Thread: FM/DAB digital radio - THAT WORKS!!

  1. #1341
    ibf
    ibf is offline
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    245
    CF3.5 plugin :

    This is just a test at the moment.

    Not sure if this is a CF bug, when you play a music, switch to DAB radio, switch to DVD then back to radio again the DVD plugin doesnt seems to resume the radio. It doesnt trigger the "resume" for some reason. Just hit PLAY button and its Ok again. Also the sound is muted at start up when you use realtek soundcard. I think this is still a bug in CF.

    You will need to download/make your own station logo/art in png format. Any invalid characters should be replaced with a "~".


    To do :

    Need to do a proper DAB character set as some character may not appear correctly. Can get rid of the power button but you will need to make sure that the DAB module is setup correctly before using CF. Need to use the language file as some messages are hard coded in the code

    Only tested this on a Win7 x64 machine with CF3.6. Havent tested the resume/standby/hibernate either.

    Thats it

    EDIT :

    File deleted, please download the newer one.
    Last edited by ibf; 06-21-2011 at 07:21 AM.

  2. #1342
    ibf
    ibf is offline
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    245
    Quote Originally Posted by tickertapes View Post
    I have a Zotac ION-ITX 1.6 ghz dual core Atom, model FE I think and I'm just using the onboard audio.
    It's all working exactly as it should.

    One small thing ,not sure if it's relevant or not. I accidently forgot to reconnect my radio the other day so I just listened to MP3. When I got home I powered down my car pc and reconnected the radio. Following morning I started up the car and carried on listening to MP3, flicked over to dab and then thought I'd see what'd happen if I tried going back to MP3 and everything works.

    I just figured it was the 3.6 update?

    I posted the video as evidence, there was no trick photography

    Quote Originally Posted by BIRDMAN View Post
    Yes ibf, my current mobo the Sapphire Pure Fusion mini E350 is using the Realtek ALC892 audio chip .
    My 2 previous carputer set ups also used Realtek audio. Both suffered the same issue with the DAB plugin ! Correct me if I'm wrong, but a good percentage of mobos are using the Realtek chip solution for an onboard sound these days including tickertapes' Zotac ION-ITX (Realtek ALC662).
    All very frustrating.......
    The first thing I have found that when you restart CF, the sound is muted. once you unmute its OK again. No biggie I guess. There are a few place were realtek is mentioned not working correctly. Fault is still there on CF3.6 as for the other mixer problems, I guess that could also have to do with the plugin itself.

  3. #1343
    ibf
    ibf is offline
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    245
    Quote Originally Posted by tickertapes View Post
    A big pat on the back to you guys, you're doing a fantastic job, well done.
    Quote Originally Posted by harryharry View Post
    ibf
    The standalone application works fine in my setup too. I have the CB radio but have not managed to get the radio working before I tried your application. I can’t wait to try your CF plugin.

    I am hoping someone could get hold of the Venice 7 slave firmware to upgrade the Venice 7 master and to get Andys plugin to work with this. However I do not know if this will ever happen.
    Thanks

    I didnt know some of the radio were sent out and it doesnt work at all. It does have to do with the CB's software, the way he has done it a change in the module's firmware and the plugin/test app will not work. It is not a slave after all.

    As for the V7 slave, it is far more complicated than the CB's radio or the V5 slave. V7 slave will come eventually but that will take time, alot of time.

  4. #1344
    TBM
    TBM is offline
    Newbie TBM's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Netherlands
    Posts
    32

    Thumbs up Thanks!

    @ ibf

    Just signed up. Thank you very much for the plugin.
    Tried it briefly in my car on CF3.6 with CB's Ultimate DAB/FM and it works!

    One problem I found sofar is that in FM mode the display at a certain interval shows 'ERROR' (LCD line 1) 'Radio not available' (line 2) or something. When this happens the CF Play button changes to Pause and back again as well. However, it does not affect the music playing, though.

    FM RDS is working fine too.

    Q: Let's say I have a station called 'Radio538' and assign it a preset: Do I get a station icon when adding its stationslogo as 'Radio538.png' to the Stations directory?

    Thanks again.

  5. #1345
    Newbie
    Join Date
    May 2011
    Posts
    37

    Cb

    Hi
    Does anybody know what has happened to CB? I ordered (and paid) for a unit 3 weeks ago, so far nothing - no replies to emails or 'phone calls. He could be ill, or on holiday, any news would be welcome.
    If CB is just no longer interested, or we need some boards to go back to home build.
    Jeff

  6. #1346
    TBM
    TBM is offline
    Newbie TBM's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Netherlands
    Posts
    32
    @ ibf

    Follow up...

    Tried the plugin when driving to work and noticed many times there is a long delayed echo in the sound. Sometimes I get a softer sounding version of the previous station I tuned in the background of my current station. Powering off and on again sometimes resolves the issue.

    @ jeffhills

    I ordered last year in November and eventually got the unit in February.
    Never tried to phone CB but it took some time and several tries to get an email response.
    Last edited by TBM; 06-22-2011 at 02:43 AM. Reason: Non-issue removed

  7. #1347
    ibf
    ibf is offline
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    245
    Quote Originally Posted by TBM View Post
    @ ibf

    Just signed up. Thank you very much for the plugin.
    Tried it briefly in my car on CF3.6 with CB's Ultimate DAB/FM and it works!

    One problem I found sofar is that in FM mode the display at a certain interval shows 'ERROR' (LCD line 1) 'Radio not available' (line 2) or something. When this happens the CF Play button changes to Pause and back again as well. However, it does not affect the music playing, though.

    FM RDS is working fine too.

    Q: Let's say I have a station called 'Radio538' and assign it a preset: Do I get a station icon when adding its stationslogo as 'Radio538.png' to the Stations directory?

    Thanks again.
    Glad its working for you.

    The error is easy fix, its just a timeout setting, which I have added recently. The plugin look for the radio every 3secs and if there is no LCD update received within 3secs the audio is muted and paused. This radio check isnt really needed though so it can go, or I can increase the timeout to something like 5secs. But of course the module must send out a display update before the timeout. You will probably never see this on DAB mode because DAB always have text scrolling/displaying, therefore it will never reach the 3secs timeout. Will fix this soon.

    No you wont get an icon on those preset buttons. The only way to do this right is to use a slave. CB's radio is very limited. It can be done but it will never be reliable. A change in the module menu layout/firmware or display and the plugin might break.

    Did you see any problem when the PC goes on hibernate/standby/resume?
    Last edited by ibf; 06-21-2011 at 05:16 AM.

  8. #1348
    Newbie BIRDMAN's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Surrey
    Posts
    16
    Hi ibf
    Before I install and test your initial CF 3.5/3.6 plugin, can you confirm if it includes support for the original venice v5 project ?
    I tried to reinstall Andy's plugin yesterday, but the mute bug remains on my setup.

    Regards
    BIRDMAN

  9. #1349
    ibf
    ibf is offline
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    245
    Quote Originally Posted by BIRDMAN View Post
    Hi ibf
    Before I install and test your initial CF 3.5/3.6 plugin, can you confirm if it includes support for the original venice v5 project ?
    I tried to reinstall Andy's plugin yesterday, but the mute bug remains on my setup.

    Regards
    BIRDMAN
    No it doesnt support V5 slave. You might want to delete the "cfapp.xml" on his plugin directory and see what happen? From what I read this ensure that CF run the plugin directly from that directory rather than from a copy it made. Tried another PC with different soundcard?

  10. #1350
    ibf
    ibf is offline
    Variable Bitrate
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    245
    Removed the timeout so you wont get the "Error, Radio Not Found" message when in FM mode.

    Make sure you untick the "LISTEN TO THIS DEVICE" on the recording setting on your PC (Win7) otherwise you will hear an echo.

    Station logo relies on the top LCD text so if this kept changing (as reported by TBM) on some station then the logo will not display correctly.

    Big thanks to TBM for doing the test, 16 downloads and so far it look like hes the only one interested in getting this radio to work
    Attached Files Attached Files

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •