Results 1 to 10 of 10

Thread: DSATX won't maintain power on

  1. #1
    Constant Bitrate
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    115

    DSATX won't maintain power on

    Like the subject says. When accessory power is applied the computer turns on and then again within seconds it powers back off. The P2 potentiometer is currently turned all the way down even though the input voltage is measuring over 12V, I just wanted to be safe that it wasn't that. If I power it on manually instead of using the built-in startup/shutdown controller then everything works just fine. I can run and play in Windows all day. Is there any way to fix this issue?

    * EDIT 1 *

    Just did a little experiment where I shorted out the power button and maintained the short. It does the same exact thing as the DSATX. What would cause it to indicate power on but never release the signal?

    * EDIT 2 *

    The LED on the DSATX is solid red and maintains that the entire time the ACC power is on.

    * EDIT 3 *

    I thought I should also mention that it was working earlier today. The last test before I went to install it in the car was when the trouble started happening. No system changes were made between the time that it worked and the time it didn't work.
    "You're just about as useless as JPEGs to Helen Keller" - Wierd Al

  2. #2
    Constant Bitrate
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    115
    It's magically working again. I didn't change anything. This makes no sense at all.
    "You're just about as useless as JPEGs to Helen Keller" - Wierd Al

  3. #3
    Maximum Bitrate wi77iam's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Chester Springs, PA
    Posts
    605
    My new DSATX does this same thing. ACC power applied, red led on solid entire time, fans and motherboard power on for 2 - 3 seconds then shutdown.

    Any clue on what's happening or why yours started magically working. I guess I can do a reset and keep trying.
    *******************************
    *******************************

  4. #4
    FLAC Nomader's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Greece
    Posts
    1,294
    you have the cable that goes to the motherboard pins reversed... in the DSATX it is important to plug it in correctly, or it would not work at all.

    page 5 of the manual:
    http://mpegbox.net/pdf/DSATX_Manual.pdf

    Code:
    2.7. Quick Installation Steps
     Connect GND, and VIN with heavy gauge wire directly to the automotive batteries + and - terminals.
    GND may also be connected with heavy gauge wire to the Chassis if desired.
     Connect the ATX Power Connector (J7/J8) to the Motherboard and any peripherals to the Molex
    Connectors.
     Connect a case fan with standard 3-pin connector to J1 FAN (or assure adequate air flow).
     Connect the ACC line to a switched 12 volt connection in the car (or through a switch to a constant 12
    volt battery connection). This connection does not need to be heavy gauge.
     Connect a 2-pin jumper cable between location G at JP1 and the Motherboards "Power On" header.
    This will allow the DSATX to turn on and off the motherboard by simulating a power button press
    (POLARITY MATTERS HERE).

  5. #5
    Maximum Bitrate wi77iam's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Chester Springs, PA
    Posts
    605
    No, this is with the cable correct. When I reverse it, nothing at all happens - no red led, no fans, nothing.

    Funny thing is when I hook up the case power switch and turn it on that way, the DSATX does power up everything. It is like the DSATX does not provide a long enough pulse to get things going.
    *******************************
    *******************************

  6. #6
    Maximum Bitrate wi77iam's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Chester Springs, PA
    Posts
    605
    OK, I took the PC out of the car and back on the bench. Using an ATX psu to power the DSATX, now it works. The ATX psu is supplying about 11.85 vdc, in the car I was getting 12.85+ vdc.

    I guess it's another DSATX that fixes itself. So, back to the car . . . .
    *******************************
    *******************************

  7. #7
    FLAC Nomader's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Greece
    Posts
    1,294
    there are directions on zootjefs site to make a cable that uses a relay, maybe this would be more reliable for u... I am using my DSATX since 2006.. the same unit.. it is rock solid. (I even once connected 220 volts by mistake to the unit and it survived )

  8. #8
    Maximum Bitrate
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    570
    Quote Originally Posted by Nomader View Post
    there are directions on zootjefs site to make a cable that uses a relay, maybe this would be more reliable for u... I am using my DSATX since 2006.. the same unit.. it is rock solid. (I even once connected 220 volts by mistake to the unit and it survived )
    do they have 220volts in Greece, LOL, everytime I'm there on the islands there's blackouts, it must be u connecting the DSATX to the grid OPA

    Yasou!
    New Car PC Build list in progress

  9. #9
    FLAC Nomader's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Greece
    Posts
    1,294
    Quote Originally Posted by Kosti View Post
    do they have 220volts in Greece, LOL, everytime I'm there on the islands there's blackouts, it must be u connecting the DSATX to the grid OPA

    Yasou!
    no no no, it is because you Australians connect 110v appliances to 220v outlets :P
    yassou

  10. #10
    Maximum Bitrate
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    570
    Quote Originally Posted by Nomader View Post
    no no no, it is because you Australians connect 110v appliances to 220v outlets :P
    yassou
    Oxi, were 240volts here downunder
    New Car PC Build list in progress

Similar Threads

  1. 1994 Peugeot 106 XS beeing upgraded just a bit
    By boelle in forum Show off your project
    Replies: 20
    Last Post: 10-16-2010, 02:41 PM
  2. 2007 Ford Fusion Carputer (version 2.0)
    By FusionFanatic in forum Show off your project
    Replies: 43
    Last Post: 04-20-2009, 05:56 PM
  3. DSATX Showing Under/Over temp at ~75F
    By cherrybomb in forum Power Supplies
    Replies: 17
    Last Post: 09-13-2007, 03:43 PM
  4. My DSATX 220w experience
    By tj!2k4 in forum Power Supplies
    Replies: 8
    Last Post: 11-16-2006, 09:47 PM
  5. FS: DSATX 220 Watt Power Supply
    By Norrin302 in forum Classified Archive
    Replies: 5
    Last Post: 06-13-2006, 08:36 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •