Results 1 to 7 of 7

Thread: Problems with Xantrex inverter...

  1. #1
    Raw Wave RoyN's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    São Paulo, Brazil
    Posts
    3,534

    Problems with Xantrex inverter...

    Hi all!

    I'm having 2 problems with my Xantrex 400watt inverter.

    Here goes... I hope someone can help!

    1) My inverter doesnt surviv Crank... Even if nothing is plugged in it, when I crank the vehicle, th inverter alarm sounds for 1-2 seconds while the car starts. If the computer is plugged in, it looses power and is forced a hard bootdown... I have read others here saying the xantrex survives crank for them?! WTF???

    2) OK, I have my Xantrex inverter wired directly to the battery, and grounded to the body of the vehicle. I have my Xenarc plugged in the cigarette lighter. When the computer is turned on (powered by the inverter), there is some "interference" on the screen. Basically lines that scan from up to down on the screen, like when filming a computer crt monitor... I was told that the inverter could be causing interference on the 12v line of the Car, that was causing the itnerference on the screen. To test this out, I plugged the inverter with aligator clips, on ANOTHER car, so I had 2 separate 12v systems... There was NO INTERFERENCE. Then I powered the screen with the 110v PS it came with, fromt he inverter, together with the computer, again NO INTERFERENCE. Basically, I got to the conclusion that the inverter is causing noise on the system somehow... How can I filter it out? I dont want to have to use the xenarc 110v powersupply if the screen is 12v! (The above happens with the engine on OR off, it is not engine-induced noise, and henceforth is not to do with alternator or anything...)

    Thanks for all help! Although I think at this point the crank part is getting me more upset! (Oh, I had my battery checked and they said the battery was fine... i should also say that I forgot the computer on, and the inverter drained the battery! It sounded an alarm but DID NOT cut the current! It is a Range Rover 4.6 V8 engine, with 100Amp battery.)

  2. #2
    Constant Bitrate
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Las Vegas, NV
    Posts
    119
    With an inverter, results will vary when you try to crank it. Sometimes an inverter will survive a crank, sometimes it won't. I've got the same inverter and it doesn't survive a crank. It does once in awhile, but not often.

  3. #3
    Raw Wave RoyN's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    São Paulo, Brazil
    Posts
    3,534
    Mine never has.... it is straight to the battery, ALWAYS ON, and never survives a crank... I'd understand it wouldnt be able to survive 2 cranks in a small period of time, but this is just ridiculous....

  4. #4
    MySQL Error jcdillin's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Miami, FL
    Posts
    4,043
    I went through 2 inverters before I found one that would survive crank and run without the engine running without sounding a low battery alarm. Mine is a APC
    肚子笑痛了
    S60 Install

  5. #5
    Maximum Bitrate vicky_obee's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    562
    I have Xantrex as well but it never survives a crank

    toooooooooooooooooo bAD
    Commell LV-677 DC 6 x 6" Mother Board
    2.6 GHz; 1 Gb Ram
    120 Gb Laptop HD
    7" InDash Xenarc MTD - X7000 Screen
    Gyration Mouse ; GPS Mouse ; ELM Scan ; TPMS
    Parrot MK 6000 & iPhone
    ----------
    Re done the carputer...Into the Glove Box !!

  6. #6
    Maximum Bitrate dodgetimes2's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    MI
    Posts
    678
    It's probably not the most economical solution but has anyone with an inverter that does not survive crank tried a higher amperage battery? Maybe an Optima? Haven't got mine installed yet, so I have my fingers crossed if mine will survive crank or not.
    1.6GHz HP e-PC, 768MB RAM, 120GB WD HDD, Slim DVD-ROM, Onboard sound & video, 7" Lilliput, USB GPS Mouse, Audiovox FM Modulator, Vector 400 Watt Power Inverter, Windows XP Pro SP2, iGuidance 2, 15" Samsung LCD for the rear *Carputer not installed*

  7. #7
    Maximum Bitrate Dennis5587's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    NY
    Posts
    840
    Isn't this why you use a tank circuit, or am I way off?

    2006 Mazda 3
    Behringer DCX-2496
    JL300/4 Focal 6W4311B Focal TN52
    JL500/1 JL10w6v2

Similar Threads

  1. Having problems with my inverter... any ideas?
    By chris in forum General Hardware Discussion
    Replies: 11
    Last Post: 08-08-2006, 11:15 PM
  2. relay, inverter, fuse problems
    By cheesyhoward in forum Power Supplies
    Replies: 5
    Last Post: 06-02-2005, 10:04 AM
  3. relay, inverter, fuse problems
    By cheesyhoward in forum General Hardware Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 06-22-2004, 04:05 PM
  4. Problems with inverter powering up from SDC
    By audrenaline in forum Power Supplies
    Replies: 3
    Last Post: 03-11-2004, 07:36 PM
  5. 300 watt power inverter problems
    By DaPyro in forum General Hardware Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 03-10-2000, 03:56 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •