Results 1 to 10 of 10

Thread: No Image on Lilliput in sub zero means...

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Paducah, KY
    Posts
    41
    That would certainly explain it. I had no idea these things had temperature sensors. Was your thermistor a SMD type? I'm not sure I'm up to trying to desolder one of those.

  2. #2
    Newbie
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Paducah, KY
    Posts
    41
    That would certainly explain it. I had no idea these things had temperature sensors. Was your thermistor a SMD type? I'm not sure I'm up to trying to desolder one of those.

  3. #3
    FLAC
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Calgary, Alberta
    Posts
    1,237
    Blog Entries
    1
    Whats a SMD type? It was really really small and my soldering iron is really blunt. I am guessing your thermistor might be very small as well, because those would be cheaper. I had to put a drop of solder over the whole thermistor and then use tweezers to quickly scrape it off. I let the thermistor cool down to room temperature then measured the resistance to know what resistor to replace it with.

  4. #4
    Newbie
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Paducah, KY
    Posts
    41
    Sorry for the double post, btw. SMD is 'surface mount device". That sounds like what you have. They are all of the tiny components that set right on the surface of the circuit board rather than have leads that penetrate to the other side.

    If it is an NTC thermistor (resistance decreases with increasing temps) it might be possible to shade the top of the thermistor with a pencil or conductive ink pen to achieve the same effect. Thanks for the info.

  5. #5
    Constant Bitrate
    Join Date
    May 2007
    Location
    Wichita, KS
    Posts
    164

    No Image on Lilliput in sub zero means...

    Hey guys
    ive been reading a lot on lilliputs in freezing or cold temps, and it looks like most everyone's screen will at least turn on in the cold, maybe washed out etc.

    When i leave my car outside in below freezing temperatures and it gets cold soaked (ie, 5+ hours), my lilliput won't even turn on for about 5 minutes, it just stays completely black. after about 5 minutes of warming up the car, i flick the computer back on and its fine.

    Does this mean i have a faulty backlight? has anyone else had this problem?

  6. #6
    Constant Bitrate
    Join Date
    May 2007
    Location
    Wichita, KS
    Posts
    164
    nobody?

  7. #7
    Newbie
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Paducah, KY
    Posts
    41
    I don't have a Lilliput, but my no-name eBay 7-inch VGA monitor exhibits this same behavior. Only solution I've found is to just wait it out. It only seems to happen on mornings when it has set overnight in below freezing temps.

  8. #8
    Admin. Linux loser.
    Auto Apps:loading...
    Bugbyte's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Corning, NY
    Posts
    7,364
    Blog Entries
    2
    It means it is cold. That's all. LCD means LIQUID crystal display. The colder it is, the dimmer and less likely it is to display. I haven't seen any reports that this damages the LCD, just that it takes awhile to warm up.
    Quote Originally Posted by ghettocruzer View Post
    I was gung ho on building a PC [until] just recently. However, between my new phone having internet and GPS and all...and this kit...Im starting to have trouble justfiying it haha.
    Want to:
    -Find out about the new iBug iPad install?
    -Find out about carPC's in just 5 minutes? View the Car PC 101 video

  9. #9
    FLAC
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Calgary, Alberta
    Posts
    1,237
    Blog Entries
    1
    Perhaps your Lilliput is like my k301 and has a sensor which electronically prevents it from turning on below a certain temperature. On my k301, I replaced the sensor (a thermistor) with a 10k resistor and forced the screen to operate in the cold. Cant be 100% sure that is a good idea, because operating the CCFL backlight at below freezing temperatures will significantly reduce its life.

  10. #10
    Newbie
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Norway
    Posts
    28
    I have the same problem with my Lilliput 8". But it turns on, and even displays the boot sequenze just fine (window/linux loading screen too!).
    But when X starts up (or Windows desktop), its all black. I need to reboot after a while (5 mins), then its all OK.
    This happens at temperatures below 3/4 degrees C.

    Is this still a LCD-issue, or should I be looking at the video output on the PC?

Similar Threads

  1. epia m10k + lilliput => gps blocker?
    By NaFooEsi in forum GPS
    Replies: 28
    Last Post: 04-12-2008, 08:53 PM
  2. Lilliput no image
    By linzhang in forum LCD/Display
    Replies: 6
    Last Post: 11-02-2004, 08:02 AM
  3. FS: Parting out Lilliput
    By 047025n in forum Classified Archive
    Replies: 17
    Last Post: 06-26-2004, 07:52 PM
  4. Replies: 2
    Last Post: 06-19-2004, 11:10 PM
  5. Lilliput reverse image?
    By CDesigns in forum LCD/Display
    Replies: 2
    Last Post: 05-13-2004, 01:14 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •