Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Mediacar Mappoint lag

  1. #1
    Constant Bitrate
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    188

    Mediacar Mappoint lag

    I use Mediacar primarily. When i use the internal Mappoint, the mappoint really lags. Its fine at first, but then all the menus start coming up real slow, and the screen refreshes really slow. This doesn't happen when running mappoint alone, but then i lose all the great mediacar functions. I am using an EPIA 1 gig mb/cpu. Anyone else have this problem, or have any suggestions?

  2. #2
    Raw Wave hijinks21's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    Albany, NY
    Posts
    1,803
    look at your process list and see how much memory the mappoint process eats up as it runs. I ran into this issue when i did mappoint for ME.. it would group like 1meg per 5 minutes or something.. check that first
    '98 Explorer Sport
    http://mp3car.zcentric.com (down atm)
    AMD 800mhz 192megs RAM 60gig hard drive 9 inch widescreen VGA
    80% done

  3. #3
    Variable Bitrate NJay's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    UK
    Posts
    294
    Yep I get this as well using mediacar (got latest version 1.9 if that helps)

    Found that it seems to be when I turn on plot position on map option via the mediacar gps front end. Its fine if I run it outside of mediacar though and select the gps option directly in mappoint2004

    One thing I did notice is that when I left the position on map option running via mediacar and left it to update the screen very sllooooooowllllllyyyy , the position indicator on the map has an arrow indicating direction I was facing. It was correct even when stationary on my driveway. When I ran mappoint independantly and selected gps positioning directly, it only gave a position and no direction indicator. I don't suppose mediacar is doing any additional calculations to add this direction and hence nothing else gets any CPU???


    BTW I have an :-

    Eden 800
    256mb memory
    20gig laptop drive.
    Haicom 202E usb GPS device

  4. #4
    Raw Wave hijinks21's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    Albany, NY
    Posts
    1,803
    i'm not sure what you mean by plot posistion.. i'm taking a guess you mean the little dots that get left behind you.. in mappoint those are pushpins and there are only so many you can handle before it eats up a ton of memory then everything locks up
    '98 Explorer Sport
    http://mp3car.zcentric.com (down atm)
    AMD 800mhz 192megs RAM 60gig hard drive 9 inch widescreen VGA
    80% done

  5. #5
    Variable Bitrate NJay's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    UK
    Posts
    294
    I mean the the little marker on the map showing where your are when you have a gps device attached.

    You can enable/disable this being shown in mappoint but if I enable this via the mediacar navigation front end it slows the machine down to the point of not being even able to alt-tab to another program.

  6. #6
    Raw Wave hijinks21's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    Albany, NY
    Posts
    1,803
    open your task manager and check to see if the mappoint process grows in memory size as you use it.. if you can anyway.. i've never used mediacar.. since i use linux.. i just remember running into a ton of memory issues when using mappoint when i tried to do the plugin for ME
    '98 Explorer Sport
    http://mp3car.zcentric.com (down atm)
    AMD 800mhz 192megs RAM 60gig hard drive 9 inch widescreen VGA
    80% done

  7. #7
    Low Bitrate F4kk3r0's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Finland
    Posts
    56

    I have the same problem too.

    This is really annoying cause the mappoint MC interface is quite good. This happens to me too when positioning is enabled. IŽll just stick to destinator or navigon mobile navigator, wich has very clear voice guidance and nice graphics.

  8. #8
    Maximum Bitrate
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    485
    just ran into the same problem. going to look at the memory/cpu usage tomorrow and see what i can find. Also, is there any way to 'highlight' the route you drove? As i undestand this can be done with pushpins, but that would overload the computer pretty damn fast. Is there a better way?
    ----------------------
    VIA Epia II
    256MB 266DDR Ram
    90GB Wester Digital
    Bluetooth/Deluo GPS
    Lilliput 7" Touchscreen
    ----------------------
    Mazda 6 Carputter > Click Me!

  9. #9
    Raw Wave hijinks21's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    Albany, NY
    Posts
    1,803
    Quote Originally Posted by [iG]
    just ran into the same problem. going to look at the memory/cpu usage tomorrow and see what i can find. Also, is there any way to 'highlight' the route you drove? As i undestand this can be done with pushpins, but that would overload the computer pretty damn fast. Is there a better way?
    no i don't think there is at least with 2002. mappoint really wasnt meant for in-car naviagtion so some of the key features just aren't there.. like easy turn by turn routing and map rotation
    '98 Explorer Sport
    http://mp3car.zcentric.com (down atm)
    AMD 800mhz 192megs RAM 60gig hard drive 9 inch widescreen VGA
    80% done

  10. #10
    Maximum Bitrate
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    485
    Alright, So i did some testing.. Mappoint does NOT grow in size, it idles around 30mb for my setup +/- 400k. The real problem is that mediacar cpu usage rockets to a steady 95%-99% which effectively brings the entire system to a stall.

    Hence, I think it's the mediacar code that brings the system to a stall. And that needs to be addressed, because the features are nice.

    If you run mappoint separately and do location tracking, everything is smooth & without a hitch.
    ----------------------
    VIA Epia II
    256MB 266DDR Ram
    90GB Wester Digital
    Bluetooth/Deluo GPS
    Lilliput 7" Touchscreen
    ----------------------
    Mazda 6 Carputter > Click Me!

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Need Help with MapPoint and MediaCar
    By screa_34 in forum MediaCar
    Replies: 2
    Last Post: 04-21-2004, 12:38 PM
  2. MediaCar + Mappoint 2k4 + Delorme USB Earthmate
    By divinity in forum MediaCar
    Replies: 1
    Last Post: 03-30-2004, 12:02 PM
  3. Mediacar and Mappoint
    By IIJasonII in forum MediaCar
    Replies: 4
    Last Post: 03-24-2004, 08:58 AM
  4. Mediacar V1.8.5
    By coyote in forum MediaCar
    Replies: 47
    Last Post: 02-16-2004, 02:16 PM
  5. MAPPOINT and Mediacar
    By Sunglassesron in forum MediaCar
    Replies: 8
    Last Post: 12-21-2003, 08:19 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •