Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: POST slowed and cold boot acts like hibernation wake...?

  1. #1
    Constant Bitrate
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Boulder, CO
    Posts
    206

    POST slowed and cold boot acts like hibernation wake...?

    Ok, so for one thing, my POST used to FLY! "Used to" being early yesterday after a few new xp installs. But now for some reason, i get 2, sometimes 3 beeps from the mobo before the video signal even kicks on! Then it still detects drives and what not... Before I could barely snap in the the time it took... what could it be?

    Also, for some reason windows boots like it's coming out of hibernate. I have it setup to show no windows screens but now it shows a black screen and the "resuming from hibernate" type screen; except it shows no text or hash marks - just a big white bar moving from left to right. Why would it do this?

  2. #2
    Constant Bitrate
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Boulder, CO
    Posts
    206
    oh yeah, and hibernating takes about 8-10 times longer, too... I could barely see the graphic I put up before... now it's on the screen for a few seconds....

  3. #3
    Fusion Brain Creator 2k1Toaster's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Colorado, but Canadian!
    Posts
    10,049
    Sounds like you have been messing with some bootfiles or registry keys. Obviously something is screwed up, and instread of crashing like old old windows, XP tries to fix itself each boot which it does... but it takes forever. So somewhere in your customization, you made an error. But there really isn't a way to know unless you use safe mode.

    As to the POST time taking longer, what type of harddrive do you have? Is it a lot more full now then it was yesterday? Is it colder outside?
    Fusion Brain Version 6 Released!
    1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
    30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
    15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
    Buy now in the MP3Car.com Store

  4. #4
    Constant Bitrate
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Boulder, CO
    Posts
    206
    that's ok, I'm going back to cold boot with minlogin. Hybernate looks to sloppy even after making custom screens...

    As for the post issues, drive is the same. 80 gig with 4 gig partition for xp etc, 70 some gigs for music, movies, etc... Same temp (San diego... Always the same, LOL) and I'm inside as of now.... but anyway, why would the drive matter? Doesn't that only come into play at the 'detecting drives' part? Also, what about the longer 'blank screen' + beeping before the system seems to do anything?

  5. #5
    Constant Bitrate
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Boulder, CO
    Posts
    206
    Dang! idk what's going on. I started over manually making a new nlite version of a windows disc (all new settings). Got things great; post back to fast (idk why)... got minlogon working, ran bootvis. Tried to optimize but says "please wait for bootvis to launch" then disappears but optimizing screen never shows up. And worst of all, that stupid loading bar (as seen waking from hibernate) is back when cold booting. What gives?!?

  6. #6
    Fusion Brain Creator 2k1Toaster's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Colorado, but Canadian!
    Posts
    10,049
    If your optimization doesnt work, then stop trying to do it.

    XP when installed the way it is meant to be runs fine and boots fine. Therefore it is in your optimization somehow. And since you seem to be de-optimizing it, just run a full XP install and disable startup programs.
    Fusion Brain Version 6 Released!
    1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
    30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
    15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
    Buy now in the MP3Car.com Store

  7. #7
    Constant Bitrate
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Boulder, CO
    Posts
    206
    But the thing is, things seem to go wrong after switching to minlogon not after my 'optimizations.' BTW, I had my setup at 10 sec cold boot the other day with minlogon and nlited XP. NO problems except the dying harddrive... RIP

  8. #8
    Fusion Brain Creator 2k1Toaster's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Colorado, but Canadian!
    Posts
    10,049
    Well a cold boot of 20 with a full blown XP including messenger and everything to playing music... So is 10 seconds worth this?
    Fusion Brain Version 6 Released!
    1.9in x 2.9in -- 47mm x 73mm
    30 Digital Outputs -- Directly drive a relay
    15 Analogue Inputs -- Read sensors like temperature, light, distance, acceleration, and more
    Buy now in the MP3Car.com Store

  9. #9
    Constant Bitrate
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Boulder, CO
    Posts
    206
    Yeah, I think so, if I can get it working right...

  10. #10
    Constant Bitrate
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Boulder, CO
    Posts
    206
    ok, update. My vid card was dying. Had all sorts of spots on screen... changed it out, no more loading bar and boot time is back to 12. Not bad, I think it could be a bit better though.. LOL

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. 5 minutes to complete hibernation? WTF?
    By DRWeside in forum General Hardware Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 03-12-2006, 10:36 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •