Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: RR hangs on "Starting Speech"...any ideas?

  1. #1
    Constant Bitrate
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    159

    RR hangs on "Starting Speech"...any ideas?

    I was adding a couple picviewer skins to my system and discovered RR hangs when starting.
    When it gets to the "Starting Speech" message on the loader screen RR hangs. Looking at task manager shows it as not responding.
    I didn't change anything other than adding a couple .skin files.
    I reran the RR setup and nothing changed.
    Anyone have any ideas? Are there any logs written as RR starts showing what it's doing? The system has been working for the last year or so without any major issues (that weren't somewhat easy to fix)

    My setup is:
    Intel d510mo
    TinyXP
    RR 4/1/2013
    Tried it in Carwings

    Thanks,
    davidk

  2. #2
    Variable Bitrate chris350's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Queens, NYC
    Posts
    332
    Maybe your speech was not installed with TinyXP
    Last edited by chris350; 05-20-2013 at 03:12 PM. Reason: Wording
    CarPc
    Project "Driver"

    Planning [99.9%]

    Parts Collected [98.5%]

    Installation & Fabrication [98%]

    Total Completion Level [96.9 %]

    http://www.mp3car.com/vbulletin/work...ct-driver.html

  3. #3
    Constant Bitrate
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    159
    You mean speech was not installed with TinyXP? I've been using the same TinyXP CD since I first installed the carputer.
    I did a search for *speech* and did find some directories and dll's. It had been working just yesterday and, seriously, the only thing I added were some .skin files.

    Now, I don't use speech or weather, is there a way to disable those things from loading at startup? I see a weather directory in the RR plugin directory and have deleted it on a test computer. RR loaded a little quicker by not pausing on "Starting Weather". I don't see a speech plugin. Is speech supplied by MS?

    If I don't find a solution I'll probably end up just reloading the whole thing again. I'd like to avoid this if possible as I don't really have the time to spare.

    Thanks,
    davidk

  4. #4
    Mo' Programming Mo' Problems
    Auto Apps:loading...
    Sonicxtacy02's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Woodbridge, VA
    Posts
    8,152
    Blog Entries
    51
    honestly mine does that all the time, eventually it passes through it but it takes forever and RR Hangs. I'm using full blown win7
    mp3Car.com Senior Tech Blogger (Want a product reviewed? Contact me.)
    Find my plugins on the MP3Car App Store!
    Follow Me on Twitter or Facebook
    Live mp3Car Facebook Chat

  5. #5
    Variable Bitrate chris350's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Queens, NYC
    Posts
    332
    I meant speech, yes. I'm using the same board as you are. Carwings works fine. You may want to move away from XP and migrate to W7 ...that's what I did. It's more stable than Xp and works great with the D510MO boards , although I couldn't get 4 channel audio to work like I did with XP. No biggie.

    Have you tried to uninstall RR and removing the skin files you added?
    Last edited by chris350; 05-20-2013 at 03:12 PM. Reason: Wording
    CarPc
    Project "Driver"

    Planning [99.9%]

    Parts Collected [98.5%]

    Installation & Fabrication [98%]

    Total Completion Level [96.9 %]

    http://www.mp3car.com/vbulletin/work...ct-driver.html

  6. #6
    Constant Bitrate
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    159
    I tried removing the skin files and no change. I've not modified the Carwings skin directory so as Mitch says "Have you tried Carwings?" and the answer is yes.
    I didn't uninstall RR but I did run the 4/2013 install again and no change.
    I'll try uninstalling RR tonight.

    As for Win7, I didn't want to pay for the license. I have tried it and got most things to work. I'm sure if I'd stuck with it I could have made it 100% but everything I need is working in XP. I think it was the touch panel that was giving me fits in 7.
    My setup is rather basic in terms of what it does. Basically music, radio, gps, video and now pictures. No bluetooth or internet or phone integration so XP is enough and familiar.

    Thanks,
    davidk

  7. #7
    The Last Good Gremlin GizmoQ's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    St Louis
    Posts
    2,347
    Mine does it too since the February update. Turn on the RR Debug, and kill RR when it hangs, then open up debug.txt and it'll show you exactly what process was hanging up. Post up a copy of the debug.txt for the folks here to examine.



    I did this a few hundred times and if I remember correctly the hang wasn't SPEECH, but:
    DirectDraw Count: 1 - []


    Like Sonic said after you've made a backup copy of the debug.txt to upload here, let it run and do its thing for about a half hour and it should finally get past the error.
    Last edited by GizmoQ; 05-20-2013 at 04:30 PM.
    HARDWARE: Fujitsu Stylistic ST5111w/WiFi and dock, internal Hitachi 500G HD, external 1TB HD, Sierra Wireless Aircard 550, DVD-RW, BoomzBox HD radio, XM Commander, Delorme GPS, Saitek X-52 Pro joystick, BluSoleil Bluetooth, TPMS, FB, Elm327

  8. #8
    Variable Bitrate
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Germany - Munich
    Posts
    359
    i have the problem with speed, that it needs a long time to startup.

    how can i disable speech? i don't need
    it.

  9. #9
    Mo' Programming Mo' Problems
    Auto Apps:loading...
    Sonicxtacy02's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Woodbridge, VA
    Posts
    8,152
    Blog Entries
    51
    Quote Originally Posted by harryberlin View Post
    i have the problem with speed, that it needs a long time to startup.

    how can i disable speech? i don't need
    it.
    Can't disable it "loading speech". I doubt that its actually the speech configuration loading, more likely it freezes on the next step in the loading process, as SAPI isn't that intense.

    Sent from my SCH-I535 using Tapatalk 2
    mp3Car.com Senior Tech Blogger (Want a product reviewed? Contact me.)
    Find my plugins on the MP3Car App Store!
    Follow Me on Twitter or Facebook
    Live mp3Car Facebook Chat

  10. #10
    Constant Bitrate
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    159
    Sometimes I hate computers.
    DirectDraw is exactly where it stopped for me as well.

    It turns out winamp wasn't starting. I thought I'd start winamp for the drive home to at least listen to something and discovered the winamp service would start then immediately unload it's self.
    Now, I don't know why winamp wouldn't stay started. I did some searches but didn't come up with anything definitive. Since I was running an older version I uninstalled it and installed the latest. Now it all works again.

    Thanks for the help and suggestions.

    Here is a debug from before discovering winamp was the cause.
    Code:
    05/20:
    20:48:57.734: Start -- Version: 5/1/2013
    20:48:57.734: OS Type: Windows XP
    20:48:57.734: FileManager: FileMode = Profile
    20:48:57.734: FileManager: mypath = C:\Program Files\RideRunner\
    20:48:57.734: FileManager: ProfilePath = C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\RideRunner\
    20:48:57.813: Start Sequence: Starting Player...
    20:48:57.813: PLAYER: Initialization creating object
    20:48:58.203: PLAYER: Started
    20:48:58.234: PLAYER: Winamp Version: 5.62
    20:48:58.453: PLAYER: Initialization complete
    20:48:58.453: Start Sequence: Starting Radio Device...
    20:48:58.969: Start Sequence: Starting Serial Devices...
    20:48:58.969: Start Sequence: Starting Mixer...
    20:48:58.969: Master Vol: Master Volume/4
    20:48:58.969: Master Vol reports number of channels =2
    20:48:58.969: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.969: No Treble Support
    20:48:58.969: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.969: No Bass Support
    20:48:58.969: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.969: No Master ON/OFF
    20:48:58.984: Source: Mixer line #1: Wave=&H1008
    20:48:58.984: Source: Mixer line #2: SW Synth=&H1004
    20:48:58.984: Source: Mixer line #3: CD Player=&H1005
    20:48:58.984: Source: Mixer line #4: Front=&H100A
    20:48:58.984: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.984: No Mute for Source
    20:48:58.984: Source: Mixer line #5: Rear=&H100A
    20:48:58.984: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.984: No Mute for Source
    20:48:58.984: Source: Mixer line #6: Subwoofer=&H100A
    20:48:58.984: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.984: No Mute for Source
    20:48:58.984: Source: Mixer line #7: Center=&H100A
    20:48:58.984: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.984: No Mute for Source
    20:48:58.984: Source: Mixer line #8: SPDIF=&H1001
    20:48:58.984: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.984: Can't Open Source
    20:48:58.984: Source: Mixer line #9: Line Volume=&H1002
    20:48:58.984: Source: Mixer line #10: Mic Volume=&H1003
    20:48:58.984: Source: Mixer line #11: PC Beep=&H100A
    20:48:58.984: Source: Mixer line #12: PC Speaker=&H1008
    20:48:58.984: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.984: Can't Open Source
    20:48:58.984: GetLineControl Failed: 401
    20:48:58.984: No Mute for Source
    20:48:58.984: Start Sequence: Starting Speech...
    20:48:59.188: DirectDraw Count: 1 - []
    Last edited by davekra; 05-20-2013 at 11:18 PM.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Audio "hickup" after starting the car
    By iamgnat in forum MacCar
    Replies: 3
    Last Post: 06-01-2007, 12:27 PM
  2. RR hangs at "Starting Winamp..."
    By Change in forum Road Runner
    Replies: 1
    Last Post: 07-21-2006, 09:01 PM
  3. "mplayerc.exe" sometimes hangs when i open files
    By Knutgrus in forum Road Runner
    Replies: 3
    Last Post: 04-20-2006, 08:13 PM
  4. Bootup hangs on "Boot From CD" prompt....
    By bash1979 in forum General Hardware Discussion
    Replies: 10
    Last Post: 02-18-2006, 09:53 PM
  5. ME 2.3.2 hangs on "LOAD" screen
    By Gredd in forum Media Engine
    Replies: 11
    Last Post: 12-14-2005, 02:13 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •