Results 1 to 7 of 7

Thread: USB ports failing

  1. #1
    Vendor - C&C CUSTOMS CabeSipes's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    112

    USB ports failing

    For some reason my USB ports are failing. First off was one of my USB on the board decided to stop being a 2.0 port. Anything I plug into it makes a baloon appear telling me the input device will work better in a 2.0 port. Now another port is failing by just not working. When I plug anything into it I get the windows confirmation sound that a device has been plugged in but in never appears under "my computer" or in the device manager.

    I have the Intel 945 atom dual core chipset with Windows XP.

    Any ideas?
    Google my name if you need to know who I am.

  2. #2
    Mo' Programming Mo' Problems
    Auto Apps:loading...
    Sonicxtacy02's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Woodbridge, VA
    Posts
    8,173
    Blog Entries
    53
    how many usb ports are on the board? Do all other USB ports work? Usually if its a hardware problem more than one port will fail because they're normally wired in parallel.
    mp3Car.com Senior Tech Blogger (Want a product reviewed? Contact me.)
    Find my plugins on the MP3Car App Store!
    Follow Me on Twitter or Facebook
    Live mp3Car Facebook Chat

  3. #3
    Neither darque nor pervert DarquePervert's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Elsewhere
    Posts
    13,950
    Lots of possibilites...

    Are these the USB ports on the motherboard itself?

    Are you connecting through a USB hub? If so, is the hub rated for USB 2.0? Also, do you have any USB1.1 devices connected to the hub?

    Did you install the most current motherboard chipset drivers? (The ones on the included CD are rarely the most current).
    Have you looked in the FAQ yet?
    How about the Wiki?



    Under normal circumstances, a signature would go here.

  4. #4
    Vendor - C&C CUSTOMS CabeSipes's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    112
    Its on my voom pc case. One port on the main side with all the connections and another port on the other side nex o he RCA audio outs. I have only the CD drivers on there so I will try an update.

    Using my hub is how I found out the one went out, when I plugged in the memory stick I got nothing so I swapped my CD drive into the usb the hub was plugged in and it no longer worked. That pretty much let me know it was not functioning but in the device manager they all show working properly.
    Google my name if you need to know who I am.

  5. #5
    FLAC
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Dartmouth, MA
    Posts
    914
    You might be drawing too much power. Does the cd drive have an external power port?
    My Nearly Complete Car:
    http://www.mp3car.com/vbulletin/show...ed-car-pc.html

    Micro Control Center... Control Your Car Across the Internet
    http://www.mp3car.com/fusion-brain/1...-internet.html

    Website: (It's a work in progress, really. All my projects have taken me from ever really developing it.)
    http://paulfurtado.com/

  6. #6
    Vendor - C&C CUSTOMS CabeSipes's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    112
    Yes, and it was plugged into another usb. I now use the failing usb as the power for the cd rom since it works for that, just not data transfer. It didnt really bother me until now another port has failed and I use all my ports for devices so now my phone tether for internet has no home
    Google my name if you need to know who I am.

  7. #7
    Car Audio Moderator durwood's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Chicagoland (St. Charles,IL)
    Posts
    2,028
    M2-ATX? I found that if you run a long USB cable the 5V needed to power USB is too low for some USB devices to work properly due to losses. I wouldn't rely on the USB to power the drive either, it could be trying to pull too much current to make up for voltage sagging. Measure you 5V rail via one of the molex plugs to see what the voltage is with things plugged in and without.

Similar Threads

  1. Install Windows XP on a USB Flash Drive
    By kingofl337 in forum WinNT Based
    Replies: 8
    Last Post: 01-11-2012, 01:26 PM
  2. USB ports not immediately recognize...Only after "Add New Hardware"
    By phuz in forum General Hardware Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 05-31-2008, 07:04 AM
  3. QUESTION about M2-160WATT AND X-TREME CARPC
    By kostas_lion in forum Power Supplies
    Replies: 3
    Last Post: 05-15-2008, 10:50 AM
  4. DSATX 220 review? will it shut down USB ports?
    By chewEboy in forum Power Supplies
    Replies: 11
    Last Post: 06-04-2006, 07:56 AM
  5. Is 1.1 USB ports ok for XM,GPS, Hauppauge
    By clean customs in forum Newbie
    Replies: 2
    Last Post: 01-23-2005, 02:59 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •