Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: PSone, epia 5000, Xorg.conf help

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    May 2007
    Posts
    10

    PSone, epia 5000, Xorg.conf help

    I hope I am not out-of-bounds by cross-posting this to the linux forum: (was LCD)

    I did the vga mod (succesfully?) to my psone lcd.

    I am trying to run it on my epia 5000 motherboard, using linux.
    I haven't seen any threads where people have said whether this motherboard supports composite sync.


    My attempts to use the modeline from here (for the epia 800):
    http://www-128.ibm.com/developerwork...een/#resources

    ...failed.
    (xorg reports "no screens found.")
    ---this results from changing only the HorizSync and VertRefresh lines. (hadn't added the modeline yet; but still fails after this too.)

    and I dont know what rest of the xorg.conf file needs.

    In console using the boot option vga=0x301, and X (using a generic 640x480x16 xorg.conf file), the psone screen displays two screens side by side (both squished to fit), and at the top of the screen it looks like a stiff wind is blowing(bending) the picture, shifting it. The colors are also off somewhat. I can see xfce good enough to move the mouse to the exit button, but thats about it.

    An attempt to run xvidtune on the epia 5000 (using a different monitor) resulted in a message like "video device does not support tuning".

    Anybody?
    Thanks.

  2. #2
    Newbie
    Join Date
    May 2007
    Posts
    10

    status update

    Well, I will continue anyhow as maybe this will help someone.

    Being unsure if the via epia 5000 mini-itx motherboard supports composite sync (I am still unsure), I build the 'separate sync to composite sync adapter' described here: http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/c.../vga2rgbs.html

    The epia 5000 apparently does not provide 5 volts from pin 9 of the vga port, so I had to run a separate line.

    The sync adapter, as you can see in the picture, did not fix the dual screen problem, but something (maybe the adapter) made the colors more accurate from the last wiring scheme. Plus it seems more stable.

    The picture is just Xwindows running with a generic 640x480 xorg.conf

    I think the double screen has to do with my continued inability to set up Xwindows to run the screen at the correct frequency.

    Any ideas?
    xorg examples?

  3. #3
    Variable Bitrate
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    413
    Post your xorg.conf -- can't really help you troubleshoot without it. You definately seem to be running at 31kHz horizontal refresh, but that's all I can tell.

    Edit: How are your driver hacking skills? Re-reading your post reminds me of problems I heard about before, in that case it turned out that Xorg drivers for the card were configured with a hard-coded with dot-clock that was too high to sync with 15KHz output. Anyways, still post your xorg.conf.

  4. #4
    Maximum Bitrate
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    at home
    Posts
    591
    You horizontal resolution is too fast, that's why it displays 2 screens, i had the same troubles.

    Search for Xfree timings calculator that you will find on the net, when you find it, then you are near of the final result, you still have to tweak around with values.
    I don't remember the values i entered but even if it's tough to find them, it works nice even with resolutions up to 1024 x 768, fonts are not readable at this resolution but it works.

    Now about Xvidtune, forget it until you see that you are near, Xvidtune won't help you for a big differences of values. It only helps to adjust the screen. If i was you i would first attempt to make the screen work on the home's computer with twin heads and of course twin graphics cards. When you will lose your display on the psone's, it will still remain the second screen from which you can rollback or test other values.

    What you search for or should search for is VGA2TV converter.

    http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/c...tv/cindex.html

    Here my results, i had twice more troubles due to the SECAM instead of PAL mode of the screen.












  5. #5
    Newbie
    Join Date
    May 2007
    Posts
    10
    Thank you all for your replies.

    My xorg.conf is below, however some of the settings don't seem to matter. Using the modeline below has much the same result as the standard "640x480" setup. Also not sure if the composite_sync stuff, or the ForceMinDotClock option matters either. When I try to change the HorizSync to 15.720, X fails to start, saying something like "no screens found".

    Is vesa the driver I should be using for this, maybe I should be using something else.
    I've included the output of lspci as well.
    I should probably find out if I can get a more specific driver for the:
    Trident Microsystems CyberBlade/i1 (rev 6a)

    my troubleshooting setup is:
    The psone screen is running on the epia 5000. I am using a different computer and a serial cable + minicom to login to the epia 5000, so I can edit the xorg.conf file. All I have needed to be able to type on the 5000 so far is my login and 'startx'.
    redirecting errors when starting Xserver to mincom by using: startx 2>/dev/ttyS0
    I found that to be the easiest and I don't have another video card / slot that would work.

    As far as driver hacking I don't have any experience, but I have done some programming in C.

    I think you may be right about it being hard coded into the driver.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    # /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
    #
    # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
    # values from the debconf database.
    #
    # Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
    # (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
    #
    # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
    # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
    # package.
    #
    # If you have edited this file but would like it to be automatically updated
    # again, run the following command:
    # sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

    Section "Files"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
    # path to defoma fonts
    FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "i2c"
    Load "bitmap"
    Load "ddc"
    Load "dri"
    Load "extmod"
    Load "freetype"
    Load "glx"
    Load "int10"
    Load "vbe"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Generic Keyboard"
    Driver "kbd"
    Option "CoreKeyboard"
    Option "XkbRules" "xorg"
    Option "XkbModel" "pc104"
    Option "XkbLayout" "us"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Configured Mouse"
    Driver "mouse"
    Option "CorePointer"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "Protocol" "ImPS/2"
    Option "Emulate3Buttons" "true"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Generic Video Card"
    Driver "vesa"
    BusID "PCI:1:0:0"
    Option "ForceMinDotClock" "13M"
    Option "composite_sync" "true"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Generic Monitor"
    Option "DPMS"
    # HorizSync 15.720
    Modeline "640x480" 13.678 640 672 736 800 480 486 494 524 composite
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Default Screen"
    Device "Generic Video Card"
    Monitor "Generic Monitor"
    DefaultDepth 16
    SubSection "Display"
    Depth 16
    Modes "640x480"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "ServerLayout"
    Identifier "Default Layout"
    Screen "Default Screen"
    InputDevice "Generic Keyboard"
    InputDevice "Configured Mouse"
    EndSection

    Section "DRI"
    Mode 0666
    EndSection

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8601 [Apollo ProMedia] (rev 05)
    00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8601 [Apollo ProMedia AGP]
    00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8231 [PCI-to-ISA Bridge] (rev 10)
    00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
    00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1e)
    00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1e)
    00:11.4 Bridge: VIA Technologies, Inc. VT8235 ACPI (rev 10)
    00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT82C686 AC97 Audio
    Controller (rev 40)
    00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 51)
    01:00.0 VGA compatible controller: Trident Microsystems CyberBlade/i1 (rev 6a)

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  6. #6
    Maximum Bitrate
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    at home
    Posts
    591
    I don't know if composite is the reply, you should instead try to deal with h+, h-, v+, v- at the end of your modeline definition, this is where you will find the best and the worst results but this is definitely the way. You just can't use a solution out of the box, a long tweaking is unfortunately needed

  7. #7
    Variable Bitrate
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    413
    Code:
    Option "ForceMinDotClock" "13M"
    I think this is far too high a dot clock. Looks like you lucked out, it isn't hard coded, but this setting here. Try setting it to 900K(60*15K).

  8. #8
    Newbie
    Join Date
    May 2007
    Posts
    10
    I changed the mindotclock option, its didnt seem to have an effect.

    ...Using the "trident" driver now.

    With the below modeline I am getting one screen (centered) but the image is rapidly moving down the screen like a roll of film on a projector. I can see between 5 and 6 xfce panels on the screen at any given time.

    --------------cut----------
    Section "Monitor"
    Identifier "Generic Monitor"
    Option "DPMS"
    HorizSync 17.7
    VertRefresh 57.46
    Modeline "psone_640x480" 15.15 640 682 778 856 480 564 572 616 +hsync +vsync Interlace
    EndSection
    -------------------------------


    Thanks again.

  9. #9
    Maximum Bitrate
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    at home
    Posts
    591
    Ok, so now that you are centered you can start to use Xvidtune if it's only a matter of stability.
    If it still fails then try also to change the value of hsync from + to - and try again, if still broken, attempt with vsync, you are near to have it working

  10. #10
    Newbie
    Join Date
    May 2007
    Posts
    10

    Update: PSone and EPIA 5000, linux xorg partial success

    After abandoning this project for many months I came back to it today and after several hours, got lucky.

    The screen no longer scrolls like a projector and is mostly stable. [thin black lines (like horizontal rain) appear on the screen but it is almost usable. ]

    If the picture attach works, you can see that I am running Xvidtune, but I think I need more modeline adjustment because the problem seems to be out of the range of Xvidtune.

    The view is actually significantly more clear than the atttached image.

    cut from xorg.conf
    ------------------------------
    Section "Device"
    Identifier "Generic Video Card"
    Driver "trident"
    BusID "PCI:1:0:0"
    Option "ForceMinDotClock" "13M"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Generic Monitor"
    Option "DPMS"
    HorizSync 17.28
    VertRefresh 68.46
    Modeline "psone_640x480" 13.00 640 672 720 752 480 491 494 505 +Hsync +Vsync interlace
    EndSection
    ------------------------------

    ...I'm still using the trident driver, which apparently from my experience is required if you expect to get Xvidtune to work. (other wise Xvidtunes says something like device does not support ...)
    Attached Images Attached Images  

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. EPIA 5000 boot problem
    By linden_arden in forum General Hardware Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 08-08-2008, 05:57 PM
  2. PSone, epia 5000, Xorg.conf help
    By bluestink in forum LCD/Display
    Replies: 3
    Last Post: 06-07-2007, 11:01 PM
  3. FS: MANY MANY EPIA boards and 2.5" DRIVES!!!!
    By UrbanSoot in forum Classified Archive
    Replies: 9
    Last Post: 02-13-2007, 02:14 PM
  4. 2 EPIA 5000 MINI-ITX Complete Systems CF, PSU, PCI Riser, Case
    By lilkeeney in forum Classified Archive
    Replies: 19
    Last Post: 08-21-2005, 05:43 AM
  5. Sproggy 2.5 PSU. Can i run Via epia 5000?
    By tomis_86 in forum Power Supplies
    Replies: 0
    Last Post: 11-19-2003, 11:18 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •