Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Why carputer reboots after 20 minutes

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Detroit
    Posts
    17

    Why carputer reboots after 20 minutes

    Hi everyone,

    I just installed a carputer in my Nissan Armada. I have been running into a problem where the carputer either reboots itself, or freezes. this problem can occur anywhere between 3 - 20 minutes of use.

    Has anyone else had this problem? if so any ideas on a solution.

    Please help, i'm dying to get this working correctly.

    BCORLEONE

  2. #2
    Newbie
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Detroit
    Posts
    17
    Here are some specs on my carputer.

    7" liliput touchscreen (on dash)
    7" Audiobahn monitor (overhead console)
    VIA EPIA M10000 Mini-ITX Mainboard
    sony dvd rom drive
    gps unit
    wireless mouse
    160 GB western digital hard drive.

    carputer is located under my front passenger seat. I primarily use it to display music videos through Frodo player.

  3. #3
    FLAC muldrick's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    South-Central PA
    Posts
    1,241
    That's a tough one.
    What PSU are you using?
    Maybe try to duplicate it by taping on the PC, or maybe run it in the house on a 120V PSU. (If you can move it easily)
    Maybe some more info? Did you test it in the house and it was fine, or did you "build" it in the car and this is the first time you're running it?
    AtmosUSA.biz, E-Cig Mods
    "A great smoking alternative"

  4. #4
    Newbie
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Detroit
    Posts
    17
    I did test it at home, and had no problems. I'm using and opus power supply. I live in michigan, and the past couple weeks have been extremely hot. I'm thinking it may be an overheating issue, but wanted to ask the experts on this site.

    Any feedback would help

  5. #5
    Low Bitrate
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    New Orleans, LA
    Posts
    75
    I live down in New Orleans and in the summer I cannot run my computer because of the heat. Mine does similar things...just rebooting. Try it at night when it is cooler and see if that helps. Good luck.
    1997 VW Jetta GLX VR6
    old HP MP
    PIII 600 or so 256 MB
    7" Xenarc
    and some plywood holding it all together
    My Project

  6. #6
    FLAC muldrick's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    South-Central PA
    Posts
    1,241
    I have mine in the trunk, had (at one time) only a CPU fan, didn't have problems with heat. (was very hot out...90's)
    Does yours then, only do this when hot?
    Can you bring it back in the house and test it? Did u test it in the house with the Opus or a different PSU?


    Oh yeah, I guess I better quit responding...I'm no expert
    AtmosUSA.biz, E-Cig Mods
    "A great smoking alternative"

  7. #7
    Constant Bitrate NeckPayne's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Detroit, MI
    Posts
    118
    Hey fellow detroiter....

    Sounds like a heating thing, which is interesting because the guys on here from Phoenix say it shouldn't be a problem. I'm assuming you're running with the Air Conditioning on? What power supply did you test it on in the house? Was it a lot more powerful?

    160 GB HD huh? Is that a standard desktop drive? Are you playing videos when it dies? That may stress the heating part of it...are you running any fans? Also, could the HD be taking a hit with any bounces or anything?

    Does the Via come with a GUI interface to the MoBo so you can see what temperatures its running at? I know you can access this through the BIOS.

    I realize this was full of more questions than answers...what can you say?

  8. #8
    Low Bitrate
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    96
    heat. 99% guaranteed that random reboots and freezes are heat-related. what kind of temps are you getting on that thing?

  9. #9
    Newbie
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Detroit
    Posts
    17
    Thanks guys for your prompt responses.

    The 160GB hard drive is a desktop drive. Currently there is one fan that is extracting heat. I am only running the computer with the Air Conditioner on. Usually i'm playing music videos when the computer dies. but lately it dies before i can get frodo player started. I suppose the HD could be bouncing around, but it is extremely tight in the case so I highly doubt it.

    Yesterday i started encountering a new problem. My computer would boot, then all of a sudden my front moniter would display a message NO VGA INPUT. I double checked to make sure all the wiring connected and it was. I don't know what's causing that issue.

    how can i check in the bios the temperature of the pc? Also I was thinking of going to MicroCenter to have them do an overall inspection of my carputer, do you guys think this is a good idea. I'm not trying to waste money, but i figure they can get this thing working at 100% faster than i could.

    NeckPayne have you been experiencing any issues w/ your carputer in these detroit temperatures?

  10. #10
    Admin. Linux loser.
    Auto Apps:loading...
    Bugbyte's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Corning, NY
    Posts
    7,359
    Blog Entries
    2
    1. Take it out of the car and bring it into the house. This includes the Opus. Run it and see if the problem occurs. If not, then your computer is okay, it's just an issue of either heat or power.

    2. It is unlikely to be power since you are using an Opus 150 unless your PC is pushing right up against the limits of the power supply.

    3. Use "motherboard monitor" or speed fan as the software to monitor the temps.

    4. If you have connections that are crimped or not soldered, solder them. If you are using spade lugs or crimp connectors, make sure that your wires are soldered to the connectors.

    5. If your power and ground connections are a little shaky, take the hour or two you need to reroute, rerun, or otherwise make them solid.

    6. Try running the computer with the case open and the disk drive out of the case or at least very well ventilated. Use the monitoring software I mention below to figure the temperatures out in all configurations. Write them down so you can compare them.

    Work on trying to isolate the variables of heat and power one at a time. Logging your temps and voltages using MBM or speed fan will help you figure out what is happening.

    Our Microcenter is a high volume operation and I wouldn't ask them for advice about anything other than a "normal" computer. I'd use them as a last resort.
    Quote Originally Posted by ghettocruzer View Post
    I was gung ho on building a PC [until] just recently. However, between my new phone having internet and GPS and all...and this kit...Im starting to have trouble justfiying it haha.
    Want to:
    -Find out about the new iBug iPad install?
    -Find out about carPC's in just 5 minutes? View the Car PC 101 video

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Does a carputer take away from enjoying driving?
    By stonep in forum General MP3Car Discussion
    Replies: 43
    Last Post: 02-02-2006, 03:48 PM
  2. EPIA CL10000 - constant reboots
    By chiefsalami in forum General Hardware Discussion
    Replies: 17
    Last Post: 12-14-2004, 06:05 PM
  3. Replies: 9
    Last Post: 10-23-2004, 02:25 AM
  4. Replies: 13
    Last Post: 05-27-2004, 01:17 AM
  5. HELP!!! carputer reboots with ignition restart!
    By Danceheaven in forum General Hardware Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 05-31-2002, 01:11 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •