Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Windows Server

  1. #1
    I see dead kittens Quattro's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    New York
    Posts
    2,922

    Windows Server

    So, I setup a home server with windows server 2003 EE installed on it, but I really don't know what the hell I'm doing. I want it to be a file/print/web/etc server.

    I've read, well actually really skimmed the "windows server for dummies" book, but it was no help. I want to know what I have to do to set this damn thing up properly. I've set up some of the server roles but I don't know if it was done right.
    I wanna connect a few XP Pro desktop to the server and want the user to have the same desktop no matter what computer he's on.

    Anyone have any recommendation on what to do? or any online tutorials to help me out or even a newbie guide? I know M$ site has alot of info on their site, but its boring and I can't read all that ****.

    oh another question, do I need 2 newtwork cards or am I good with one? Right now I'm using the onboad connecter. I want all the computers to be able to access the internet and I want to be able to connect to the server when I'm away from home.

    well, actually I'm asking to be spoonfed, so who wants to do the feeding?
    Installed
    Asus A7N8X-VM - AMD Mobile Athlon 2400
    512 Ram - 60GB HD - Opus 150w
    Lilliput 7" - Rikaline 6010
    [00000000000001100010-] 98% Completed

    Check Out My Install!!!

  2. #2
    Variable Bitrate
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    326
    Can't tell you everything you need to know, but you should look up some information on:

    Active Directory and user accounts.

    Security and permission settings

    You need to know how to make PC's part of a domain.

    You need to know about sharing drives.

    Unless you want to run ISA Server, then one network card is fine. Recommend you have a modem router, otherwise you have to set up LAN proxy settings

    If you want each person to have an account to login, access all their documents etc. You need to look at Roaming Profile, personal drive mapping, and probably group policy folder direction functions.

  3. #3
    Neither darque nor pervert DarquePervert's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Elsewhere
    Posts
    13,949
    With Windows2003 server, there's an option somewhere to Configure your Server or something like that.
    You select the role(s) that the server is oging to play and it sets up the networking the way you want.

    Requiring two network cards is all dependent on whether you want the server to connect to multiple networks (LAN and internet, for example). Usually, you don't need two network cards.
    Have you looked in the FAQ yet?
    How about the Wiki?



    Under normal circumstances, a signature would go here.

  4. #4
    Super Moderator xBrady's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    USA
    Posts
    3,687
    Format C:
    AMD XP 2600+/512MB RAM/120GB hard drive
    Opus 150W/DVD/GPS/7" Lilliput TS/802.11g/Bluetooth
    Installed.


    -GPSSecure- - GPS Tracking
    -AltTabber2.2.2- - Handy touchscreen utility.

  5. #5
    Banned xdjxklusivex's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Diamond Bar, CA (909,951)
    Posts
    2,742
    wow man ur indian and u dont know how to network what a shame LOL jp!!!

  6. #6
    And then I was mod. Tidder's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    New Mexico, USA
    Posts
    4,207
    You'll also need roaming profiles set up if you want to see the same desktop after logging in on any computer with your user and pass. I have this set up at my office, and so far it works great. It's not that hard to set up server 2003 to be a file/print server. It's really no different than XP, you just have more control over permissions.

    But, as far as roaming profiles goes, you will have to have active directory set up, and have all your XP systems joined to the domain.

    Good luck! Haha.
    Tidder

    Try RevFE
    The best resurrected frontend I've ever used, period.

  7. #7
    Variable Bitrate nadir_s's Avatar
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    289
    Quote Originally Posted by xdjxklusivex
    wow man ur indian and u dont know how to network what a shame LOL jp!!!

    hahahahha

    most of my indo friends are business majors and don't know **** about comps ...

    but yeah back to topic..
    [ 5-spd 1996 M A X i M A SE ]

  8. #8
    I see dead kittens Quattro's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    New York
    Posts
    2,922
    thanks for the advice guys, guess I'm gonna play around with thing and see if I can figure it out.

    Quote Originally Posted by xdjxklusivex
    wow man ur indian and u dont know how to network what a shame LOL jp!!!
    I know very little about networking but I can program if u want, we're good at that also.
    Installed
    Asus A7N8X-VM - AMD Mobile Athlon 2400
    512 Ram - 60GB HD - Opus 150w
    Lilliput 7" - Rikaline 6010
    [00000000000001100010-] 98% Completed

    Check Out My Install!!!

  9. #9
    Maximum Bitrate
    Join Date
    May 2005
    Posts
    725
    Setting it up: Plug the server into a router like your other computers. For web services, forward port 80 on the router to your Server's IP address. I would recommend setting a static IP address on the server rather than using a router assigned dynamic (DHCP) address

    You will need to make it a domain controler. If you haven't done this during installation, you can run dcpromo from the run command in the start menu.

    Web server: IIS (Internet information services) Here is where you configure your server to host websites. Not too hard to learn, can be a bit tricky to get it to do exactly what you want tho.

    The roaming desktop thing: This can be a nightmare to setup, but yes, roaming profiles is how it is done.

    I am not sure about the dummies books, but have a look at this: http://www.amazon.com/gp/product/073...Fencoding=UTF8 I had one of these for Server 2000 and it was a good little resource.

  10. #10
    And then I was mod. Tidder's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    New Mexico, USA
    Posts
    4,207
    I don't think you need dcpromo if its the only server, you can use the "Add server Roles" from the inital wizard. That would probably be easier. Add a Domain Controller role. Yes? Cause I think if you just dcpromo, AD and all that junk doesn't get installed. Correct? I dunno, I like wizards.

    Roaming profiles is not as bad as everyone makes it out to be. It's actually pretty simple. It's time consuming, esp if you want all your programs to roam with you, then you essentially have to load all your programs on every pc you want to roam to, in the same location. That's where it's a ***** if you're not starting from a fresh load.
    Tidder

    Try RevFE
    The best resurrected frontend I've ever used, period.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. How to: Change windows shell
    By IntellaWorks in forum WinNT Based
    Replies: 44
    Last Post: 04-12-2012, 07:29 PM
  2. Installing Windows 2000 Pro on a 1GB Microdrive
    By JeremyM in forum WinNT Based
    Replies: 2
    Last Post: 05-07-2005, 09:56 PM
  3. File/web/print Server
    By Quattro in forum Off Topic
    Replies: 7
    Last Post: 04-15-2005, 09:26 PM
  4. Windows ME and MediaCar
    By dug1967 in forum MediaCar
    Replies: 15
    Last Post: 04-15-2004, 01:30 PM
  5. Running windows with no monitor?
    By BLACKOUT in forum General Hardware Discussion
    Replies: 14
    Last Post: 03-14-2001, 10:56 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •