Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: Using 2 HD's to run pc, to boot

  1. #1
    FLAC muldrick's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    South-Central PA
    Posts
    1,241

    Using 2 HD's to run pc, to boot

    I have 1 desktop pc, I want to use 2 harddrives, each with WinXP on them. (1 for me and 1 for my kid)
    Can I set up the BIOS to ask me which HD to boot from?
    I want my stuff to be completely seperate, kind of like having 2 pc's. Is this possible? How?
    AtmosUSA.biz, E-Cig Mods
    "A great smoking alternative"

  2. #2
    Constant Bitrate old_lou's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    UK Midlands
    Posts
    200
    on some new M.boards you can choose the booting device in the boot screen. If your worried about your child trashing the pc why not put a removable caddy in then only one disk at a time is in the machine? and he/she can't even get to your drive
    EPIA MII: 512m Ram: LinITX 8" Touch Screen: Carnetix P1290 PSU: 802b PCMCIA Wireless card: Slot DVD Player: Touchpad: Wireless Keyboard: BU303 GPS Mouse:
    Win 2000: RoadRunner Front End: Michelin Mapstore GPS: Netstumbler:

  3. #3
    Maximum Bitrate kiltjim's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    PA, USA
    Posts
    805
    I know that in my extremely limited playing with Linux, with certain distros you can boot into Windows or Linux, and a loader makes you make the decision before you boot. I don't know if its possible to do it on an entirely Windows system though. And for the life of me, I can't remember the name of the loader that is used.
    2000 Subaru OBS

    Dell P3 @ 900 Mhz
    7" Lilliput TS w/DigitalWW in-dash mount
    80GB External HD

    I am Zero Bitrate....

  4. #4
    Constant Bitrate old_lou's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    UK Midlands
    Posts
    200
    The loader is called lilo and you can proberly use it for just windows if you originally load a small linux partition so it replaces the MBR with the bootloader then edit lilo to load the two versions of windows but it will take a bit of fiddling. How about VM Ware? will that do it
    EPIA MII: 512m Ram: LinITX 8" Touch Screen: Carnetix P1290 PSU: 802b PCMCIA Wireless card: Slot DVD Player: Touchpad: Wireless Keyboard: BU303 GPS Mouse:
    Win 2000: RoadRunner Front End: Michelin Mapstore GPS: Netstumbler:

  5. #5
    FLAC alti's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    NY
    Posts
    1,723
    If you install two copies of XP one on each drive windows will automoatically bring up its own boot loader right after post and ask which OS you want to boot with. Files under user profiles will not be avilible to the other OS's users unless you go through alot of effor t to set it up that way.
    My Install

    Software:
    CFiG v1
    iGuidance Plugin for CF

    CarShell
    Working shell for a CarPC

    StopWatch
    StopWatch plugin remade for centrafuse RC1

  6. #6
    MySQL Error jcdillin's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Miami, FL
    Posts
    4,043
    actually if you install windows XP onto the first drive then install it again on the 2nd drive it should put both entries into the boot.ini so then when you start the computer it will give you a screen asking you which install you want to boot to. then you could just name them you and your kid. so then you would have two seperate copies of windows. Or you could just go with something like Bootmagic which does the same thing as lilo. just no linux involved.
    肚子笑痛了
    S60 Install

  7. #7
    FLAC muldrick's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    South-Central PA
    Posts
    1,241
    Quote Originally Posted by jcdillin
    actually if you install windows XP onto the first drive then install it again on the 2nd drive it should put both entries into the boot.ini so then when you start the computer it will give you a screen asking you which install you want to boot to. then you could just name them you and your kid. so then you would have two seperate copies of windows. Or you could just go with something like Bootmagic which does the same thing as lilo. just no linux involved.
    I like this answer the best
    I'm now using the 1st drive. So I could: open the pc, disconnect this current drive, hook up the other drive, install XP. Then hook up both drives, then when it boots it'll ask me what drive to use?
    AtmosUSA.biz, E-Cig Mods
    "A great smoking alternative"

  8. #8
    I'm sorry, and you are....? frodobaggins's Avatar
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Ruston, LA
    Posts
    8,846
    Quote Originally Posted by muldrick
    I like this answer the best
    I'm now using the 1st drive. So I could: open the pc, disconnect this current drive, hook up the other drive, install XP. Then hook up both drives, then when it boots it'll ask me what drive to use?
    Not exactly.

    Install XP on drive one. Then install it on drive two.
    Leave them both connected.
    [H]4 Life
    My next generation Front End is right on schedule.
    It will be done sometime in the next generation.
    I'm a lesbian too.
    I am for hire!

  9. #9
    MySQL Error jcdillin's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Miami, FL
    Posts
    4,043
    yeah frodo is correct, you could try taking the current drive that has windows installed on it and install it as a secondary drive then install the 2nd blank drive as primary then just install windows on the blank drive and see if it gives you both options in boot.ini
    肚子笑痛了
    S60 Install

  10. #10
    MySQL Error Scouse Monkey's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Bristol
    Posts
    9,727
    You clould jsut have both in the PC but put a key switch on that switches power between the two drives. that way when your kid uses it your drive is not even turned on so can't come to any harm and to use your drive you just put the key in and switch power to the drives. could do it with 2 caddies and turn one off but they are ugly.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 30
    Last Post: 12-03-2004, 11:55 PM
  2. PC for sale
    By bluemagic in forum Classified Archive
    Replies: 5
    Last Post: 10-20-2004, 08:04 PM
  3. Pc wont boot with new pw-70a, Any ideas?
    By chriswhittleuk in forum Power Supplies
    Replies: 8
    Last Post: 06-22-2004, 07:33 PM
  4. PC car questions... please help.
    By euclide in forum Car Audio
    Replies: 7
    Last Post: 05-25-2004, 05:51 AM
  5. PC power button problem
    By BMp3W in forum Power Supplies
    Replies: 4
    Last Post: 10-12-2002, 03:36 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •