Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Very slow boot times

  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Richmond, British Columbia
    Posts
    27

    Very slow boot times

    Ok so after using a full of XP with SP2, I decided it was time to time the boot (as I noticed that it took a long long time) and the time came out to...

    3 minutes 42 seconds.

    I got my hands on tinyXP beast edition, and remarkably I got my boot times down to...

    1 minute 20 seconds.

    Which for a car is way too long. I'm not putting the computer into the car untill i get the reasonable boot times of 15-25 seconds the everyone talks about.

    I'm running a Biostar K7 motherboard with an AMD Geode processor (equal to a pentium 1.7ghz) with 2x 256mb ram giving me 512mb total. Running the install off a Hitatchi travelstar 2.5'' 20gb drive that came out of a Dell Inspiron laptop.

    Any suggestions on what may be wrong? I'm pretty sure that this should be taking this long.

  2. #2
    Neither darque nor pervert DarquePervert's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Elsewhere
    Posts
    13,949
    In your BIOS:
    1) Turn off USB boot.
    2) Turn off auto-detect of IDE drives
    3) Set the boot order to boot from the HDD first.

    In your OS:
    1) Turn off any functionality that's unused (network connections, firewall, etc.)
    2) Turn off any programs that load at startup that you don't need

    And read through this forum to see what others have done... There's a load of information.
    Have you looked in the FAQ yet?
    How about the Wiki?



    Under normal circumstances, a signature would go here.

  3. #3
    Low Bitrate
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    New Jersey
    Posts
    85
    you may wont to take a look at 2fastxp id ont kno how it performs in a carcomp enviroment but i installed it on my old 266mhz comp and its make that computer run perfectly.

  4. #4
    Newbie
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Richmond, British Columbia
    Posts
    27
    Believe me I've read a lot about the OS stuff before I posted. I read around and heard I should try using Tiny XP rev3 or rev4 but I couldn't find either and the only one I could get my hands on was Beast edition, but I figured that it wouldn't make much difference as people used beast edition before.

    What makes me wonder is that off a completely fresh format and clean install is that it still takes a whole minute and 20 seconds to boot.

    I'm going to look into changing the bios very shortly when I have a moment.
    Thanks

  5. #5
    Constant Bitrate Pathos's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    St. Louis Mo.
    Posts
    140
    3 minute boot times are unacceptable for a carputer and really crazy for a loaded desktop even.....im not as good as some of the people here but i can get my boot time down to a even 30 seconds from a high of 48 and i can live with that (takes me that long to get out of the driveway anyhow) sounds like to much stuff is loaded into your background
    "A rose by any other name is still a flower"

  6. #6
    Newbie
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Richmond, British Columbia
    Posts
    27
    Running a virtual PC with the exact same ISO file of TinyXP Beast edition, off a fresh install I get a boot time of around 10-15 seconds probably, who knows for sure I haven't timed it, but it's fast. Granted that my desktop computer has an AMD Athlon 3200+ in it with 1024mb ram but only 512mb allocated for the virtual machine.

    Somewhere along the line, something's been lost in translation. I'm not sure if it's something I've installed on the Car PC machine, or if it's the Hardware, but it lost it's boot speed and fell down to an entire minute.

    To me, 1 minute is unacceptable, it's around 2x to 3x more than I'm looking to get. Most people I understand are running only about a 1ghz pentium machine and are getting <30 seconds. Theoretically with 512mb ram and an AMD Geode 1750 I should be getting AT LEAST the same.

    It'll take some more investigating.

  7. #7
    Fusion Brain Creator 2k1Toaster's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Colorado, but Canadian!
    Posts
    10,053
    Well first off, that random 2.5" hard drive that probably spins at like 1rpm with 1kb of cache is going to definately bottleneck it. Also with the RAM, you have 2 sticks of 256... WHY? 512Mb sticks are cheaper than unsliced bread. Also the 2 sticks if not paired will slow it down a tad.

    As DP said, disable everything in your BIOS to enhance boot times, like USB, LAN, "boot to other devices", Virus Checking, and other crap like that. Enable quick boot. Change HD to first device, and disable the rest.

    You should get really good boot times then. I am running a M10k system and I boot in much less time than that, so simple optimization is definately needed. Oh, and this is a fresh install of XP right? Not the upgrade over the upgrade of your grandmas 3.1 or something.
    Fusion Brain Version 6 Released!
    1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
    30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
    15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
    Buy now in the MP3Car.com Store

  8. #8
    Newbie
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Richmond, British Columbia
    Posts
    27
    Yes it is a completely fresh format of the drive then I installed Beast Edition.

    The computer has been mainly constructed out of spare parts right now, thats where the Harddrive came from, and also why I have two 256mb sticks instead of one 512mb.

    I thought that the harddrive might be causing a problem, It was taken out of my mothers laptop because my dad thought that there might be something slightly off about it, and we were about to go on a trip using the laptop and gps as out means of navigating around, and couldn't really take any chances, hence the harddrive was replaced.

  9. #9
    Constant Bitrate KaBoOoM's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Portland, Oregon
    Posts
    117
    You have any USB deviced plugged in? Maybe try unplugging them and starting it up. Can't think of anything else, because all the desktops I have ever had boot up in 10-30 seconds if they don't have anything on them. Are all your hardware drivers working right? The computer might be hanging up on one piece of hardware.

    Like I said though, I have never had a problem with long boot times, even without optimizing my system.
    -------
    I'm hungry

  10. #10
    Calm
    Down
    Or
    Get
    A
    2
    Week
    Vacation
    -Love
    The
    Forum
    Policeman
    Wiredwrx's Avatar
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    3,605
    Quote Originally Posted by ajdale View Post
    Yes it is a completely fresh format of the drive then I installed Beast Edition.

    The computer has been mainly constructed out of spare parts right now, thats where the Harddrive came from, and also why I have two 256mb sticks instead of one 512mb.

    I thought that the harddrive might be causing a problem, It was taken out of my mothers laptop because my dad thought that there might be something slightly off about it, and we were about to go on a trip using the laptop and gps as out means of navigating around, and couldn't really take any chances, hence the harddrive was replaced.
    I'm sorry, but you think that there is something wrong with the HD, so you remove it from the Laptop, but now you are wondering why your boot times are slow. Seems that if the HD is broken, that could certainly mess up your boot times. Also, while running a virtual machine is a great way to test software, using it to test boot times isn't very accurate because so many things that the VM can't account for affect boot times, in particular your BIOS and BIOS settings, and your hardware. Things like mismatched Memory, faulty single memory sticks, conflicts, bad cables, etc can cause slow boot times.

    For example, I have several HD's. When I was putting my system together, I was just switching between drives, and configurations for different reasons. Sometimes, when I put HD-1 with CD-Rom-2, my boot times skyrocketed, but when I put in HD-6 and CD-3, everything was fast as heck. Sometimes, just changing the cable I was using, changed the boot times(Maybe I have some DMA33, DMA66 etc... cables, who knows).

    Michael
    ...I love the French language...especially to curse with...Nom de Dieu de putain de bordel de merde de saloperies de connards d'enculés de ta mère. You see, it's like wiping your *** with silk, I love it.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Extremely slow boot
    By samuel_j57 in forum WinNT Based
    Replies: 5
    Last Post: 02-22-2005, 06:01 PM
  2. boot times with XP
    By Alives in forum General Hardware Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 11-15-2001, 12:42 PM
  3. boot times
    By pinkysqueaks in forum General MP3Car Discussion
    Replies: 39
    Last Post: 08-31-2001, 06:30 PM
  4. boot times for mp3 players
    By alany in forum General Hardware Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 12-16-1999, 12:09 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •