Results 1 to 9 of 9

Thread: Getting no GPS signal IG w/Royaltek Sapphire

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    9

    Question Getting no GPS signal IG w/Royaltek Sapphire

    Hello all...I don't really post much as I normally find my anwsers by searching but this one I am having trouble with. Maybe its the words I used in my searches but I can't find anything.

    I have Iguidance 2.1.3 with the Royaltek Sapphire GPS Mouse Receiver. It is hooked up now using usb. should i maybe try serial?

    I installed the driver for the receiver like it says, then I installed IG. I have yet to ever get any type of signal. I have messed with the com ports and still nothing. I realize I am a noob to IG, and I under stand pc's, but Its driving me nuts. I got IG for Christmas and now 2 months later I still can't get it to work. Also, when I open IG up, It shows me being like 3 hrs south of where I really am.

    The gps receiver I have on the dash, so It should have no problem getting signal.

    My carpc is out of the car for now as I am building a amp/carpc rack. But I would love to see if this happened to someone else and how it was resolved!! So, I can hopefully get it fixed when I put the carpc back in, or before.


    Thanks,

    Matt

  2. #2
    Admin. Linux loser.
    Auto Apps:loading...
    Bugbyte's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Corning, NY
    Posts
    7,364
    Blog Entries
    2
    I have the Royaltek Sapphire. After you install the driver, you must go into the Device Manager under the Com ports and set the port for the Sapphire. I selected port 4, for example.

    Then, in iGuidance, tell it that you are using an NMEA device on com port 4.
    Quote Originally Posted by ghettocruzer View Post
    I was gung ho on building a PC [until] just recently. However, between my new phone having internet and GPS and all...and this kit...Im starting to have trouble justfiying it haha.
    Want to:
    -Find out about the new iBug iPad install?
    -Find out about carPC's in just 5 minutes? View the Car PC 101 video

  3. #3
    Newbie
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    9
    Quote Originally Posted by Bugbyte
    I have the Royaltek Sapphire. After you install the driver, you must go into the Device Manager under the Com ports and set the port for the Sapphire. I selected port 4, for example.

    Then, in iGuidance, tell it that you are using an NMEA device on com port 4.

    alright, I am going to give that a shot in a few days when I get the car pc back in!!!

    Thanks!!!

  4. #4
    FLAC LESLIEx317537's Avatar
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Long Island, NY
    Posts
    1,597
    After you set or verify the com port.
    You can open up Windows Hyperterminal and connect to the serial port and the GPS will start spitting out sentences if it's getting power.
    Set hyperterminal to the com port and these settings and hit connect.
    Attached Images Attached Images  
    SP13000|M2-ATX|512MB DDR400|2.5" 7200RPM S-ATA|Trans-7"|Slim SL DVD-CDRW|KEH 5.1 DSP|SB L!ve Ext|Gyration PowerMate|BT|WiFi|GPS|WinXP|VoomPC
    GPSing - Digital Speedo
    Relocating headunit and extending faceplate
    Button app to Alt-Tab between two programs

  5. #5
    Newbie
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    9
    I got all the com ports straighted out and I finally saw singal!! So it is working...Thank you guys very much!

    I can finally use iguidance!! Well, once I get the carpc back in.

  6. #6
    FLAC LESLIEx317537's Avatar
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Long Island, NY
    Posts
    1,597
    Cool, glad to hear.
    If you are using via USB and have resume problems with it using iGuidance, (iGuidance prompts that no GPS is connected and you have to click OK) you might want to check xPort3 by Curiosity. It splits the com port into multiple virtual ports and enables you to run iGuidance with other GPS apps and helps with hibernation/resume.
    SP13000|M2-ATX|512MB DDR400|2.5" 7200RPM S-ATA|Trans-7"|Slim SL DVD-CDRW|KEH 5.1 DSP|SB L!ve Ext|Gyration PowerMate|BT|WiFi|GPS|WinXP|VoomPC
    GPSing - Digital Speedo
    Relocating headunit and extending faceplate
    Button app to Alt-Tab between two programs

  7. #7
    Newbie
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    9
    Ok, I got the program from curosity. I installed it and I see that the NMEA is throwing out sentences but I have never gotten a satellite. Its always at 0/12. I thought I had it figured out, but I guess it was false, but I did get it to show that I was on my street and not a street 4 hrs from here!

  8. #8
    FLAC LESLIEx317537's Avatar
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Long Island, NY
    Posts
    1,597
    I got the BR355 and it works great.
    SP13000|M2-ATX|512MB DDR400|2.5" 7200RPM S-ATA|Trans-7"|Slim SL DVD-CDRW|KEH 5.1 DSP|SB L!ve Ext|Gyration PowerMate|BT|WiFi|GPS|WinXP|VoomPC
    GPSing - Digital Speedo
    Relocating headunit and extending faceplate
    Button app to Alt-Tab between two programs

  9. #9
    Newbie
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    9
    Hey, Thanks for the reply. But, I finally got it to work for real this time! Went and tested it out and wow I love this thing so far. Its gonna be alot of help since I'm now in Real Estate.

Similar Threads

  1. OEM GPS mod. Writeup + Pics
    By IntellaWorks in forum Hardware Development
    Replies: 67
    Last Post: 07-04-2006, 02:59 AM
  2. Cant get good GPS signal in car.
    By Ricky327 in forum GPS
    Replies: 8
    Last Post: 01-29-2004, 09:28 PM
  3. Replies: 16
    Last Post: 01-16-2004, 10:02 PM
  4. GPS signal strength - Haicom 202 GPS
    By ChrisC in forum GPS
    Replies: 0
    Last Post: 01-12-2004, 06:33 AM
  5. FS: LCD Controllers - $90.00+shipping
    By infrared in forum Classified Archive
    Replies: 98
    Last Post: 07-20-2003, 08:30 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •