Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 21 to 30 of 43

Thread: Problems loading XP/2K, but Linux ok? WTH?

  1. #21
    FLA gospeed.racer's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Portland, OR
    Posts
    1,303
    Yeah, the cd rom is fine...but I did try preloading the system too, so I ruled it out that way.

    Wish it had a seperate video card, I would try one as a last chance. It seems like video drivers are the issue, as it hangs on the ati driver in safe mode when you try to boot.

    the laptop is in great condition and battery holds a great charge...runs very fast...but only on Linux/98se
    2005 Ford Focus ST

  2. #22
    Variable Bitrate will1384's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Jefferson, AR U.S.A
    Posts
    331
    Quote Originally Posted by gospeed.racer
    ...but see here's the problem..
    -Already flashed the Bios to current
    -Already swapped out the hard drive/memory/cpu
    -Already unseated/reseated/tested unplugged the keyboard and mouse and other connectors.
    -and finally, this laptop CAME with XP on it, and wont even reinstall with Compaq CD's, let alone my original and homebrew stuff. It tries, but BSOD's at the same point every time (right after you hit F8 to accept the agreement) or on compaq's disk, right after you first see the XP boot screen.

    I am fully convinced its a hardware thing. And yes, Comcrap (funny, same thing I call Comcast too!) fits it well. As far as laptops go, I am sold on Dell. I wont own a HP or Comcrap. This was just a fixer upper.
    its funny you said that I help my boss do dell work orders -
    and they have had lot of problems - faulty capacitors -

    they wanted us to fix 1700 computers in one place - out of state -
    lost it to local techs, I saw 3 dell OptiPlexs at the shop dead
    from faulty capacitors just out of warranty - and my boss has
    replaced countess dell motherboards in the last few months

    my dad was at the veterans hospital and one went pop and died
    right there - a OptiPlex - and 3 OptiPlexs at my dads work have
    gone dead in the last 6 months

  3. #23
    Variable Bitrate DaveB's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    313
    Have you tried slipstreaming Windows XP to SP2 and then installing it?
    8" Lilli TS
    MB896F Mini-ITX MB
    2GHZ Dothan 533MHz FSB CPU
    1GB SDRAM DDR2 533
    Seagate 300GB SATA150 HD
    ENGENIUS WiFi MINI-PCI CARD 802.11A B 400MW OUT
    Pioneer Slot Load SLIM DVDRW
    Bluetooth V2 USB 2 Dongle
    3COM BKP Cam

  4. #24
    FLA gospeed.racer's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Portland, OR
    Posts
    1,303
    My home brew unattended XP cd's are SP2 (and I tried an old sp1 I had lying around too)

    The XP home cd that I tried is also SP2
    2005 Ford Focus ST

  5. #25
    Variable Bitrate DaveB's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    313
    You know, the point in time where you hit F8 and it BSODs is right when its going to look at the hardrive partition. You said you replaced the HDD. Is there anything out of the ordinary specified in the BIOS for the HDD? Have you enabled large disk support or anything? What are your BIOS settings for the HDD?
    8" Lilli TS
    MB896F Mini-ITX MB
    2GHZ Dothan 533MHz FSB CPU
    1GB SDRAM DDR2 533
    Seagate 300GB SATA150 HD
    ENGENIUS WiFi MINI-PCI CARD 802.11A B 400MW OUT
    Pioneer Slot Load SLIM DVDRW
    Bluetooth V2 USB 2 Dongle
    3COM BKP Cam

  6. #26
    FLA gospeed.racer's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Portland, OR
    Posts
    1,303
    I have tried both a known good 30gb and a old but working 9gb hard drive, and all are formatted (as a slave drive in a working xp system, just a full ntsf format)

    Maybe it doesnt like the ntsf? The only fat I have tried is when I ran 98se (same drives) I thought maybe it had bad communication to the drive (maybe the ide was going out? etc..) but thats when I found Linux works fine...ruling out an issue with communication with the drive (i would think)
    2005 Ford Focus ST

  7. #27
    Variable Bitrate DaveB's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    313
    You said both drives were previously formatted.

    Have you tried FDISK'ing the hardrive to delete the partition so that nothing existed on the drive before you try to install XP?

    When you boot into BIOS, what does it say for the drive?

    I'm guessing that it doesn't like the hardrive controller or the hardrive. But it may be that a change to the BIOS setting for the drive might help. Lets start by looking at how things are set right now.
    8" Lilli TS
    MB896F Mini-ITX MB
    2GHZ Dothan 533MHz FSB CPU
    1GB SDRAM DDR2 533
    Seagate 300GB SATA150 HD
    ENGENIUS WiFi MINI-PCI CARD 802.11A B 400MW OUT
    Pioneer Slot Load SLIM DVDRW
    Bluetooth V2 USB 2 Dongle
    3COM BKP Cam

  8. #28
    FLA gospeed.racer's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Portland, OR
    Posts
    1,303
    The hard drives both show in bios, I have tried fdisking and formatting in fat, but XP still goes to a BSOD before it asks how you want to format the drive. There are no options in bios for the hard drive except to password protect it. There is an option I have never heard of..."PXE enable/disable" but it is disabled.


    Another oddity is the BSOD's rarely are the same...this last time for example it says "PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA which I havent seen before. Usually it does the "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" but will usually have ifferent stop: 0x0000..... numbers and sometimes the description will say to check for installed programs, hard disk...seen a lot of different ones.
    2005 Ford Focus ST

  9. #29
    Variable Bitrate DaveB's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    313
    You're pretty saavy so I assume you have a boot disk that will boot ME or 98 SP2 but if you don't, you can go to www.bootdisk.com and download yourself a boot disk. Boot to the command prompt, then use FDISK from the bootdisk to erase the partition. Then try your XP install again.

    Regarding the BIOS, if you can, please, boot into BIOS and on the IDE screen tell me what it says for the disk. It will probably be set to AUTO to auto detect the disk. What I'm interested in is what it found for the disk size, cyl, large disk mode, etc....
    8" Lilli TS
    MB896F Mini-ITX MB
    2GHZ Dothan 533MHz FSB CPU
    1GB SDRAM DDR2 533
    Seagate 300GB SATA150 HD
    ENGENIUS WiFi MINI-PCI CARD 802.11A B 400MW OUT
    Pioneer Slot Load SLIM DVDRW
    Bluetooth V2 USB 2 Dongle
    3COM BKP Cam

  10. #30
    FLA gospeed.racer's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Portland, OR
    Posts
    1,303
    The hard drive is a IBM-DARA-209000-(PM)
    it is set on auto...
    LBA format
    7660160 total sectors
    9042 max capacity
    16 sectors multi-sector transfers
    lba mode enabled
    32 bit I/O enabled
    transfer mode Fast PIO 4
    Ultra dma mode 4
    2005 Ford Focus ST

Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Similar Threads

  1. DWW-700M/MTS12000 Motorized In Dash LCD Problems
    By techy101 in forum LCD/Display
    Replies: 17
    Last Post: 06-29-2005, 07:12 PM
  2. Possible EPIA distro for Linux, Can we make one?
    By adamis in forum Software & Software Development
    Replies: 15
    Last Post: 02-23-2005, 05:50 PM
  3. Problems loading Routis
    By BonjiB in forum Media Engine
    Replies: 2
    Last Post: 12-02-2004, 04:02 PM
  4. PS2 Linux -- check it out
    By Superfly in forum General Hardware Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 03-21-2003, 11:11 PM
  5. Problems loading MPXF via Autoexec.bat
    By vBanshee in forum Software & Software Development
    Replies: 3
    Last Post: 09-13-2000, 10:34 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •