Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 24

Thread: Boot time

  1. #11
    Newbie f150tech's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    CT
    Posts
    20
    On this page are some decent working examples of how to set up XPe for a Via Mainboards.
    http://www.viaarena.com/?PageID=110

    Just open the .slx file in Target Designer and check for dependencies.
    I used the "VIA EPIA M Mini-ITX Mainboard WinXP Embedded Support Package"
    and have been able to install Autotap, MediaCar and Streets 2004. They are all working fine so far even in read only(EWF) mode.
    It boots cold to desktop in about 35 seconds from a CF card and that is including the Wifi and Touchscreen tools. Another 15 seconds and MediaCar is up and running.
    I ahve encountered 2 problems, though. The VGA drivers will not install and the PCMCIA slots won't work. Gotta fix that before I can start the install.

    Good luck!

  2. #12
    Raw Wave god_of_cpu's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    SilverSpring Maryland
    Posts
    2,960
    Quote Originally Posted by VooDooAddict
    Also wondering this ... I'm assuming it will. I downloaded the XPe SDK the other night but haven't had time to mess with it ... also I don't have all the hardware for the carputer yet.
    XP Embedded will work with anything regular XP works with as long as you include all the necessary dependancies. Although why bother using XPe if your going to be using hibernate.
    StreetDeck.com Developer (I am Chuck)
    Get StreetDeck at http://www.streetdeck.com
    The Official StreetDeck Forums have moved, please visit us at http://www.streetdeck.com/forum for official support for Streetdeck.

  3. #13
    Jesus Freak antimatter's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    California
    Posts
    4,545
    exactly... it doesn't seem worth the trouble. Your only gaining a few seconds. I can see going with XPe if it cold booted in 15 seconds from the time the computer comes on to the time music is playing.
    -Jesus- King of Kings Lord of Lords

  4. #14
    Variable Bitrate
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Chico, Ca
    Posts
    315
    How come some of you guys go with cold boots instead of hibernation anyways? Hibernation by default I would guess is at most 30 seconds and probably in the 15-20 second range depending on the bios delay. You don't have to worry about programs that don't have options to start with the settings you would want to run the program (Like Streets and Trips that takes user interaction to start the GPS everytime the program starts).

    I could understand it if it was some hardware that didn't like hibernation. Just curious is all.

  5. #15
    Constant Bitrate Needstorage's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Belgium
    Posts
    176
    Quote Originally Posted by f150tech
    On this page are some decent working examples of how to set up XPe for a Via Mainboards.
    http://www.viaarena.com/?PageID=110

    Just open the .slx file in Target Designer and check for dependencies.
    I used the "VIA EPIA M Mini-ITX Mainboard WinXP Embedded Support Package"
    and have been able to install Autotap, MediaCar and Streets 2004. They are all working fine so far even in read only(EWF) mode.
    It boots cold to desktop in about 35 seconds from a CF card and that is including the Wifi and Touchscreen tools. Another 15 seconds and MediaCar is up and running.
    I ahve encountered 2 problems, though. The VGA drivers will not install and the PCMCIA slots won't work. Gotta fix that before I can start the install.

    Good luck!
    Yeah, and start stripping unwanted functionality, you'll get your boot time down. Do you use a floppy driver? Do you want network support in your xpe? do you need the parallel port, the firewire port, ... If you get rid of all this stuff, you will have a boot time that makes Xp pro looks like running the same thing on prehistoric hardware.

    just my 2 cents
    Needstorage
    --------------------------

    Who the hell is general failure?!?
    And what the f@#k is he doing reading my drive C:\?

  6. #16
    Constant Bitrate
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Vancouver, BC
    Posts
    130
    Quote Originally Posted by f150tech
    On this page are some decent working examples of how to set up XPe for a Via Mainboards.
    http://www.viaarena.com/?PageID=110

    Just open the .slx file in Target Designer and check for dependencies.
    I used the "VIA EPIA M Mini-ITX Mainboard WinXP Embedded Support Package"
    and have been able to install Autotap, MediaCar and Streets 2004. They are all working fine so far even in read only(EWF) mode.
    It boots cold to desktop in about 35 seconds from a CF card and that is including the Wifi and Touchscreen tools. Another 15 seconds and MediaCar is up and running.
    I ahve encountered 2 problems, though. The VGA drivers will not install and the PCMCIA slots won't work. Gotta fix that before I can start the install.

    Good luck!

    All that work and it's slower than Server 2k3
    Mine boots in about 30 seconds but since I use hibernate, I hear music in 15 seconds... it's the stupid POST that takes such a long time to get through...

  7. #17
    Newbie f150tech's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    CT
    Posts
    20
    All that work and it's slower than Server 2k3
    Without getting into my config too much, it's definitely not slower than Win2k3. I tried Win2k among other OSes and WinXPe was by far the fastest to boot from a CF card. A slimmed down version of WinXPe cold booted in half the time.
    The other perks are what makes an embedded OS really worth it, though.

    I was able to get everything installed(media players, media car, gps, wifi, ODBII, etc.) onto a 1GB CF card so my music won't skip when I go offroad or just hit a bump. Also, the install is read-only so I don't worry about the life of the card or corrupting data. I'm getting an IDE flash drive from Transcend next week so I can install all of the gps map files onto a "skipless" medium.

    Using a flash drive doesn't allow for hibernating, but after hearing all of the hard drive horror stories in these forums, I couldn't imagine a better solution than flash and WinXPe. I have that extra 15 seconds to spare when I hop into my truck since this is not my primary music system.
    This is a device for my truck, not an home PC.

  8. #18
    Variable Bitrate HybridMike's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Orlando, Florida
    Posts
    367
    All our cpu's boot in 14sec, we are hoping to get that down to 5 to 10sec without using XPe, only XP pro

  9. #19
    Maximum Bitrate
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    485
    Quote Originally Posted by HybridMike
    All our cpu's boot in 14sec, we are hoping to get that down to 5 to 10sec without using XPe, only XP pro
    How? The best i managed to get on XP Pro was 24 seconds!
    ----------------------
    VIA Epia II
    256MB 266DDR Ram
    90GB Wester Digital
    Bluetooth/Deluo GPS
    Lilliput 7" Touchscreen
    ----------------------
    Mazda 6 Carputter > Click Me!

  10. #20
    Maximum Bitrate Bitoholic's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Port Saint Lucie, FL
    Posts
    682
    Quote Originally Posted by [iG]
    How? The best i managed to get on XP Pro was 24 seconds!
    Kill about 2/3 of all the services not needed to run the software you need. Clean out all the on "Run" programs, etc. Just takes a little tweaking.
    Ben S. Stahlhood II
    Hybrid Mobile
    MMC/Transcend Developer
    --------------------------------------
    http://www.hybrid-mobile.com/
    http://www.cocoamachine.com/
    http://weblogs.asp.net/bstahlhood/

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Similar Threads

  1. Reducing my boot time bit by bit.
    By themurph1018 in forum General Hardware Discussion
    Replies: 21
    Last Post: 11-16-2004, 06:39 AM
  2. boot problems
    By tracker92 in forum General Hardware Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 05-20-2004, 03:21 PM
  3. Does cold affect boot time?
    By XxAndyxX in forum General Hardware Discussion
    Replies: 25
    Last Post: 02-13-2004, 01:33 PM
  4. A few observations in OS and why I'm now using Windows 2003...
    By Mastiff in forum Software & Software Development
    Replies: 12
    Last Post: 01-21-2004, 09:11 AM
  5. Tv in and out at the same time problem...
    By cyrocr in forum General Hardware Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 04-04-2003, 03:40 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •