Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: i'm going crazy..

  1. #1
    Low Bitrate cotwild's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Switzerland
    Posts
    71

    Unhappy i'm going crazy.. (SAMTRON 4X40 LCD)

    hello..

    since last sunday i got a samtron UC-404-01 GLAT 4x40 LCD with backlight.
    now i'm want to connect it to parallel-port and yes.. i've searched before and found a lot of diagram's how to connect HD44780 compatible devices..

    but it doesn't work..

    i took display from an old printing machine and if i connect it to this machine, first and third line is black.. ok, seems to be initialisation of the display!
    (i already removed keyboard, i think that's the reason why machine doesn't start)

    now i had a look at the diagrams and they said:
    pin 1 = ground
    pin 2 = VCC (+5V)
    pin 3 = contrast (if you don't have a poti you can tie it down to ground)

    if i only connect these 3 lines, shouldn't it initialise? but it doesn't show anything.. i removed cable fast, because the chip was going hot!!
    (but it still does initialize if i connnect it like it was before on machine.. then i think it's still working.. or should!)

    i'd like to use LCD Smartie (http://backupteam.gamepoint.net/smartie/), but if i connect it like shown on diagram (see below) it doesn't work.. PLEASE HELP!
    Attached Images Attached Images  
    STATUS: planing / building
    Car: 85' Audi Urquattro
    System: VIA EPIA M10000?, GPS, WLAN, DLink Radio
    Display: 7" Lilliput Touchscreen
    Power: 300W DC/AC Inverter, OPUS?
    Sound: 7.1 Dolby Digital with Audigy2 NX

  2. #2
    Maximum Bitrate Marsupial's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Montreal
    Posts
    763
    are you certain the unit is HD44780 compatible.

    I used a few different of those, and they always show "self-test blocks" when powering.

    make sure not to mix any of those 3 lines.

    if you do not have self-test style blocks then, the unit is either broken or non-standard.


    maybe you plugged it in pins 14-15-16 instead of 1-2-3??
    -Mars

  3. #3
    Low Bitrate cotwild's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Switzerland
    Posts
    71
    Quote Originally Posted by Marsupial
    are you certain the unit is HD44780 compatible.
    i'm almost sure.. i was written on several pages!

    Quote Originally Posted by Marsupial
    I used a few different of those, and they always show "self-test blocks" when powering.

    make sure not to mix any of those 3 lines.
    i tied down pin 3 to ground (contrast), pin 1 is also connected to ground..

    Quote Originally Posted by Marsupial
    if you do not have self-test style blocks then, the unit is either broken or non-standard.
    strange.. self-test blocks are shown if i connect it to this print device where it's from.. but only if i connect more than this 3 "power" pins..


    Quote Originally Posted by Marsupial
    maybe you plugged it in pins 14-15-16 instead of 1-2-3??
    no.. i tested both.. i don't know even what to do...
    STATUS: planing / building
    Car: 85' Audi Urquattro
    System: VIA EPIA M10000?, GPS, WLAN, DLink Radio
    Display: 7" Lilliput Touchscreen
    Power: 300W DC/AC Inverter, OPUS?
    Sound: 7.1 Dolby Digital with Audigy2 NX

  4. #4
    Low Bitrate cotwild's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Switzerland
    Posts
    71
    (http://www.eio.com/scotted.htm) Almost all alphanumeric displays are based on the Hitachi HD44780 or equivalent (e.g., Samtron KS0066)...

    it's compatible! i'll try to wire it new.. but don't think it would change something!
    STATUS: planing / building
    Car: 85' Audi Urquattro
    System: VIA EPIA M10000?, GPS, WLAN, DLink Radio
    Display: 7" Lilliput Touchscreen
    Power: 300W DC/AC Inverter, OPUS?
    Sound: 7.1 Dolby Digital with Audigy2 NX

  5. #5
    Low Bitrate cotwild's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Switzerland
    Posts
    71
    yesterday i wired it new (exactly like on pic above) but nothing appeard.. i think it's broken..

    does anybody have a 4x40 lcd with backlight with no need for it?

    thx for you help..
    STATUS: planing / building
    Car: 85' Audi Urquattro
    System: VIA EPIA M10000?, GPS, WLAN, DLink Radio
    Display: 7" Lilliput Touchscreen
    Power: 300W DC/AC Inverter, OPUS?
    Sound: 7.1 Dolby Digital with Audigy2 NX

  6. #6
    Maximum Bitrate Marsupial's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Montreal
    Posts
    763
    I am trying myself to get a 4*40 vfd, but have a few 4*20 LCD experiences...

    normally you can see the blocks. Maybe you device is extended temperature range and needs a -5V instead of just 5V and ground??

    Sometimes they are not fully HD44780 compatible, in that they have the wrong pinout. I'll try to find datasheets on your model, and give a look.
    -Mars

  7. #7
    Variable Bitrate
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Earth
    Posts
    359
    look for lcd smartie...its an app but has shed loads of good info on that lcd.....good wiring diagrams.

    Plus its just all u need no bloat.
    http://backupteam.gamepoint.net/smartie/

  8. #8
    Newbie
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Munich, Germany
    Posts
    14
    Have you installed the port95 driver? It is needed for the computer to communicate with the display. You can get it here: http://www.jalcds.de/details.php?id=1020622088. Hope that helps.

  9. #9
    Variable Bitrate
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    longview washington
    Posts
    425
    hey cotwild if you no longer want it an think its broken i'll take it to toy with
    WINNER!!!!
    run-on sentance comp 2002!!
    :)

  10. #10
    Variable Bitrate Sh0cker's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    LI, NY
    Posts
    406
    Listen to those guys,
    Quote Originally Posted by Blop
    look for lcd smartie...its an app but has shed loads of good info on that lcd
    Quote Originally Posted by Der Me!$ter
    Have you installed the port95 driver? It is needed for the computer to communicate with the display.
    Ive installed lcd and as long as i remember right i used same wiring diagram; be careful and dont solder those pins upside-down, on the pic is a printer port NOT the plug.

    BTW: if you power up everything, does the backlight lights up, or no sign of working lcd?
    Danny.

    "If today was perfect, there would be no need for tomorrow."
    My Car Project® ‹== !10.4" Allbrite, touchscreen, epia, 150opus, gps, wireless, sony remote [old] 128x64 Crystalfontz +double din [new]

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Crazy Mod!
    By RaZor in forum Off Topic
    Replies: 7
    Last Post: 07-15-2002, 02:01 PM
  2. This Crazy Cali Weather...
    By SuperAJ in forum General Hardware Discussion
    Replies: 27
    Last Post: 06-06-2002, 08:51 PM
  3. Crazy Laptop with 15inch Flat Screen
    By gumby_smiles in forum General Hardware Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 03-26-2002, 06:14 PM
  4. crazy idea
    By placet in forum LCD/Display
    Replies: 3
    Last Post: 03-18-2002, 07:48 PM
  5. BookPC going crazy!
    By smashr2k in forum General Hardware Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 01-08-2001, 11:26 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •