wakes up, my amps and audio processor kick on too... Now, if after a minute or two, I decide to start the vehicle, I turn the key to start, and the speakers pop, LOUDLY. I know that when starting the vehicle after being in auxiliary, power is cut off with the exception of the starter... But is there a way to fix it where the speakers don't pop loudly when I do this?

    CarPC specs.

    M2-ATX PSU
    Intel i3-540 CPU
    EliteGroup H55H-I Mobo
    4Gb RAM
    150Gb Velociraptor HDD
    2TB HDD

    Audio:
    Rockford Fosgate 3sixty.1
    Alpine PDX-M6 Amp
    Alpie PDX-F6 Amp
    Hertz HSK165 Components
    Mempis 10" x2 S Class subs

    Thanks in advance!

  2. #2
    Newbie Cabe's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Portsmouth, UK
    Posts
    39
    The hum/hiss is almost certainly a ground loop, and the second inducted noise. The third is a pop from either the head unit or other pre-amp losing power and spiking through the system to the amps.

    These links may be of some use.

    Induced noise/Ground loop trouble shooting guide.

    http://www.mp3car.com/vbulletin/gene...capacitor.html

  3. #3
    MySQL Error soundman98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    on the border of northern IL/IN
    Posts
    5,820
    ^partially correct. hissing is sometimes caused by ground loops, though in pc's a more common cause is amp gains being set to high(are yours higher then half?) or a poor output stage on the pc's audio.

    the humming is definitely a ground loop--so refer to the thread cabe linked to and post if it don't work out

    the speaker pop could be a couple of things-i'll start with this though- if you are using the amp delay on the m2 to turn your amps on when the carpc turns on, this could be the reason that you do not hear it when all the equipment first turns on. ie: the 'pop' is always there, but the delayed output of the m2 is turning the equipment on after it occured, so you don't notice it..

  4. #4
    Newbie
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by soundman98 View Post
    ^partially correct. hissing is sometimes caused by ground loops, though in pc's a more common cause is amp gains being set to high(are yours higher then half?) or a poor output stage on the pc's audio.

    the humming is definitely a ground loop--so refer to the thread cabe linked to and post if it don't work out

    the speaker pop could be a couple of things-i'll start with this though- if you are using the amp delay on the m2 to turn your amps on when the carpc turns on, this could be the reason that you do not hear it when all the equipment first turns on. ie: the 'pop' is always there, but the delayed output of the m2 is turning the equipment on after it occured, so you don't notice it..
    The hissing was there before I put the PC in. Even when I don't have anything plugged into my audio processor before my amps, the hiss is there. The alternator whine is not though, that started after the carpc, so I will move my cables to the other side of the vehicle, away from the power cable. My speaker cable for my passenger side runs right along with the power cable, but the hiss is equal on both sides of the vehicle.

    I do not have the amps switched from the M2-ATX, they are switched from the fuse box at the same fuse as the carpc. Should I run the 12v switch from the PSU?

    The pop doesn't occur when the vehicle is started normally. It only happens when I am in auxiliary, and everything is on (audio components and carpc), and THEN I go to start it. Since both the carpc and audio components are powered off the battery, is it the 12v switch that is turning everything off and back on abruptly? Should I put a capacitor on the 12v switch? Will that fix the issue?

  5. #5
    MySQL Error soundman98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    on the border of northern IL/IN
    Posts
    5,820
    a important question i missed: does everything share the same ground point? sometimes having the pc grounded somewhere else can cause a gl.

    check your grounds first, moving cables around in the car is more of a pain then trouble shooting the connections

    switching the amps with the m2 might correct the pop issue, but it might also cause more issues-- the m2 is notorious for not having enough power to turn on some amp setups..

    i am not sure a cap is a good idea. though, at the moment, i don't have any better solutions..

  6. #6
    Newbie
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by soundman98 View Post
    a important question i missed: does everything share the same ground point? sometimes having the pc grounded somewhere else can cause a gl.

    check your grounds first, moving cables around in the car is more of a pain then trouble shooting the connections

    switching the amps with the m2 might correct the pop issue, but it might also cause more issues-- the m2 is notorious for not having enough power to turn on some amp setups..

    i am not sure a cap is a good idea. though, at the moment, i don't have any better solutions..
    The CarPC is grounded at a different location than the amps and processor. I know the grounds are good, I made sure that they are on bare metal.

  7. #7
    MySQL Error soundman98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    on the border of northern IL/IN
    Posts
    5,820
    try grounding the pc to the same location as the other equipment-- this will sometimes fixt it..

    you can also try grounding the negative part of a rca jack to 'drain' the noise out of the audio system-- sometimes it works, sometimes it adds noise, so be prepared to pull it off right away..

  8. #8
    Newbie
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by soundman98 View Post
    try grounding the pc to the same location as the other equipment-- this will sometimes fixt it..

    you can also try grounding the negative part of a rca jack to 'drain' the noise out of the audio system-- sometimes it works, sometimes it adds noise, so be prepared to pull it off right away..
    I've been hearing that I should ground it separately from the other components. Grounding everything at the same place might be tricky... If not close to impossible. What gauge wire should I be using? I'm using 4AWG for my amps, and 16AWG for everything else. Should I use thicker wiring?

  9. #9
    MySQL Error soundman98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    on the border of northern IL/IN
    Posts
    5,820
    definitely. i would recommend at least 12ga, if not 10.

    you don't need to permanently ground it at the other location, just get a length of wire, and temporarily ground it to the other spot to see if it makes a difference in the audio..

Similar Threads

  1. An interesting solution to adding phone support to CarPC
    By AvWuff in forum Hardware Development
    Replies: 36
    Last Post: 02-08-2009, 01:35 AM
  2. Complete CarPC Partout - Like New, Never Installed
    By BLACKonBLACK98 in forum Classifieds
    Replies: 3
    Last Post: 12-16-2008, 10:39 AM
  3. Mazda6 2006 carpc installed
    By mazdakias_gr in forum Show off your project
    Replies: 15
    Last Post: 09-23-2008, 10:38 AM
  4. Replies: 1
    Last Post: 07-31-2008, 06:37 PM
  5. mazda MX6 carpc being installed
    By rasheedn in forum Worklogs
    Replies: 23
    Last Post: 02-03-2006, 01:03 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •