Results 1 to 5 of 5

Thread: Winamp volume resets to 75% on ME start

  1. #1
    Variable Bitrate
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Surrey, BC, Canada
    Posts
    246

    Winamp volume resets to 75% on ME start

    I've noticed that when Winamp starts up with Media Engine, the volume on winamp is at approximately 3/4, even if you set the volume to 100% within Media Engine. If I manually turn the winamp volume up to full, the next time I start ME it's back down to 3/4. This is causing my stereo to run at less volume than it's capable of. Is there a way I can keep this volume at full by default? Why the hell would the developers have the default at 75%?

  2. #2
    Constant Bitrate parawing742's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Tennessee
    Posts
    137
    There is a setting in the Media Engine dialog box that changes the Winamp volume to a specified point on startup. Look for it and turn it off.
    Phillip Hullquist

    I entertain people through adventure movies.
    www.11visions.com

  3. #3
    Maximum Bitrate CarComp's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Indiana
    Posts
    516
    No, that has nothing to do with winamp's volume... MediaEngine is hard coded to set winamp's volume to 75% of the total volume, then from there the main volume is changed.
    Get MediaEngine !!!
    Media Engine Download

  4. #4
    Variable Bitrate
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    New Jersey
    Posts
    351
    I would think that by having winamp set to 75% instead of 100% would prevent the possibility of distortion.. if you have win amp @ 75% then Wave set to 75% and then main set to 100% you will probably have a better sound than everything at max...
    -Jack
    2006 Chrysler 300C AWD
    Samsung Galaxy Tab In dash

  5. #5
    Variable Bitrate
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Surrey, BC, Canada
    Posts
    246
    Ok so it is hardcoded to be at 75%. Is there a way to change this? Maybe it's in some configuration file or something? I noticed one of the files, I think winamp.ini, has a line "volume=192" maybe this has something to do with it? My system sounds a lot better if all volumes are at max (winamp, wave, and main). Carcomp I'd really appreciate your help on this one.

Similar Threads

  1. winamp auto-play on start?
    By smashr2k in forum Software & Software Development
    Replies: 9
    Last Post: 01-18-2010, 04:02 PM
  2. Replies: 11
    Last Post: 02-11-2004, 11:59 AM
  3. winamp volume settings help
    By Stine161 in forum Software & Software Development
    Replies: 12
    Last Post: 07-29-2003, 11:19 PM
  4. winamp start up problem
    By jett98 in forum Software & Software Development
    Replies: 6
    Last Post: 10-21-2002, 05:18 PM
  5. Making Winamp LCD plugin start automatically
    By RobRoy in forum General Hardware Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 11-06-1999, 01:50 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •