Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 29

Thread: epia m10k + lilliput => gps blocker?

  1. #11
    Newbie
    Join Date
    May 2004
    Posts
    41
    I found out from a couple member that their m10k + lilliput works fine with the gps.....

    I'm starting to wonder whether if it's the psu that I'm using. I have the ITPS with morex box, which comes with a 60w psu.

    Would it be possible that the psu generates interferences when the lcd is turned on (draws more power?) but my lcd is powered by ignition tho....

  2. #12
    Newbie
    Join Date
    May 2004
    Posts
    41
    Quote Originally Posted by vvog
    Have you tested it without touchpanel, just connecting vga to lilliput. It could be a conflict between gps and touchpanel.

    Hope you can sort it out...
    Yes, I disconnected the usb touch screen cable, and it didn't make any difference.
    If I disconnect the vga cable, the lcd loses signal and the gps locks fine.
    If I connect the vga cable to a laptop instead of the mini-itx, the gps locks fine.

    Anyone have the setup like mine?
    m10k (512mb,40gb,dvd) + morex 60w psu + ITPS + lilliput

    Ignition powers the lilliput and also triggers the ITPS.

  3. #13
    Low Bitrate TommieG's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Norway
    Posts
    106
    I see from another thread that the liliput causes trouble to radios, too.
    TM-701L converted Lilliput causes radio interference

    It seems that your concern about interference was right......
    Hope that you eventually will sort it out.

    Tom
    VIA EPIA M9000/120 GB/Xenarc 700TSV/Opus 90W DC-DC
    Haicom GPS/3Com 11g Wi-Fi/D-Link BT
    WinXP/myHTPC/InfoMap Navigator Eu/PhoneControl w/T68i
    Blaupunkt HU & speakers/Velocity active subs/Alpine amps

    Progress: removed while waiting for nano-itx

  4. #14
    Maximum Bitrate Rundell's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    497
    I have a similar problem with GPS. I could not get a lock no matter what. Right now I can tho. I have it pluged into the front of the morex case and used a USB extension and ran it to the back of my car, top corner of window. Now I can get a lock.

    I am having the problem with the radio!! Heres a picture of my unshielded ribbon cable. I think that might be the cause but not sure.
    Attached Images Attached Images  
    Remember AllAdvantage From 7 years ago? IT IS BACK! Now under a new name Agloco
    GET PAID TO SURF THE INTERNET

  5. #15
    Newbie
    Join Date
    May 2004
    Posts
    41
    running the usb extension is not a true solution tho. I got tint on the back window, so that doesn't help the reception either...

  6. #16
    Maximum Bitrate mobileh1's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    San Francisco
    Posts
    454
    I have the same setup with the TripNav GPS and I get lock *all* the time, I have the GPS routed to under my hood, which is fiberglass (RF can pass thru).

    I can 'see' and lock up with 7+ sats typically. And I have a ton of electronics in the car, ham radio gear, scanners, etc...

    I still think that it could be a power issue, until you put it on a powered hub and power the hub indepdent of the ITPS/PW60 I would still bet on power.

    Can you bring the car computer into the house and try that?

    what if you get a usb extension cable and move it around the car, does that make any difference.
    .//Daren
    (Epia M10000/C134) (C137/MII 10000) Liliput /Opus 150W/DVD/512MB/80GB/Hummer H1
    MediaCar/CoPilot7/Routis

  7. #17
    Constant Bitrate
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Sweden
    Posts
    128
    I have Via M1000. I ment the "extra USB" cable that you connect to the centre of the MB.
    I have no idea if this is the reason that it works great for me.
    But I have Lilliput too.
    the touchscreen is not connected to the "extra cable".
    Now it locks faster than ever before.

    I have ITPS/PW70A too

  8. #18
    Low Bitrate TommieG's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Norway
    Posts
    106
    Quote Originally Posted by NaFooEsi
    running the usb extension is not a true solution tho. I got tint on the back window, so that doesn't help the reception either...
    If it works as it should it seems like a true solution to me..... just change tha back window

    Glad I bought the Xenarc

    Tom
    VIA EPIA M9000/120 GB/Xenarc 700TSV/Opus 90W DC-DC
    Haicom GPS/3Com 11g Wi-Fi/D-Link BT
    WinXP/myHTPC/InfoMap Navigator Eu/PhoneControl w/T68i
    Blaupunkt HU & speakers/Velocity active subs/Alpine amps

    Progress: removed while waiting for nano-itx

  9. #19
    Newbie
    Join Date
    May 2004
    Posts
    41
    Okay guys, I did more back-breaking tests, and eventually I took everything out of my car and spread them out in a wide open parking lot. I hooked up both the mini-itx and the lilliput lcd to an 50' outlet I extended from my apartment balcony. I used an independent laptop installed with street atlas 2004 and the earthmate gps to act as a RF tester/finder. Here's what I found:

    - When the lilliput's LCD's off, I got green lights (locks) on the gps as I moved it across the whole vga cable as well as around the lcd. I did lose some reception at the vga terminal of the mini-itx. But I would have to literally put the gps on top of the vga terminal.

    - When the LCD was on, the lost of gps reception varied across the cable as you can see on the diagram below.



    I'm not sure what's inside the little cylinder knot near vga/usb end of the cable, but I know that it supposes to reduce / shield interferences. Maybe that would explain why the gps gets better reception near there in comparison to the rest of the cable. Perhaps it's a capacitor? (I'm not in tuned with EE/RF engineering). The lcd seems to produces the strongest interference when it's on. My gps would lose lock till I'm 4+ feet away.

    Another test I've done was the installaton of touch kit on a desktop computer and then have it input to lilliput lcd. Guess what!? It created interferences with my test GPS too!!! So my m10k board is definitly not the cause. I know that in my first post, I said that the lilliput did not create interference when I connected to a laptop, but in that test case, the laptop did not have touch kit installed and it was a different vga cable (my friend's).

    So, from tonight's test(or early morning's test ), I would definitly conclude that the interference is from the vga cable and the lcd screen. I will do a test with my friend's vga cable just in case my vga cable is defective in shielding RF.

    If his cable does the same thing, we'll need to figure out how to get rid off this interference. Perhaps grounding the vga cable as "lucho" suggested in the other thread.

    Yawn... I'm drop dead tired.....

  10. #20
    Constant Bitrate
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Sweden
    Posts
    128
    This maybe explains why I got better reception when using the extra cable.
    Before the GPS was connected to the usb exactly beside the vga cable. Now It is connected to the extra port that is a bit away from the VGA.
    I have the VGA-cable from Lilliput.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Similar Threads

  1. self-build GPS Receiver =>
    By Avner in forum GPS
    Replies: 16
    Last Post: 11-16-2008, 01:39 PM
  2. FS: Lots of stuff (P4 EPIA, Lilliput, XA300)
    By tbdombrosky in forum Classified Archive
    Replies: 13
    Last Post: 05-12-2004, 01:19 PM
  3. Replies: 14
    Last Post: 04-18-2004, 01:15 PM
  4. suitable USB GPS for MediaCar 1.9 =>
    By Avner in forum MediaCar
    Replies: 3
    Last Post: 03-13-2004, 08:03 AM
  5. TV/FM Tuner W/ Epia M10k
    By bklynkaos in forum General Hardware Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 02-10-2004, 12:00 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •