Results 1 to 9 of 9

Thread: OPUS can't retain standby power

  1. #1
    Newbie bdqpdx2000's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Cranbury NJ
    Posts
    38

    Unhappy OPUS can't retain standby power

    Searched around here to no avail, so here goes..

    I've got a 90W OPUS powering an IBM NetVista desktop (whose original PS was 60W). Everything's working great except for one key feature.. shutdown isn't working as it should.

    What's happening is when I turn off the car, the computer stays on for about 10sec (as I have it configured) then powers off. If I turn the car right back on, the computer zips out of standby and resumes my music within 5sec. flat. If I wait about a half hour or so, I power on the car and get a cold boot. Having the computer cold boot after being suspended can (has) cause(d) some real bad problems in the past for me. (To the point where I carry a Ghost CD with my XP system partition with me at all times.)

    I checked the power tail voltage from the fusebox at different states, car power on and off, it's wired properly. Also ruling out the wiring possibility is the fact that the computer does trigger on and off properly with the ignition.

    I almost want to say that it's the Opus being nice and trying to protect my car battery from deep discharge for some reason. I'm running this in an 04 WRX, all new parts of course, and I have nothing else powered when the car is off. I'm not sure if it is the protection feature or not.. if it is, how can I be sure, and how can I correct the situation that causes it to react like this? If it's not, then how can I find out what it is? I've gone too far with my car to rip everything out and go back to a $100 Best Buy head unit, so I'd really like to get this back up to snuff.

    Any help would really be appreciated. Thanks in advance!

  2. #2
    kuo
    kuo is offline
    Variable Bitrate kuo's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Greensboro, NC
    Posts
    439
    when i bought my opus 150 chris gave me the option of having the opus retaining standby power or not. apparently in the 150 there is a jumper on the inside of the case that switches it from cutting off completely to retaining power for standby. maybe this applies to the 90.

  3. #3
    Raw Wave Laidback's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Madrid
    Posts
    1,984
    The 90w has a jumper for this, the 150w doesn't. (unless they changed it!)

  4. #4
    Newbie bdqpdx2000's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Cranbury NJ
    Posts
    38
    I only see one jumper on the board, and that's to switch between a 10sec and 20min delay to toggling the power off after iginition cut. I tried changing the jumper and had no luck. It did work as it should have once or twice in the beginning, after being powered off for an hour or so.. but it wouldn't do it anymore.

  5. #5
    Raw Wave Laidback's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Madrid
    Posts
    1,984
    You don't have this?
    Attached Images Attached Images  

  6. #6
    Variable Bitrate
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    NJ, USA
    Posts
    242
    I know my 150W Opus doesn't have that. The only changeable option jumper is for the power-down delay.
    P4 2.4GHz, Intel mobo w/onboard sound & video, 128MB memory, 100GB Seagate Momentus laptop drive, Xenarc 700TSV 7" touchscreen, IRman using Girder, 150W Opus dc/dc psu, Alpine CDA-9835 h/u, MBQuart speakers, Infinity 15" sub, MTX amps.

  7. #7
    Newbie bdqpdx2000's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Cranbury NJ
    Posts
    38
    I had have mine set as it should.. 10sec. power off, maintain standby power after ign. off. It still won't maintain power properly if I have the car off for too long.

  8. #8
    Variable Bitrate The Grinch's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    343
    Have you considered Hibernate instead of Stand by? Hibernate does not require any power. I know it's not the solution, but it is an alternative.
    Carputer progress meter: [-----|]
    Carputer gadget meter: [--|---]

  9. #9
    Newbie bdqpdx2000's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Cranbury NJ
    Posts
    38
    I'm using hibernate for now, but I'd really like to have suspend working right.. :-(

Similar Threads

  1. Opus stays on in standby
    By camarossguy2 in forum Power Supplies
    Replies: 10
    Last Post: 08-10-2005, 11:31 AM
  2. Opus power supplies ---> for AMD mobile???
    By folagana in forum Power Supplies
    Replies: 17
    Last Post: 09-08-2004, 07:39 PM
  3. Opus 90w Shutdown Power off Porblems
    By antimatter in forum Power Supplies
    Replies: 8
    Last Post: 04-15-2004, 11:24 AM
  4. Install coming up... but Power questions
    By technopsych in forum Power Supplies
    Replies: 1
    Last Post: 04-14-2004, 07:14 PM
  5. Opus 90w Power Action
    By EBoundEE in forum Power Supplies
    Replies: 12
    Last Post: 03-10-2004, 09:11 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •